ΠΟΠΗ ΜΠΟΥΝΙΑ-ΠΑΣΠΑΛΙΑΡΗ



ΠΟΠΗ ΜΠΟΥΝΙΑ-ΠΑΣΠΑΛΙΑΡΗ


Πέρασαν κιόλας τρία χρόνια  που έφυγε για  τη χώρα των μακάρων και μετά από σύντομη νοσηλεία της   σε Κλινική των Αθηνών η   ηλικίας 78 ετών, Φιλόλογος Ερευνήτρια και Ποιήτρια μέλος της Εταιρείας Λογοτεχνών  Ν. Δ. Ελλάδος ,Πόπη Μπούνια-Πασπαλιάρη.
Η αείμνηστη και ξεχωριστή φίλη Πόπη Μπούνια-Πασπαλιάρη  γεννήθηκε στην Κύμη της Ευβοίας το έτος 1935. Μετά τις εγκύκλιες σπουδές της, φοίτησε  στο τμήμα   Κλασικής Φιλολογίας και Ιστορίας του  Πανεπιστημίου Αθηνών, ενώ δύο χρόνια αργότερα περάτωσε και τις σπουδές της στην  Αγγλική Φιλολογία και Παιδοψυχολογία. Δίδαξε σε ιδιωτικά Γυμνάσια και Λύκεια των Αθηνών  καθώς  και στο Δημόσιο Γυμνάσιο Ελευσίνας.
Υπήρξε μέλος της Εταιρείας Ελλήνων Φιλολόγων, της Εταιρείας Λογοτεχνών Ν.Δ. Ελλάδος, Ευβοϊκών Σπουδών, Ηλειακών Μελετών  και Μακεδονικών Σπουδών.
 Υπήρξε ακόμη μέλος Πνευματικών Σωματείων όπως του Πειραϊκού Συνδέσμου, της Πανευοβοϊκής Ομοσπονδίας ,των Ηπειρωτικών Σπουδών και της Εταιρείας του Αίμου.
Είχε λάβει μέρος σε Επιστημονικά Συνέδρια Ιστορίας, Κοινωνιολογίας και ποίησης.
 Είχε δώσει πληθώρα διαλέξεων σε αίθουσες  των Αθηνών, Πειραιώς , σε πολλές πόλεις της επαρχίας καθώς και στην πόλη των Πατρών, στα πλαίσια των Φιλολογικών βραδινών της Εταιρείας Λογοτεχνών αλλά και σε πόλεις του εξωτερικού.
Συνεργασίες της είχαν δημοσιευθεί σε πολλές ελληνικές και ξένες εφημερίδες καθώς και πολλά έγκυρα επιστημονικά περιοδικά. Διατηρούσε    ένα σπουδαίας  αξίας και σημασίας προσωπικό αρχείο ιστορικών κυρίως θεμάτων και ερευνών που είχε πραγματοποιήσει σε συνεργασία με ξένους φορείς.
        Ασχολήθηκε με τη Ναυτική ιστορική έρευνα και Ηθογραφία και κείμενά της έχουν δημοσιευθεί  στα ναυτικά περιοδικά «ΝΑΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ», «ΕΞΑΝΤΑΣ» και «ΑΧΑΪΚΑ» της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Αχαΐας.
Είχε γράψει και δημοσιεύσει κείμενά της σε  ποίηση ,θέατρο , μυθιστόρημα, ορατόριο, ηθογραφία, διήγημα και  ιστορικές  μελέτες.
  Έχουν κυκλοφορήσει τα εξής βιβλία της:
Ένα παιδοδιαλεκτικό με τον τίτλο: «Προσανάμματα» μια ποιητική συλλογή με τον τίτλο: «Περισυλλογή και Σκέψεις» μια μελέτη  με  τον τίτλο : «Όστρακα από το Ρέντη» κι ακόμη τους «Πολίτες της Θάλασσας»  και τη μελέτη   με τίτλο : «Νικόλαος Καβάσιλας, από την Κωνσταντινούπολη  στην ΄Ηλιδα», το θεατρικό  με τίτλο: «Οι Ηλείες» και το τελευταίο  της με τίτλο: «Οστρακα εξ Αντρρηίδος».
Τα δύο τελευταία έργα της εκδόθηκαν με δαπάνες του Δήμου Ανδραβίδας επί Δημαρχίας Ιωάννη Παπανδρέου.
        Η αείμνηστη φίλη   είχε στενούς δεσμούς με την Ηλεία και ειδικότερα με την πόλη της Γαστούνης όπου και διέμενε τους θερινούς μήνες .
      Ήταν παντρεμένη με τον Ηλείο Πέτρο Πασπαλιάρη, ο οποίος προηγήθηκε ένα μήνα  περίπου για το αιώνιο ταξίδι.
 Από του έτους 2005 υπήρξε τακτική συνεργάτης της τοπικής   εφημερίδας «ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ» Αμαλιάδας, ενώ συνεργασίες της είχαν περιληφθεί και στην τριμηνιαία εφημερίδα   του Συνδέσμου Γαστουναίων της Αθήνας «Η ΑΡΧΑΙΑ ΗΛΙΣ»
      Ένα  κερί στη μνήμη σου αξιαγάπητη φίλη Πόπη.

Λεωνίδας Γ. Μαργαρίτης
Πρόεδρος Εταιρείας Λογοτεχνών

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου