ΕΦΥΓΕ ΓΙΑ ΤΑ ΗΛΥΣΙΑ Η ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ ΑΚΑΚΙΑ ΚΟΡΔΟΣΗ



ΕΦΥΓΕ ΓΙΑ ΤΑ ΗΛΥΣΙΑ Η ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ ΑΚΑΚΙΑ ΚΟΡΔΟΣΗ
Λεωνίδα Γ. Μαργαρίτη Επίτ.Δικηγόρου
Προέδρου Εταιρείας Λογοτεχνών Ν.Δ.Ελλάδος
Έφυγε στις αρχές της άνοιξης για την  ουτοπική χώρα της ευδαιμονίας, τα  Ηλύσια, μια από τις ευγενέστερες μορφές  της λογοτεχνίας της νοτιοδυτικής Ελλάδας και του Ελληνισμού γενικότερα, η Μεσολογγίτισσα Ακακία Κορδόση. Μιά πολυβραβευμένη συγγραφέας τόσο στη χώρα μας όσο και στο εξωτερικό.
Είχε σπουδάσει Κλασική Γαλλική Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και Μοντέρνα Φιλολογία στη Γαλλία και υπηρέτησε στη μέση εκπαίδευση ως καθηγήτρια. Είχε εκδώσει τρείς συλλογές διηγημάτων, μια συλλογή δοκιμίων, ένα θεατρικό έργο ,ένα μυθιστόρημα, μια γλωσσική μελέτη που βραβεύθηκε απ’ την Ακαδημία Αθηνών καθώς και πολλές μεταφράσεις και χρονογραφήματα. Συγκεκριμένα μέχρι του θανάτου της   είχαν κυκλοφορήσει  τα εξής έργα της:
 1.Οι συλλογές διηγημάτων «Γκρίζες Μέρες» (1973), «Ποιος, Αν Φώναζα» (1978), «Οι Γερανοί» (1993).
2. Τα μυθιστορήματα: «Ο Εμπρησμός» (1992) και «Διπλό Ταξίδι» (1994),
3.Μια συλλογή δοκιμίων με τον τίτλο «Αναλογίες» (1974),
4.΄Ενα  θεατρικό έργο με τίτλο: «Μπάυρον» (1974),
5.Mια μονογραφία για το λαϊκό ζωγράφο Τάσο Μαντά (1990)
6.Μια γλωσσική μελέτη που βραβεύτηκε το 1981 απ' την Ακαδημία Αθηνών,και
 7.Μιά  συλλογή διηγημάτων με τίτλο «Δεκατρείς Φωνές της Σιωπής», που κυκλοφόρησε και στη Γαλλία -μεταφρασμένη από την ίδια-, ενώ  η συγγραφέας, τιμήθηκε με το Μέγα Βραβείο της Ακαδημίας της Γαλλίας. Είχε επίσης  μεταφράσει  έργα Γάλλων κλασικών συγγραφέων για γνωστούς εκδοτικούς οίκους.
Στο περιθώριο των συγγραφικών της ενασχολήσεων είχε κάνει σπουδές Καλών Τεχνών και ασχολείτο με τη ζωγραφική ενώ  είχε ιδρύσει στο Μεσολόγγι Κινηματογραφική Λέσχη της οποίας υπήρξε για πέντε χρόνια Πρόεδρος. Είχε πραγματοποιήσει πολλές ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές εκπομπές.
Υπήρξε μέλος του Πανελληνίου Συνδέσμου για τα δικαίωμα της γυναίκας και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Πνευματικού Κέντρου Μεσολογγίου, μέλος του Διεθνούς Κολεγίου Μεταφραστών Λογοτεχνίας, του Διεθνούς Οργανισμού Θεατρικής Έρευνας και του Πανελλήνιου Συνδέσμου για τα Δικαιώματα της Γυναίκας.
Το θεατρικό της έργο «Μπαϋρον» είχε παιχτεί στο Μεσολόγγι με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 150 χρόνων από το θάνατο του Λόρδου Μπαϋρον, ενώ για το σύνολο του έργου της και την πνευματική της προσφορά το 2003 αναγορεύτηκε ομοφώνως Επίτιμη Διδάκτορας της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Θα κλείσω αυτή τη μικρή  αναφορά μου  στη σεμνή, αείμνηστη σημαντική συγγραφέα Ακακία Κορδόση,με λίγα λόγια που σημείωσε για το έργο της  η Καθηγήτρια Πανεπιστημίου-Ελληνίστρια Ακαδημαϊκός Ζακλίν ντε Ρομιγύ: «Διάβασα όλες τις νουβέλες της Ακακίας Κορδόση. Τις βρήκα θαυμάσιες, ανθρώπινες, απλές ,συχνά συγκλονιστικές.»
Αυτές τις μέρες της Άνοιξης ο δημιουργός φύτεψε μια ακόμη  Ακακία στον Παράδεισο. Στη σκιά αυτού του δένδρου με τους λευκούς ανθούς , θα αναπαύεται «ες αει» η ψυχή, της  δική μας Ακακίας. Το γεγονός αυτό παρηγορεί τους οικείους της και όλους εμάς που αγαπήσαμε την ίδια και το  έργο της…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου