MNHMH MIXAΗΛ Β.ΣΑΚΕΛΛΑΡΙΟΥ



MNHMH MIXAΗΛ Β.ΣΑΚΕΛΛΑΡΙΟΥ

           Λεωνίδα Γ. Μαργαρίτη Επιτ. Δικηγόρου

   Προέδρου Εταιρείας Λογοτεχνών Ν.Δ. Ελλάδος

Ο θάνατος του εκ Πατρών Ακαδημαϊκού δασκάλου  Μιχαήλ Β.Σακελλαρίου  τον Αύγουστο του παρελθόντος έτους , και η αιωνόβιος και γεμάτη δράση ζωή του, με συγκίνησαν ιδιαίτερα.  Με την ευκαιρία αυτή επεδίωξα να ενημερωθώ όσο το δυνατό  πληρέστερα για τη ζωή και  το έργο του. Στην προσπάθειά μου αυτή εξασφάλισα και μελέτησα τα περισσότερα από τα έργα του. Ευτύχησα ακόμη να  τον γνωρίσω προσωπικά,    κατά την  ανακήρυξή του σε επίτιμο  Δημότη Πατρέων όσο και κατά την τιμητική εκδήλωση που έγινε  με την  ανακήρυξη του σε Δημότη Γαστούνης.

Με το  πρώτο έργο του «Η Πελοπόννησος κατά την δευτέραν Τουρκοκρατίαν» (1715-1821)  είχα ασχοληθεί   πολλά χρόνια πρίν όταν  το συμβουλεύτηκα  σε  μια  ιστορική μονογραφία μου. Το έργο  αυτό     είχε υποβληθεί στη Φιλοσοφική Σχολή των Αθηνών το έτος 1937 ως έναίσιμος  επί διδακτορία διατριβή η οποία ατυχώς απερρίφθη παρά την αντίθετη γνώμη των  αρμοδιότερων με το αντικείμενο εκ των καθηγητών. Δύο  χρόνια αργότερα   η διατριβή του  αυτή έγινε δεκτή από την Φιλοσοφική Σχολή Θεσσαλονίκης.
Ο Μιχαήλ.Β.Σακελλαρίου, γεννήθηκε στην Πάτρα το 1912. Σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Aθηνών, στη Σορβόνη και στο College de France. Aνακηρύχθηκε Διδάκτωρ της Φιλοσοφικής Σχολής Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (1939), Docteur es Lettres (doctorat d'Etat, 1956). Δίδαξε σε ιδιωτικό σχολείο, εργάσθηκε ως ερευνητής στο  Ίδρυμα Eρευνών της Γαλλίας (C.N.R.S, 1951-1954) και ως διευθυντής ερευνών στο Kέντρο Mικρασιατικών Σπουδών (1954-1959). Tο 1959 εκλέχτηκε και το 1960 διορίστηκε τακτικός καθηγητής της Aρχαίας Iστορίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, θέση την οποία διατήρησε μέχρι το 1967 οπότε και  απομακρύνθηκε από τη Δικτατορία. Στη θέση του επανήλθε με την αποκατάσταση της Δημοκρατίας το 1974.Aπό το 1970  μέχρι το 1975 δίδαξε στο Πανεπιστήμιο Lyon. Συνταξιοδοτήθηκε το 1979. Oι μελέτες του αφορούν την αρχαία ελληνική ιστορία και εν μέρει τη νεώτερη. Διετέλεσε κοσμήτορας της Φιλοσοφικής Σχολής (1965-1966), αντιπρόεδρος του Δ.Σ. του Eθνικού Θεάτρου Bορείου Eλλάδος (1964-1967), πρόεδρος της Association Lyonnaise d'Etudes Anciennes (1974), πρόεδρος της Eλληνικής Eπιτροπής Iστορικών Eπιστημών (1978-1985), μέλος της Διεθνούς Eπιτροπής Iστορικών Eπιστημών (1978-1985), ιδρυτής και διευθυντής του Kέντρου Eλληνικής και Pωμαϊκής Aρχαιότητος στο Eθνικό Ίδρυμα Eρευνών (1979-1992), μέλος του Δ.Σ. του Eθνικού Iδρύματος Eρευνών (1992-1995), πρόεδρος του Iδρύματος Eλληνικού Πολιτισμού (1993-1995), και πρόεδρος του Kέντρου Mικρασιατικών Σπουδών.
Υπήρξε μέλος της Accademia dei Lincei και αντεπιστέλλον μέλος της Accademia Pontaniana και της Academie des Inscriptions et Belles Lettres και διετέλεσε Πρόεδρος της Aκαδημίας (1992). Είχε δημοσιεύσει άρθρα σε ελληνικά και ξένα περιοδικά και σε συλλογικά έργα, είχε παρουσιάσει ανακοινώσεις σε Aκαδημίες και είχε συνεργασθεί με πολλά εκτενή κεφάλαια στην "Iστορία του Eλληνικού Έθνους" της Eκδοτικής Aθηνών.
 Εκτός από το έργο  που προανέφερα  "H Πελοπόννησος κατά την δευτέραν τουρκοκρατίαν (1715-1821)",νοιώθω τυχερός που απέκτησα  και μελέτησα   το επίσης αξιόλογο έργο του  «H Aθηναϊκή δημοκρατία» από τις Εκδόσεις του Πανεπιστημίου Κρήτης, όπως επίσης από τις ίδιες εκδόσεις προμηθεύτηκα  και μελέτησα   την φετινή έκδοση με τίτλο: «Ένας συνταγματικός δημοκράτης ηγέτης κατά την Επανάσταση του ‘21. Ο Γ. Λογοθέτης Λυκούργος της Σάμου (1772-1850)» Πρόκειται για μια πολυεδρική σύνθεση της ιστορίας μίας ηγετικής φυσιογνωμίας του ’21 βασισμένη σε πολλές νέες πηγές.
Νοιώθω  μικρός για να ασκήσω  συστηματική κριτική στα έργα του αείμνηστου Ακαδημαϊκού. Ο θαυμασμός για το συνολικό έργο του με διακατέχει και νοιώθω υπόχρεος στο πνεύμα του δημιουργού. Στα 102 του χρόνια ο Μιχαήλ Β. Σακελλαρίου μας προσφέρει άλλον έναν επιβλητικό τόμο, «Η απόβαση του Ιμπραήμ στην Πελοπόννησο»  καθώς και τη δίτομη συναγωγή (Θέματα νέας ελληνικής ιστορίας) Ο μελετητής του έργου του συνειδητοποιεί τι έχασε η ιστοριογραφία του νέου Ελληνισμού από τη στροφή του Σακελλαρίου προς την αρχαία ιστορία εξαιτίας της μισαλλόδοξης πολεμικής που δέχθηκε ως νέος ιστορικός για την πρωτοτυπία και την τόλμη της επιστημονικής προσέγγισής του.
Είναι θετικό για μας ότι αφοσιώθηκε στη μελέτη και τη συγγραφή. Ο ίδιος  υπήρξε εγγονός ενός σπουδαίου δημοσιογράφου συνώνυμου με τον ίδιο, του Μιχαήλ Γ. Σακελλαρίου(Κάλυμνος 1864-Πάτρα 1919) που  κόσμησε τον πατραϊκό τύπο ως αρθρογράφος αρχικά  της εφημερίδας «ΝΕΟΛΟΓΟΣ»   και εν συνεχεία ως αρθρογράφος και αρχισυντάκτης της εφημερίδας «ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ» αλλά και ως εκδότης του περιοδικού «Κραυγή του εκπνέοντος Ελληνισμού». Εξορίστηκε στην Κορσική το 1917 μετά την δημοσίευση άρθρου με τίτλο «Αντί ολίγων πλίνθων» στην εφημερίδα «Πελοπόννησος».
Ο χρόνος 2014 σημαδεύτηκε από το θάνατο του αιωνόβιου Ακαδημαϊκού και για μας με  το όφελος  της αποκτήσεως και της μελέτης του έργου του.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ:Tην προσεχή Δευτέρα 9η  Φεβρουαρίου και ώρα 7 μ.μ. η Εταιρεία Λογοτεχνών διοργανώνει εκδήλωση στη Μνήμη του αείμνηστου Ακαδημαϊκού  στη Δημοτική Βιβλιοθήκη. Στην εκδήλωση θα μιλήσουν οι Αθανάσιος Φωτόπουλος τ. Καθηγητής Ιστορίας Πανεπιστημίου Πατρών, Χρήστος Μούλιας Δικηγόρος, συγγραφέας, ιστορικός ερευνητής και Παύλος Μαρινάκης Δικηγόρος-συγγραφέας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου