ΔΕΚΑΤΡΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟΥΣΙΑΣ



ΔΕΚΑΤΡΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟΥΣΙΑΣ

Ο ΑΙΩΝΙΟΣ ΕΦΗΒΟΣ  ΣΤΗΝ ΑΙΩΝΙΟΤΗΤΑ.

 

Πέρασαν κιόλας δεκατρία χρόνια από τότε που ο αιώνιος έφηβος Αντώνης Σαμαράκης πέρασε στην αιωνιότητα.

Ο πολυβραβευμένος και διακεκριμένος συγγραφέας γεννήθηκε στην Αθήνα στις 16 Αυγούστου  1919. Μετά το απολυτήριο από το Β' Γυμνάσιο σπούδασε Νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και το 1941 έλαβε το πτυχίο της σχολής. Κατά τη διάρκεια της ναζιστικής κατοχής συμμετείχε στην εθνική αντίσταση από τις τάξεις του ΕΑΜ. Το 1944 συνελήφθη από τους Ναζί και καταδικάστηκε σε θάνατο, αλλά κατάφερε να αποδράσει. Το 1963 νυμφεύτηκε την Ελένη Κουρεμπανά.

Πρωτοεμφανίσθηκε  στα γράμματα το 1954 με τη συλλογή διηγημάτων του «Ζητείται ελπίς».΄Εκτοτε τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Διηγήματος 1962 για τη συλλογή Διηγημάτων του  «Αρνούμαι» με το βραβείο των ¨12¨¨Ελλάδα  1966» και με το μεγάλο βραβείο Αστυνομικής Λογοτεχνίας (Γαλλία 1970) για το μυθιστόρημα του  «Το Λάθος».Το 1995 τιμήθηκε επίσης στη Γαλλία με το κρατικό βραβείο Τεχνών και Λογοτεχνίας.
Πρόκειται για έναν από τους περισσότερο μεταφρασμένους Έλληνες πεζογράφους, καθώς τα έργα του έχουν μεταφραστεί σε περισσότερες από 30 γλώσσες.

Εργάσθηκε ως εμπειρογνώμων της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας των Ηνωμένων Εθνών σε πολλές χώρες για κοινωνικά θέματα και το 1989 ανακηρύχθηκε Πρεσβευτής Καλής Θέλησης της UNICEF για τα παιδιά του κόσμου.
Το έργο του Σαμαράκη έχει έντονο το στοιχείο της κοινωνικής καταγγελίας και αντικατοπτρίζει τις προσωπικές του ανησυχίες για το παρόν και το μέλλον της σύγχρονης κοινωνίας. Χρησιμοποίησε απλή γλώσσα και μη επιτηδευμένο ύφος και προσέγγισε τα θέματά του από μια έντονα ανθρωποκεντρική γωνία. Χαρακτηριζόταν από την αγάπη του για τους νέους. Δική του ιδέα ήταν η δημιουργία της Βουλής των Εφήβων, που οδήγησε στη διοργάνωση άτυπων συνεδριάσεων της Βουλής, όπου δίνεται ο λόγος σε νέους από όλη τη χώρα.
Ο Αντώνης Σαμαράκης έφυγε από τη ζωή στις 8 Αυγούστου του 2003. Σύμφωνα με επιθυμία του, το σώμα του δωρήθηκε στο Πανεπιστήμιο Αθηνών για έρευνες των φοιτητώv της Ιατρικής.

ΕΡΓΑ ΤΟΥ

Μυθιστορήματα

Διηγήματα

  • Ζητείται ελπίς (1954)
  • Αρνούμαι (1961)
  • Το διαβατήριο (1973)
  • Η κόντρα (1992)
  • Αυτοβιογραφία 1919- (1996)
  • Γραφείον ιδεών(1962)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου