Κηδεύτηκε ο λογοτέχνης - θεατροκριτικός Μανώλης Πράτσικας



Κηδεύτηκε ο λογοτέχνης - θεατροκριτικός Μανώλης Πράτσικας
Η ταφή του έγινε στο νεκροταφείο των Βραχνείκων




Στις 11 το πρωί της Τετάρτης 2 Δεκεμβρίου 2015 έγινε στον ιερό ναό της Αγίας Βαρβάρας Πατρών στην οδό Σολωμού η κηδεία του 95χρονου Μανώλη Πράτσικα (το αληθινό του όνομα ήταν Μαργαρίτης Παπαδόπουλος), ο οποίος ήταν θεατρικός συγγραφέας, θεατροκριτικός και πεζογράφος με πολύχρονη και δημιουργική παρουσία και πορεία έως και σχεδόν την τελευταία στιγμή.
Παρότι Αθηναίος στην καταγωγή, ζούσε μόνιμα τα τελευταία 61 χρόνια στην Πάτρα, απ’ όπου εξάλλου καταγόταν η αγαπημένη σύζυγος του Χρυσούλα το γένος Παπαγεωργίου και μάλιστα διατηρούσαν εξοχική οικία στα Τσουκαλέικα.
Στη νεκρώσιμο ακολουθία του Μανώλη Πράτσικα παρέστη ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Κερνίτσης κ.κ. Χρύσανθος, ο οποίος και είπε δύο λόγια στο τέλος ενώ επικήδειο για την απώλεια του καλού του φίλου εκφώνησε ο δικηγόρος και πρόεδρος της Εταιρείας Λογοτεχνών Νοτιοδυτικής Ελλάδος Λεωνίδας Μαργαρίτης.
Μάλιστα η φωνή του κυρίου Μαργαρίτη «έσπασε» από συγκίνηση πολλές φορές στη διάρκεια του λόγου του, ιδιαίτερα όταν και διάβασε απόσπασμα από το ημερολόγιο που κρατούσε ο εκλιπών το τελευταίο διάστημα όπου και περιέγραφε την ταλαιπωρία της συζύγου του Χρυσούλας, η οποία έφυγε από τη ζωή πριν από περίπου 15 μήνες. Ο κ. Μαργαρίτης θυμήθηκε τις τακτικές συναντήσεις του με τον Μανώλη Πράτσικα στο καφέ Ελληνικό ενώ με συγκίνηση περιέγραψε την επίσκεψη του παραμονή του Αγ. Ανδρέα στην ιδιωτική κλινική όπου και νοσηλευόταν ο Μανώλης Πράτσικας τις τελευταίες μέρες πριν φύγει από τη ζωή όπου λόγω του εγκεφαλικού επεισοδίου ήταν σε βαριά κατάσταση και δεν μπορούσε πλέον να μιλήσει.
«Ήσουν πια χωρίς λαλιά και χωρίς να μπορείς να γράψεις», ήταν περίπου τα λεγόμενα του κ. Μαργαρίτη για τον Μανώλη Πράτσικα ή Μάκη για τους φίλους του. Ο εκλιπών ήταν και επίτιμος πρόεδρος της Εταιρείας Λογοτεχνών Νοτιοδυτικής Ελλάδος (η Εταιρεία κατέθεσε και στεφάνι) ενώ πέρυσι τέτοια εποχή του επιφυλάχθηκε μία ξεχωριστή τιμή, η βράβευση του από την Πανελλήνια Ένωση Θεατρικών Κριτικών.
Η ταφή του έγινε στο νεκροταφείο των Βραχνείκων.
Στην εξόδιο ακολουθία παρέστησαν μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της Διακιδείου Σχολής του Λαού Ιωάννης Αθανασόπουλος, οι λογοτέχνες Διονύσης Καρατζάς, Βασίλης Χριστόπουλος, ο δικηγόρος και επιφυλλιδογράφος Παύλος Μαρινάκης, ο δημοσιογράφος Τάκης Θεοδωρακόπουλος, ο τέως προιστάμενος της Δημοτικής Πινακοθήκης Πατρών Δημήτρης Παπανικολάου, ο δημοσιογράφος Αλέξης Γκλαβάς, κ.α.
 Tάκης Μαρτάτος


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου