ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΚΡΙΤΙΚΗ ΑΠΟ ΤΟ ΛΑΜΠΡΟ ΒΡΕΤΤΟ



 ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΚΡΙΤΙΚΗ

Λεωνίδα Γ.Μαργαρίτη:   «ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΠΟΛΥΤΕΚΝΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ»

Λευτερη Μαρινέλλη:  «ΠΟΛΥΤΕΚΝΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ ΠΑΤΡΩΝ»


(Ομιλία-Παρουσίαση  από το συγγραφέα ΛΑΜΠΡΟ ΒΡΕΤΤΟ
Στη γιορτή για τα 70 χρόνια ζωής και δράσης της Οργάνωσης
Πολυτέκνων στο  Κλειστό Εθνικό Στάδιο Πατρών (20-9-1998)


Κυρίες και Κύριοι,
Το  πρόγραμμα του σημερινού γιορτασμού για τα 70 χρόνια ζωής και δράσης της Οργάνωσης Πολυτέκνων Πατρών και Περιχώρων, συνεχίζεται με την παρουσίαση δύο βιβλίων της Οργάνωσης γραμμένα από δύο αξιολογότατους συγγραφείς, γνωστοί στη Πάτρα και στο Πανελλήνιο από το πλούσιο συγγραφικό τους έργο.
Πρόκειται  για τους :Λεωνίδα Μαργαρίτη Δικηγόρο και το Λευτέρη Μαρινέλλη, συνταξιούχο Δάσκαλο, Τα βιβλία τους  που τυπώθηκαν  πρόσφατα και έχω την τιμή να σας παρουσιάσω, φέρουν τους τίτλους : «NOMOΘΕΤΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΠΟΛΥΤΕΚΝΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ» έργο του Λεωνίδα Μαργαρίτη και «ΠΟΛΥΤΕΚΝΙΚΟ ΚΊΝΗΜΑ ΠΑΤΡΏΝ» έργο του Λευτέρη Μαρινέλλη.
Συνηθίζεται, πριν από την παρουσίαση ενός συγγραφικού έργου και όχι μόνο έργου να λέγονται μερικά βιβλιοεργογραφικά στοιχεία για το συγγραφέα ή το δημιουργό του παρουσιαζομένου έργου. Συνήθεια σωστή και απαραίτητη, αφού έτσι πετυχαίνετε με αυτή προσέγγιση και γνωριμία του ακροατή η θεατή με τον παρουσιαζόμενο δημιουργό.
Πρώτος των παρουσιαζομένων ο Λεωνίδας Μαργαρίτης είναι παντρεμένος και έχει τέσσερα παιδιά. Σπούδασε Νομικά, Οικονομικά και Πολιτικές Επιστήμες στα Πανεπιστήμια της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης. Σήμερα: Δημοτικός Σύμβουλος Πάτρας, Αντιπρόεδρος της Ανώτατης Συνομοσπονδίας Πολυτέκνων Ελλάδος, Πρόεδρος της Εταιρείας Λογοτεχνών Ν.Δ. Ελλάδος, Πρόεδρος της Πολυτεκνικής Οργάνωσης Πατρών και Περιχώρων, Πρόεδρος της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Πάτρας, Πρόεδρος του Η΄ Παιδικού Σταθμού ,μέλος της Εταιρείας Ηλειακών Μελετών, της Εθνολογικής Εταιρείας, της Διακιδείου Σχολής Λαού και άλλων πνευματικών, κοινωνικών και πολιτιστικών σωματείων. Υπήρξε Πρόεδρος   της Συντονιστικής Επιτροπής Πολιτιστικών Συλλόγων Πάτρας και στη συνέχεια ιδρυτής και πρώτος  πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Εκπολιτιστικών-Επιμορφωτικών  Συλλόγων Αχαΐας, και πρόεδρος του Συλλόγου Ηλείων της Πάτρας «Ο ΚΟΡΟΙΒΟΣ».
Με τα γράμματα ασχολείται από μαθητής Γυμνασίου με συνεργασίες του σε εφημερίδες και περιοδικά. Έχει δώσει διαλέξεις και ομιλίες σε διάφορες πόλεις προσκαλεσμένος από πολιτιστικούς φορείς. Κείμενά του έχουν περιληφθεί σε αρκετές ανθολογίες. Την περίοδο 1978-1980 εξέδιδε τη μηνιαία εφημερίδα «ΗΛΙΔΑ»  και από το 1984 εκδίδει και επιμελείται την εφημερίδα «ΠΟΛΥΤΕΚΝΟΣ» καθώς και την ετήσια έκδοση της Εταιρείας Λογοτεχνών Ν.Δ. Ελλάδος.
Ποιητής και πεζογράφος ο Λεωνίδας Μαργαρίτης ,έχει κυκλοφορήσει ως τώρα τα εξής έργα :
α)Ποίηση :
-«Χτες…Σήμερα…Αύριο…» Αθήνα 1965,
-«ΚΥΜΑΙΝΟΜΕΝΑ» Πάτρα  1972,
- «Σελίδες σε δύο αποχρώσεις» Αθήνα 1981
- «Χωρίς Σειρήνες  και Κύκλωπες» Πάτρα 1986 β)Δοκίμιο:
- «Κόροιβος»,Aμαλιάδα 1962
- «18 Πολιτικά Κείμενα» Αθήνα 1977
- «Γεράσιμος Μακρυδήμας», Πάτρα 1986
-«Εάν το Άλας Μωρανθή» Πάτρα 1994.
- «Δώρα και Αντίδωρα» Πάτρα 1996.
Τον περασμένο Μάρτη μας έδωσε το νομικό του έργο | «Νομοθετική Προστασία της Πολύτεκνης Οικογένειας».
Μιά πολύ καλή έκδοση των εκδόσεων «ΗΡΑΚΛΗΣ ΣΙΨΑΣ και  ΣΙΑ Ε.Ε.» (Αγίου Νικολάου 67-69 Πάτρα) που εκδόθηκε σε 8.000 αντίτυπα με δαπάνη της Οργάνωσης Πολυτέκνων Πατρών και Περιχώρων.
Το εξωτερικό δίχρωμο εξώφυλλο επιμελήθηκε η δημοσιογράφος Κλειώ Βασίλογλου.
Το παρουσιαζόμενο έργο του Λ.Μ. «Νομοθετική Προστασία της Πολύτεκνης Οικογένειας» είναι καθαρά Νομικό δημιούργημα.
Στις 427 σελίδες του περιλαμβάνεται ολόκληρη η νομοθεσία και  Νομολογία που διέπει  το θεσμό των Πολυτέκνων (Νόμους, Διατάγματα, Υπουργικές αποφάσεις, γνωμοδοτήσεις του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους Υπουργικές  αποφάσεις του Σ.τ.Ε., Εγκυκλίους, αποφάσεις Δικαστηρίων κ.λ.π.) ότι δηλαδή αφορά τα κατοχυρωμένα από τους νόμους δικαιώματα των πολυτέκνων οικογενειών, «Των οικογενειών που σηκώνουν ένα μεγάλο κοινωνικό φορτίο και βοηθούν σημαντικά τη χώρα, που αντιμετωπίζει οξύτατο δημογραφικό πρόβλημα».
«Το βιβλίο, σημειώνει ο συγγραφέας, στη σελ.5,αποτελεί κατά τη γνώμη μας απαραίτητο εγκόλπιο για κάθε πολύτεκνο. Έτσι  θα γνωρίζει τα νόμιμα δικαιώματά του και πως μπορεί να τα διεκδικεί  κάθε φορά».
Η πολύ ικανοποιητική και πετυχημένη συγκρότηση του έργου του Λεωνίδα Μαργαρίτη έχει μεγάλο και ευρύτερο ενδιαφέρον. Δεν είναι απλά έργο για νομικούς και πολυτέκνους. Ενδιαφέρει γενικότερα το σύνολο και κατατοπίζει κάθε ενδιαφερόμενο.
Οι: Κώστας Τριανταφύλλου, Γιάννης Ανδρικόπουλος, Κώστας Ριζόπουλος, Κώστας Αθανασόπουλος, Λευτέρης Μαρινέλλης με τις κριτικές τους που δημοσιεύθηκαν στον ημερήσιο  και εβδομαδιαίο τύπο της Πάτρας και του Αιγίου, τονίζουν την αξία του  πρωτοτύπου νομικού συγγράμματος και συγχαίρουν τόσο το συγγραφέα όσο και  το Δ.Σ. της Οργάνωσης Πολυτέκνων Πατρών και περιχώρων για την  αρίστη έκδοση.
Ευμενώς σχολιάζουν το έργο και συγχαίρουν το συγγραφέα του ο Πρόεδρος της ΑΣΠΕ και το Δ.Σ. του Συλλόγου Πολυτέκνων Φλώρινας. Ο πρώτος σε επιστολή του προς τον κ. Μαργαρίτη διατυπώνει την ικανοποίηση του και σημειώνει ανάμεσα στ’ άλλα:
«..Το βιβλίο  σας αποτελεί ένα πολύτιμο βοήθημα για κάθε ελληνική πολύτεκνη οικογένεια. Δίδεται η δυνατότητα στον κάθε πολύτεκνο αλλά και νομικό ανά πάσα στιγμή να βρίσκει το ισχύον νομοθετικό καθεστώς για κάθε θέμα που τον απασχολεί. Η εργασία σας αυτή υπήρξε όντως κοπιώδης για τη  συγκέντρωση και συστηματική ταξινόμηση όλου αυτού του υλικού και αποτελεί μια ακόμη συμβολή σας στους κοινούς αγώνες για την προάσπιση της πολύτεκνης οικογένειας.  Ο πολύτεκνος κόσμος της χώρας αισθάνεται ιδιαίτερη τιμή που περιλαμβάνει  στις τάξεις του τον συντάκτη του βιβλίου, τον Λεωνίδα Μαργαρίτη».
Το δε Δ.Σ. του Συλλόγου Πολυτέκνων Φλώρινας σε έγγραφό του που υπογράφουν ο πρόεδρος Γεώργιος Κλημεντίδης και ο Γραμματέας Κωνσταντίνος Τσιώτας ,αναφέρει: To Δ.Σ. του Συλλόγου Πολυτέκνων Φλώρινας μετά  την επίδειξη του εγκολπίου και ενημέρωση για το περιεχόμενο από τον πρόεδρο του Συλλόγου σας ευχαριστεί θερμά αλλά  και σας συγχαίρει εγκάρδια για  γιατί το βιβλίο αυτό θα γίνει απαραίτητο εργαλείο για να γνωρίσουμε καλύτερα τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις που έχουμε και να αναζητούμε λύσεις  σε προκύπτοντα προβλήματα. Το εγκόλπιο αυτό είναι πράγματι ο χάρτης προστασίας των πολυτέκνων του νομού μας, αφού  γνωρίσουν και αυτοί τα  νομοθετημένα δικαιώματα τους.
Ο δεύτερος των παρουσιαζομένων, συνταξιούχος δάσκαλος Λευτέρης Μαρινέλλης, είναι γιος πολυτέκνων γονέων που ήρθαν στην Πάτρα από τη Μικρασία το 1922,είναι παντρεμένος και έχει τρία παιδιά. Σπούδασε στην Παιδαγωγική Ακαδημία Λαμίας και για 32 χρόνια εργάσθηκε ευσυνείδητα διδάσκοντας σε σχολεία της Αθήνας και της Αχαΐας. Το 1976 τελείωσε την Πάντειο Ανώτατη Σχολή Πολιτικών Επιστημών(Τμήμα: Πολιτικές Επιστήμες) και το 1985 πήρε πτυχίο της Σχολής Επιμόρφωσης Λειτουργών Δημοτικής Εκπαίδευσης, της γνωστής ΣΕΛΔΕ.
Ασχολείται ερασιτεχνικά με το γράψιμο και ιδιαίτερα με θέματα που αφορούν τη Λαογραφία  και την Ιστορία. Συνεργάζεται με διάφορα περιοδικά και εφημερίδες, όπου έχει δημοσιεύσει πλήθος άρθρων.
 Έχει τιμηθεί από την Αχαϊκή Εταιρεία Μελετών για τη συγγραφική του δραστηριότητα. Είναι μέλος της Εταιρείας Λογοτεχνών Ν.Δ. Ελλάδος, της Διακιδείου Σχολής Λαού, του Φυσιολατρικού Συνδέσμου  και του Ασύλου Ανιάτων.
Ο συγγραφέας-ερευνητής Λευτέρης Μαρινέλλης ύστερα από πολύχρονη και πολύκοπη έρευνα και μελέτη έχει κυκλοφορήσει ως τώρα τα εξής έργα του:
- «Ιστορικά και Λαογραφικά Σουλίου Πατρών»  Πάτρα 1985.
-«Στα προσφυγικά της Πάτρας τη δεκαετία του 40».Έκδοση του Παμμικρασιατικού Συνδέσμου Πατρών-Πάτρα 1993.
-«Τα Ελληνόπουλα στους Εθνικούς Αγώνες» Εκδοση Ι.Ν. Αγίου Νεκταρίου Πατρών Πάτρα 1994
- «Παναγία η Γεροκομίτισσα, ιστορικό Μοναστήρι της Πάτρας» Έκδοση Ιεράς Μονής  Γεροκομιού 1995,
-«Η Ζουμπάτα στα χρόνια της Κλεφτουριάς» Έκδοση Ι.Ν.Αγίου Νεκταρίου Πατρών.Πάτρα 1996
 Πρίν από 10 μέρες μας έδωσε το έργο «Πολυτεκνικό Κίνημα  Πατρών» έκδοση της Οργάνωσης Πολυτέκνων Πατρών και Περιχώρων το οποίο και θα σας  παρουσιάσω αμέσως τώρα.
Το «Πολυτεκνικό Κίνημα Πατρών  1929-1998 εβδομήντα χρόνια δράσης»
είναι μια θαυμάσια εργασία ιστορικής έρευνας των αρχείων της Οργάνωσης και των αρχείων των τοπικών εφημερίδων. Με την εργασία του αυτή ο Λ.Μ. τιμά την προσφορά των πρωτεργατών –πρωτοπόρων αλλά και των συνεχιστών του Πολυτεκικού Κινήματος και κύρια τιμά τη μνήμη εκείνων που, κάτω από αντίξοες συνθήκες ,πρωτοστάτησαν στον αγώνα για την εξασφάλιση κάποιων δικαιωμάτων.
Στις 283 σελίδες του, με τις 38 ασπρόμαυρες φωτογραφίες, περιλαμβάνεται ολόκληρη η ιστορία του Πολυτεκνικού Κινήματος Πάτρας από την ίδρυσή του (1929) μέχρι σήμερα. Ο συγγραφέας αρχίζει με το ξεκίνημα  της ίδρυσης του Πολυτεκνικού Συνδέσμου Πατρών ο οποίος υπήρξε ο πρόδρομος της σημερινής Πολυτεκνικής Οργάνωσης Πάτρας και Περιχώρων και ο οποίος στελεχώθηκε από επαγγελματίες, αγρότες και πρόσφυγες «από φτωχούς μεν  επιτυχημένους όμως οικογενειάρχες». Στη Γενική Συνέλευση για τη διενέργεια αρχαιρεσιών, που έγινε τον Οκτώβρη του 1929 στην ταράτσα του Πανθέου, εκλέχτηκε το πρώτο δεκαμελές  Δ.Σ  του Συνδέσμου με πρόεδρο τον Αντώνη Οικονομόπουλο. Ο Σύνδεσμος στεγάστηκε προσωρινά στην οδό Αλεξ. Υψηλάντη 197β και άρχισε αμέσως τη δραστηριότητά του. Μία δραστηριότητα καθόλου εύκολη, καθώς παρουσιάστηκαν αντιθέσεις, δυσκολίες και εμπόδια, αποτέλεσμα των οποίων υπήρξε η ίδρυση(1930) και νέου σωματείου με την επωνυμία «Σύλλογος Απόρων Πολυτέκνων Πατρών και Περιχώρων η Αλληλοβοήθεια».
 Ιδρυτές του εκείνοι που φρονούσαν ότι στο Σύνδεσμος έπρεπε να έχουν  θέση μόνο οι άποροι πολύτεκνοι. Με την ίδρυση του νέου Συλλόγου ο Σύνδεσμος σχεδόν διαλύθηκε.
Το 1931 γεννήθηκε ο τρίτος Σύλλογος Πολυτέκνων Πατρών με την επωνυμία «Ενωσις  Πολυτέκνων Νομού Αχαΐας»
Τα δύο  σωματεία:
 α) Σύλλογος Απόρων Πολυτέκνων Πατρών και Περιχώρων και
β) ΄Ενωσις Πολυτέκνων Νομού Αχαΐας, το Νοέμβριο του 1932 συγχωνεύτηκαν και αποτέλεσαν την «Ηνωμένη Πολυτεκνική Οργάνωση Πατρών και Περιχώρων Απόρων και μη» , η οποία στεγάσθηκε στην οδό Γεροκωστοπούλου 49.
Το καταστατικό του ενιαίου αυτού σωματείου, που είχε συντάξει την 1η Δεκεμβρίου 1932 επταμελής επιτροπή με πρόεδρο τον Αλέκο Αθανασόπουλο  και το οποίο αποτελούσαν 33 άρθρα ,υποβλήθηκα στο Πρωτοδικείο Πατρών από το οποίο εγκρίθηκε με την υπ΄αριθ.122/26-1-1933 απόφασή του.
Πρόεδρος του πρώτου Δ.Σ. της Ένωσης Πολυτέκνων στις εκλογές που έγιναν στις 8-1-1933 εκλέχτηκε ο Σταύρος Λυκούδης ο οποίος στις αρχές του 1934 αντικαταστάθηκε από το Νικόλαο Μουσταντάμη.
Τονίζεται ότι η διαλυθείσα «ΑΛΛΗΛΟΒΟΗΘΕΙΑ» εξακολούθησε τη δράση της παρά την απόφαση για τη συγχώνευσή της. Μία δράση που συνεχίσθηκε μέχρι το 1948,περιορισμένη όμως στη συγκέντρωση τροφίμων και διαφόρων ποσών για την ανακούφιση των πιο φτωχών μελών της.
Στη συνέχεια ο συγγραφέας εξετάζει τη δράση  της Ένωσης  Πολυτέκνων Πάτρας σε όλη τη διάρκεια της πολύχρονης ιστορίας της. Επιτροπές και κατάλογοι απορίας, οι πολύτεκνοι και ο Μεταξάς, ο συμμαχικός παράγων, πολυτεκνικό ενδιαφέρον για τα σχολεία, Διοίκηση Απόστολου Τσιτσάρα. ίδρυση Σχολών, Πανεπιστήμιο  Πατρών, ενδιαφέρον για την νεότητα, πολιτιστικές εκδηλώσεις, διανομές γραφικής ύλης, προικοδοτήσεις κοριτσιών, η 21 Απριλίου και οι πολύτεκνοι, Διοίκηση Λεωνίδα Μαργαρίτη, κατάργηση εράνου, Κληροδότημα Μάνεση και  Αναγνωστοπούλου ,Δωρεά Μητροπολίτη Αιτωλοακαρνανίας, δωρεά Φιλίππου και Βασιλικής Σκληρού, γιορτές, 4ο Πανελλήνιο  Συνέδριο στο Ρίο Πατρών, τιμές σε πρόσωπα, βραβεύσεις, δουλειά σε ανέργους,  ο ναός του Αγίου Ανδρέα και οι Πολύτεκνοι, τριμηνιαία  εφημερίδα «ΠΟΛΥΤΕΚΝΟΣ» είναι μερικά από τα κεφάλαια του βιβλίου του Λευτέρη Μαρινέλλη.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι πλέον πολύχρονοι σε θητεία Πρόεδροι της Οργάνωσης υπήρξαν ο Απόστολος Τσιτσάρας(1952-1979) και ο Λεωνίδας Μαργαρίτης(1982-σήμερα).
Δεν  αναφέρομαι σε κριτικές παρουσιάσεις του εξαίρετου βιβλίου του Λευτέρη Μαρινέλλη γιατί όπως αναφέρθηκε, μόλις κυκλοφόρησε και συνεπώς δεν έχει φτάσει στα χέρια των ειδικών.
Το βιβλίο που θα διανεμηθεί σε λίγο είναι μια θαυμάσια έκδοση των εκδόσεων «ΕΝΘΕΤΟ»(Δαμασκηνού 85 Πάτρα). Εκδόθηκε σε 8.000 αντίτυπα με δαπάνη και για λογαριασμό της Οργάνωσης Πολυτέκνων Πατρών και Περιχώρων, το δε εξαιρετικό εξώφυλλο με φωτογραφεία από τη Γενική Συνέλευση της 3ης Φλεβάρη 1952 ,επιμελήθηκε ο Παναγιώτης Σκαρμούτσος.
Κυρίες και Κύριοι, φίλοι Πολύτεκνοι,
Η σύντομη παρουσίασή μου των νέων έργων των συγγραφέων Μαργαρίτη-Μαρινέλλη Μαργαρίτη, σας έδωσε ένα ελάχιστο μέρος της εικόνας  των έργων αυτών. Ολοκληρωμένη εικόνα τους θα έχετε μετά την επιμελημένη ανάγνωσή τους.
Από τη θέση αυτή θέλω, τελειώνοντας ,να συγχαρώ τους φίλους συγγραφείς Λ. Μαργαρίτη  και Λ.Μαρινέλλη  και να τους ευχηθώ υγεία και όρεξη για νέους συγγραφικούς καρπούς. Να συγχαρώ την Οργάνωση Πολυτέκνων για την εκδήλωση αυτή και να της ευχηθώ υγεία, ζωή και πλούσια δράση, πάντα για το καλό των πολυτέκνων και της χώρας, αλλά και να την ευχαριστήσω για την τιμή που μου έκανε να παρουσιάσω τα δύο αυτά  τόσο αξιόλογα έργα.
Τέλος να ευχαριστήσω όλους εσάς ,κυρίες και κύριοι ,που είχατε την ευγενή  καλοσύνη να με ακούσετε,
Σας ευχαριστώ όλους.
Λάμπρος Βρεττός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου