ACHAIA CLΑUSS: ΜΟΥΣΕΙΟ ΟΙΝΟΠΟΙΙΑΣ



ACHAIA CLΑUSS:  ΜΟΥΣΕΙΟ ΟΙΝΟΠΟΙΙΑΣ

                  Λεωνίδα Γ.Μαργαρίτη Επιτ.Δικηγόρου

                 Προέδρου Εταιρείας Λογοτεχνών.

 

Αυτές τις μέρες η διαλεχτή φίλη Δημοτική Σύμβουλος Βίβιαν Σαμούρη  μέσω των  ηλεκτρονικών μέσων πληροφόρησης όσο και του  τοπικού  τύπου  ζητά την ενεργοποίηση των τοπικών αρχών έτσι ώστε η γνωστή πανελληνίως και  ιστορική οινοποιία ACHAIA CLΑUSS  να επιστρέψει στην πόλη μας.

Συμφωνούμε με την πρόταση  στο κύριο μέρος της και επικροτήσαμε την κίνηση αυτή στο διαδίκτυο.

Σε εκείνο που εν μέρει διαφωνούμε είναι ως προς τη διαδικασία και το φορέα υλοποίησης της πρότασης.

Η πρόταση της κ.Σαμούρη όπως διατυπώθηκε έχει  ως εξής: «Ο Δήμος της Πάτρας πρέπει να κινηθεί με όλες της τις δυνάμεις προς την κατεύθυνση  απόκτησης της Αχαΐα Κλάους», και προτείνει τη μέθοδο ανταλλαγής περιουσιακών στοιχείων για την απόκτηση.

Ίσως δεν είναι  ευρύτερα γνωστό , πως η Τράπεζα Πειραιώς έχει Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) το οποίο  υποστηρίζει τη διάσωση και  ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας με έμφαση στη βιοτεχνική και βιομηχανική τεχνολογία, και προωθεί τη σύνδεση του Πολιτισμού με το Περιβάλλον.
 Το (ΠΙΟΠ)  είναι κοινωφελές ίδρυμα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα. Βάσει του καταστατικού του, οι λειτουργικές του δαπάνες, περιλαμβανομένων και αυτών για τα Μουσεία, καλύπτονται από την Τράπεζα Πειραιώς. Παράλληλα, για ορισμένα έργα, επιδιώκει τη συγχρηματοδότηση από εθνικά και ευρωπαϊκά προγράμματα.
Έτσι στα πλαίσια αυτής της  δραστηριότητας έχει ιδρύσει και λειτουργεί  επιτυχώς τα εξής Μουσεία:
-Μουσείο Αργυροτεχνίας στην Ακρόπολη Ιτς Καλέ, Κάστρο Ιωαννίνων στα Ιωάννινα
-Μουσείο Μετάξης στο Σουφλί.

-Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας  στην Αγία Παρασκευή της Λέσβου

-Μουσείο Μαστίχας Χίου

Στο Πυργί, Θέση Ράχη (Τεπέκι) στη Χίο ,
-Μουσείο Πλινθοκεραμοποιίας N. & Σ. Τσαλαπάτα
Νότια Πύλη στο Βόλο.
-Υπαίθριο Μουσείο Υδροκίνησης στη Δημητσάνα.

-Μουσείο Μαρμαροτεχνίας στον Πύργο.Πάνορμο Τήνου

-Μουσείο Ελιάς και Ελληνικού Λαδιού στη Σπάρτη(Οθωνος Αμαλίας 129)

- Μουσείο Περιβάλλοντος Στυμφαλίας στη Στυμφαλία Κορινθίας

Συνεπώς δεν απομένει το ΠΙΟΠ να προχωρήσει σύντομα και στην ίδρυση ενός Μουσείου Παραγωγής Οίνων στις εγκαταστάσεις της Βιομηxανίας Αχαϊα Κλάους.
Μ’ αυτό τον τρόπο θα καλύψει και ένα ανάλογο μουσείο που λείπει από τα ήδη υφιστάμενα και η Αχαΐα Κλάους να παραμείνει ένα από τα βασικά αξιοθέατα των Πατρών.
Συνεπώς όλο το βάρος των τοπικών παραγόντων, της Περιφέρειας και της Κυβέρνησης που ασφαλώς ελέγχει τα της Τράπεζας, να κινήσει τις διαδικασίες μετατροπής του χώρου της τοπικής αυτής βιομηχανίας σε Μουσείο Οίνων και παράγωγων οίνου.
Το  Μουσείο αυτό θα συνεχίσει να υποδέχεται πολλές χιλιάδες  επισκέπτες κάθε χρόνο, ενώ θα  απασχολεί, ως προσωπικό, μέλη της τοπικής κοινωνίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου