ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗΝ ΚΕΛΕΒΗ ΗΛΕΙΑΣ ΤΟ ΕΤΟΣ 1829



ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗΝ ΚΕΛΕΒΗ  ΗΛΕΙΑΣ ΤΟ ΕΤΟΣ 1829
                              Λεωνίδα Γ. Μαργαρίτη Επιτ.Δικηγόρου
                              Προέδρου Εταιρείας Λογοτεχνών

Μετά την ανάληψη της διακυβέρνησης της ελεύθερης Ελλάδας από τον Ιωάννη Καποδίστρια έγιναν με απόφαση του οι πρώτες εκλογές 1829  για την εκλογή αντιπροσώπων οι οποίοι θα συμμετείχαν σε μια τέταρτη Εθνοσυνέλευση   όπως ο ίδιος είχε υποσχεθεί.
Η Εθνοσυνέλευση πραγματοποιήθηκε στο Άργος από την 1η Ιουλίου μέχρι την 6η Αυγούστου 1829.
Στη συνέλευση αυτή έλαβαν μέρος αντιπρόσωποι των Επαρχιών ανάλογα με τη δύναμη εκάστης οι οποίοι ορίσθηκαν μετά από ψηφοφορία των κατά οικισμό αντιπροσώπων.
Από  την επαρχία Γαστούνης στην οποία ανήκε και ο οικισμός Κελεβή αναδείχθηκαν τέσσερις υποψήφιοι (Γεώργιος Σισίνης, Αναγνώστης Ματσούκας, Διονύσιος Κλοκανάς και Αθανάσιος Ζήσιμος).
Οι εκλογές αυτές έγιναν στο χώρο του Ιερού Ναού της Αγίας Παρασκευής(ναό  κοιμητηρίου) υπό την εποπτεία του ιερέως της ενορίας ονόματι Ιωάννη,(στο πρακτικό εκλογής δεν σημειώνεται επίθετο,προφανώς κάποιος πρόγονος της οικογένειας Παπαγιανόπουλου) και του τότε  δημογέροντα  Αναγνώστη Παπαναστασοπούλου.
Το πρακτικό εκλογής των αντιπροσώπων, τα ονόματα των πολιτών που συμμετείχαν στην ψηφοφορία και τα αποτελέσματα των εκλογών έχουν καταγραφεί ,προφανώς από τον ιερέα ο οποίος έκανε χρέη και  υπεύθυνου γραμματέα της εφορευτικής επιτροπής.
Το πρακτικό αυτό ανήκει στο Αρχείο Καποδίστρια, Υποαρχείο Γενικής Γραμματείας, Φάκελος 199 και φέρει ταξινομικό αριθμό 361.
Αντίγραφο αυτού του εγγράφου αποκτήσαμε από  ευγενική προσφορά του συμπατριώτη(από το Μπρουμα-σημερνή Ηράκλεια Αρχαίας Ολυμπίας) Φιλολόγου-Ιστορικού Ερευνητή  και υποψηφίου διδάκτορα του τμήματος Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών Σωτήρη Καράμπελα τον οποίο και από  αυτή τη θέση  ευχαριστούμε.
Πρέπει να σημειώσουμε πως στο πρακτικό αυτό έχουν καταχωρηθεί η ονομασία του οικισμού , η ημερομηνία εκλογής, τα ονόματα των συμμετασχόντων κατοίκων  στη διαδικασία εκλογής, τα ονόματα των υποψηφίων και παραπλεύρως τις θετικές και αρνητικές ψήφους που έλαβε καθένας από αυτούς.
Τέλος το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας επικυρώθηκε με την υπογραφή στο τέλος του εγγράφου του Ιερέα και του Δημογέροντα του οικισμού και συγκεκριμένα του Παπα-Ιωάννη και του Αναγνώστη Παπαναστασόπουλου.
Το κείμενο του πρακτικού είναι γραμμένο με τόνους και  ορθογραφικά λάθη  κι έτσι θα το παραθέσουμε ως έχει:

1:  Ιερεας   Ιωανις
2:  αναγνώστης Παπαναστασόπλος
3 :  διονισιος αναστόπλος
4 :   αναγνοστις  ντουλαβερις
5 :    θεοδορος  Κασελάς
6 :    Γεόργιος Παπα χαραλαμπόπλος
7 :    διονισιος  Νικολουτζόπλος
8 :     νικολακης  Καπαρέλις
9  :    Κοφεντζής Φιδιόγαμπρος
10:    Γιανάκης  Φλιγκούρος
11 :    διμίτρις μανηάς
12 :    Γιοργις ρουμελιοτόπλος
13:   αναστάσης  Κολοβερδής
14:  θεοδορίς  τζιμπέρις
15:  Νικολός Κεφαλούρος
16 :  Παναγιώτις Κελαβίτζος
17 :  αθανασις  Σελάς
18 :  στάθις   Καυκάς
19 :  Κοσταντίς  Κολοβερδίς
20 :   θάνος γκομόλις
21  :  διμιτρις Κατζαρέλις
22   :  διμιτρις βικολόπλος
23   :  γιανάκις Κοχυλάς
24   : γιάνις Καλόγερος
25   :  σπύρος λάλος
26    : διμίτρις χαηδόπλος
27    : Γιόργις  παρασκεβοπλος
28    : Πανάγος Καλαμαράς
29    : διμιτρις ζωιζωνις
30    : Κωσταντίς ραμαντάνις
31     : Πέτρος  πετρόπουλος
32      :Αναγνώστις αναγνοστοπλος

Ακολουθεί η διαλογή των ψήφων και η έκδοση των αποτελεσμάτων.
Πρέπει εδώ να σημειώσουμε πως  υπήρχαν  θετικές και αρνητικές ψήφοι για κάθε υποψήφιο.
Έτσι στις εκλογές επικράτησε ο Διονύσιος Αναστόπουλος με 19 θετικές ψήφους και  1 αρνητική,
και ακολούθησαν οι:  Αναγνώστης Παπαναστασόπουλος με 7 θετικές και 13 αρνητικές  ενώ  ισοψηφήσαν με 6 θετικές και 14 αρνητικές οι : Πέτρος Πετρόπουλος και Αναγνώστης Ντουλαβέρης.
Τελικά επελέγη  ως εκπρόσωπος του οικισμού Κελεβή ,ο Διονύσιος Αναστόπουλος ο οποίος έλαβε μέρος και στην εκλογή των αντιπροσώπων που  έλαβαν μέρος στη Συνέλευση του Έθνους που έγινε στο Άργος από 11 Ιουλίου μέχρι 6 Αυγούστου 1829.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου