ΤΟ ΠΕΥΚΟ ΤΗΣ ΑΡΟΗΣ ΚΑΙ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΤΩΝ ΠΑΤΡΩΝ

ΛΕΩΝΙΔΑΣ Γ. ΜΑΡΓΑΡΙΤΗΣ

                                    ΕΠΙΤ.ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ

Τηλ. Γραφ.2610 322901  Κιν.6946 405 993-
e-mail:leomargaritis@gmail.com
site.http//www.leonidasmargaritis.blogspot.com
Γραφεία : ΚΑΝΑΡΗ 46
26222 ΠΑΤΡΑ

                                                                Πάτρα 17-6-2015


                                                       Προς
                      
                                                                    ΟΛΑ ΤΑ ΜΕΣΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΤΩΝ ΠΑΤΡΩΝ

                                  ΕΝΤΑΥΘΑ



                                  Αγαπητέ κ. Δ/ντά,
Ήρθε και πάλι στην επικαιρότητα το θέμα  του περιβάλλοντος στην πόλη μας,  καθώς δημοσιεύθηκε και στον τύπο μια μελέτη-πρόταση  του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων  για το  πως θα σωθεί η  «Κουκουναριά της Αρόης» και  η  τέλεση θείας λειτουργίας  στη Μονή Ομπλού για το περιβάλλον.
Αυτή η συγκυρία με υποχρεώνει να σημειώσω  κι εγώ ως υπεύθυνος πολίτης, μερικές σκέψεις.
Αρχικά δηλώνω προκαταβολικά πως στη διάρκεια της ζωής μου έχω φυτέψει πολλά δένδρα  κι έχω υποχρεωθεί επίσης να προβώ στην κοπή αρκετών άλλων.
Oταν έκτισα την κατοικία μου   όπου και σήμερα διαμένω, φύτεψα αρκετά δένδρα, όμως όταν γιγάντωσαν άλλα μεν, με  υποχρέωσαν οι γείτονες να  κόψω, άλλα υποχρεώθηκα να κάνω ο ίδιος  γιατί κινδύνευε η κατοικία μας, ενώ ένα απ’ αυτά  (πεύκο) έπεσε  μόνο του, κάποια νύχτα του χειμώνα, ευτυχώς χωρίς συνέπειες.
  Αυτό δεν σημαίνει πως δεν συμμερίζομαι την ευαισθησία κάποιων συμπολιτών όταν πολλές φορές διαμαρτύρονται  για την κοπή δένδρων.
 ΄Όμως όταν στην πόλη μας σύμφωνα με έρευνα του   Τομέα Αποκέντρωσης και  Περιβάλλοντος λείπουν  20.500 δένδρα. (Κεντρικό  8.500, Αρκτικό 5.500,  Νότιο 4.000, και  2.500  στο Ανατολικό Διαμέρισμα) θεωρώ  υποκριτική τη συμπεριφορά κάποιων που δήλωσαν (ΚΟΣΜΟΣ 8-8-2014) την πρόθεσή τους να αλυσοδεθούν πάνω στο πεύκο της Αρόης, που είναι στη μέση του δρόμου και  η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής εξεδήλωσε την πρόθεση  να το  κόψει.
Ακόμη πιο υποκριτική θεωρώ  την επίδειξη υπερβάλλοντος ζήλου, στη μελέτη του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων, ο οποίος μάλιστα κοστολόγησε  το έργο στήριξης του δένδρου , με το ποσό των 8.000-10.000 ευρώ  σε  καιρό της οικονομικής    ακαρπίας.
 Αλήθεια μ’ αυτό το ποσό πόσα δένδρα θα μπορούσε ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων ή ο Δήμος Πατρέων να φυτέψει στη πόλη μας;
Αυτό δεν το διανοήθηκε κανείς;
Εάν βεβαίως και πάλιν, για να μη φανώ υπερβολικός στις απόψεις μου, το δένδρο της Αρόης έχει κάποιες ιστορικές καταβολές η έχει συνδυαστεί με στιγμές της εθνικής μας ιστορίας ,θα σεβαστώ  στην άποψη να διατεθούν αυτά τα χρήματα ,για τη διατήρηση και προστασία του δένδρου, αν και  εδώ πληροφορήθηκα πως κινδυνεύει το κλίμα του Παυσανία και  κανένας δεν  ενδιαφέρθηκε.
 Εάν όμως και παρά τη διάθεση του ποσού που προτείνει ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων συμβεί μια ανεπάντεχη πτώση του πεύκου,  κάτι παρόμοιο που συνέβη(Τύπο 8-8-2013)  στα Ψηλαλώνια τι θα πούμε τότε; Ο δρόμος είναι απαραίτητος στην πόλη η το πεύκο.
Αλήθεια πόσα δένδρα μπορούμε σε σημεία της πόλης μας να φυτέψουμε εάν υπάρχει η πολιτική  μας βούλησή γι’ αυτό;
Kαι λίγα λόγια για την τοπική Εκκλησία.
Είναι  θετικό  να υμνούμε ,να δοξολογούμε και να ευχαριστούμε το δημιουργό για την φύση και τα εν αυτή, που μας   χάρισε πλουσιοπάροχα.
Έχουμε όμως κι εμείς την υποχρέωση να προστατεύουμε και να κάνουμε πιο όμορφη τη φύση και το περιβάλλον.
Πιο συγκεκριμένα και όσον αφορά την τοπική μας Εκκλησία θα πρέπει να φροντίσουμε  για τον καλλωπισμό του περιβάλλοντος χώρου  της δικαιοδοσίας της ,για να μη δημιουργούνται εύλογα παράπονα από συμπολίτες μας (Τύπος 3-7-2010).
Συγκεκριμένα για τον περιβάλλοντα το Ναό του Πρωτοκλήτου χώρο, είχα προτείνει στο Σεβασμιότατο να προχωρήσουμε  στην προκήρυξη αρχιτεκτονικού διαγωνισμού για τον καλλωπισμό και την αναγκαία  όπου χρειάζεται δενδροφύτευση του χώρου πέριξ του Ιερού Ναού.
            Προσωπικά δεν θεωρώ πως οι ευκάλυπτοι  που υπάρχουν στον περίβολο είναι  δένδρο που αρμόζει για το χώρο του Ι. Ν. Αγίου Ανδρέου. Τα πολλά δένδρα που υπάρχουν χωρίς καμιά συστηματική  διάταξη ,χωρίς παρτέρια , λουλούδια,  πρασιές και θάμνους δεν βοηθούν σε μια εικόνα που θα ξεκουράζει και θα εμπνέει.
Εάν κάποια από τα δένδρα πρέπει να κοπούν, να κοπούν χωρίς μεμψιμοιρίες  και άστοχες διαμαρτυρίες.
Δεν είδαμε κανέναν να διαμαρτυρηθεί και σε ποιόν άλλωστε, όταν  το κόκκινο μπουμπούσι επέδραμε και εξαφάνισε τους φοίνικες   στο προαύλιο του Ναού  και στα Ψηλαλώνια. 
Θεωρώ πως πέρα από τις ευχές ,τις προσευχές και τις λιτανείες χρειάζεται και μυαλό και δράση για το μεγάλωμα του πράσινου της φύσης τόσο εντός της πόλεως όσο  και συνολικά.
                     Με φιλικούς χαιρετισμούς και τιμή.
                          Λεωνίδας Γ. Μαργαρίτης
                              Ένας ενεργός πολίτης

                                               

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου