ΓΙΟΡΤΑΣΘΗΚΕ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΜΑΣ Η ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΟΙΗΣΗΣ

 ΓΙΟΡΤΑΣΘΗΚΕ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΜΑΣ Η ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΟΙΗΣΗΣ



Η Εταιρεία Λογοτεχνών, σε συνεργασία με τη Δημοτική Βιβλιοθήκη Πατρών, στα πλαίσια του κύκλου των φιλολογικών βραδινών της Δευτέρας, γιόρτασε χτες το βράδυ , με τη συμμετοχή φιλοτέχνων και λογοτεχνών την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης στην αίθουσα του αναγνωστηρίου της. Η εκδήλωση άρχισε με σύντομη ομιλία του προέδρου της Εταιρείας, Λεωνίδα Μαργαρίτη, ο οποίος αναφέρθηκε στη καθιέρωση και το νόημα τής γιορτής και ανακοίνωσε τα αποτελέσματα του διαγωνισμού ποίησης και πρωτότυπου και ευρηματικού τίτλου ρεπορτάζ. Έπειτα, κλήθηκαν διακριθέντες, να παραλάβουν τα τιμητικά βραβεία της συμμετοχής και της διάκρισής τους στο Ζ΄ Διαγωνισμό Ποίησης, που είχε προκηρύξει η Εταιρεία μεταξύ μαθητών Γυμνασίων και Λυκείων καθώς και πρωτότυπου κι ευρηματικού ρεπορτάζ. Επίσης, ο Πρόεδρος της Εταιρείας, ανακοίνωσε τη νέα προκήρυξη του Η΄ λογοτεχνικού διαγωνισμού Ποίησης και Διηγήματος καθώς και πρωτότυπου και ευρηματικού τίτλου ρεπορτάζ για το έτος 2015.
Αμέσως μετά τις σχετικές ανακοινώσεις, η ηθοποιός και καθηγήτρια Θεατρολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών κ. Βάσω Σακελλάρη, απήγγειλε ποιήματα των ποιητών Οδυσσέα Ελύτη, Γιώργου Σεφέρη και Κωστή Παλαμά.
Ακολούθως, ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα του διαγωνισμού και κλήθηκαν οι διακριθέντες να παραλάβουν τα τιμητικά βραβεία και διπλώματα καθώς και μια σειρά βιβλίων προσφορά μελών της Εταιρείας και ένα τριαντάφυλλο.Tα βραβεία έλαβαν οι κάτωθι:
Στην κατηγορία των Γυμνασίων,
Το Α΄ Βραβείο στην Αγγελική Αλεξοπούλου, μαθήτρια του Εσπερινού Γυμνασίου Αμαλιάδας για το ποίημα της με τίτλο: «ΡΟΛΟΣ ».
To Β΄ Βραβείο στη Φωτεινή-Ηλέκτρα Χριστακοπούλου, μαθήτρια του 18ου Γυμνασίου Πατρών με το ψευδώνυμο «ΗΛΩ» για το ποίημα της με τίτλο: « ΣΤΑΧΤΕΣ»
Το Γ΄ Βραβείο στη Μαρινέλα Λάλαϊ, μαθήτρια του Εσπερινού Γυμνασίου Αμαλιάδος με το ψευδώνυμο «ΕΙΜΑΡΜΕΝΗ » για το ποίημα της με τίτλο: «ΜΥΘΟΣ»
Στην κατηγορία Λυκείων
Το Α΄ Βραβείο στην Αμαλία Ναστούλη, μαθήτρια του Εσπερινού Λυκείου Αμαλιάδας με το ψευδώνυμο «ΝΕΑ ΜΕΛΙΣΣΑΝΘΗ» για το ποίημα της με τίτλο : «ΟΙ ΚΡΙΝΟΙ ΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ»
Το Β΄ Βραβείο στην Καλλιόπη(Πίτσα) Δημοπούλου, μαθήτρια του Εσπερινού Λυκείου Αμαλιάδας με το ψευδώνυμο «ΧΡΥΣΩ» για το ποίημα της με τίτλο: «ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΗΞΕΡΑ»,
Το Γ΄ Βραβείο στη Κατερίνα Ρόδη, μαθήτρια του Α΄ Λυκείου Πατρών με το ψευδώνυμο «ΚΑΡΟΛ» για το ποίημα της με τίτλο: «Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΖΩΗΣ».
Το βραβείο του διαγωνισμού πρωτότυπου και ευρηματικού τίτλου ρεπορτάζ απονεμήθηκε, στο Δημοσιογράφο Θεόδωρο Λάμπρο, συντάκτη της εφημερίδας «ΠΡΩΤΗ» Πύργου Ηλείας, για το ρεπορτάζ του, με τίτλο «ΚΡΥΦΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΑΡΧΑΙΑΣ ΟΛΥΜΠΙΑΣ»(Ένα σπάνιο ιστορικό ντοκουμέντο).
Την κριτική επιτροπή αποτελούσαν οι: Λεωνίδας Μαργαρίτης, Μαρία Καρέλα, Σταύρος Ιντζεγιάννης, ενώ με απόφαση του Δ.Σ. της Εταιρείας τα ποιήματα που διακρίθηκαν στο διαγωνισμό, θα αναρτηθούν τιμητικά, στην ιστοσελίδα της Εταιρείας Λογοτεχνών
Στη συνέχεια, το λόγο έλαβε ο κύριος ομιλητής της βραδιάς Ποιητής και Δημοσιογράφος, Σταύρος Ιντζεγιάννης, ο οποίος ανέπτυξε το θέμα με τίτλο: «Τι είναι ποίηση», ενώ αναφέρθηκε διεξοδικά στην πορεία της ποίησης τόσο κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας, όσο και μετά την απελευθέρωση της χώρας, μέχρι τις μέρες μας.
Η ομιλία του κ.Ιντζεγιάννη, διανθίστηκε με απαγγελίες ποιημάτων αξέχαστων δημιουργών, τόσο από τον ίδιο τον ομιλητή, όσο και από την ηθοποιό Βάσω Σακελλάρη.
Μετά την κυρίως ομιλία, ακολούθησαν απαγγελίες των βραβευθέντων ποιημάτων από τις ίδιες τις ποιήτριες, οι οποίες τα απέδωσαν με ιδιαίτερο τόνο και συγκίνηση.

Ήταν πράγματι μια βραδιά, που άφησε άριστες εντυπώσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου