ΑΝΔΡΕΑΣ ΚΩΝ. ΚΑΡΑΤΖΑΣ Αντιστράτηγος ε.α.



ΠΕΝΘΗ

ΑΝΔΡΕΑΣ ΚΩΝ. ΚΑΡΑΤΖΑΣ
Αντιστράτηγος  ε.α.

Την Κυριακή 6η του μηνός Ιουλίου προσήλθε στο χώρο της πλατείας Ομονοίας όπου προγραμματίζονταν  τα αποκαλυπτήρια της προτομής  του προγόνου του οπλαρχηγού της Επανάστασης του 1821  Παναγιώτη Καρατζά. Είχε ετοιμάσει και κείμενο σχετικής ομιλίας για τα αποκαλυπτήρια  ο απ’ ευθείας απόγονός του ήρωα, Αντιστράτηγος ε.α. Ανδρέας Κων/νου Καρατζάς. Όμως άλλες οι βουλές του Υψίστου. Μετά  ολιγοήμερη  αδιαθεσία απεβίωσαν την 11η του ιδίου μηνός.
 Είδε όμως  να γίνεται πράξη κάτι που με παράπονο εξέφραζε πάντα, όπως και στη χειρόγραφη ομιλία του ανέφερε, που μου παρέδωσε με την παράκληση να  διαβάσω, στην τελετή των αποκαλυπτηρίων,  την αδράνεια εκπλήρωσης της οφειλόμενης τιμής στο μάρτυρα αυτόν της ελευθερίας.
Είχε καταστεί για τον αείμνηστο φίλο Ανδρέα Καρατζά στόχος ζωής η ανάδειξη της προσφοράς στον αγώνα για τη λευτεριά του προγόνου του και η εκπλήρωση από την πόλη και την Πολιτεία της οφειλόμενης τιμής.
Στο πλαίσιο υλοποίησης  αυτού του στόχου προχώρησε  στη  συγγραφή μιας ιστορικής μονογραφίας για τον οπλαρχηγό ήρωα ο οποίας  δυστυχώς, είχε άδοξο τέλος.
Αυτή τη μονογραφία με εισήγησή μου και με  απόφαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου και με δαπάνες της Νομαρχίας Αχαΐας εκδόθηκε και κυκλοφόρησε σε όλες τις βιβλιοθήκες των σχολείων του Νομού  και  των Εκπολιτιστικών Συλλόγων για να γίνει ευρύτερα γνωστή η προσφορά  του ήρωα την οποία  η πολιτεία μέχρι πρόσφατα είχε αγνοήσει.
Ο Ανδρέας Καρατζάς  του Κωνσταντίνου γεννήθηκε στον Πειραιά στις 7-11-1927.
Στο στράτευμα κατατάχθηκε στις 5-3-1949.
Αρχικά υπηρέτησε στους Λ.Ο.Κ. και το έτος 1959 μετατάχθηκε στο Πυροβολικό.
Υπήρξε απόφοιτος της Σχολής Ευελπίδων ,της Σχολής  Πολέμου της οποίας μετά ταύτα χρημάτισε και  καθηγητής της  για  μια τριετία.
Υπήρξε ακόμη απόφοιτος της Σχολής Εθνικής Αμύνης και της ειδικής σχολής των Η.Π.Α..
Διοίκησε όλες τις προβλεπόμενες μονάδες  από τον εκάστοτε βαθμό του.
Διετέλεσε ως Επιτελικός Αξιωματικός στα Στρατηγεία, Μεραρχίας, Σώμα Στρατού και Γ.Ε.Σ.
Τιμήθηκε κατά τη διάρκεια της υπηρεσίας του  με οκτώ(8) πολεμικά μετάλλια και τέσσερα(4) παράσημα ανωτέρω και ανωτάτου βαθμού.
Αποστρατεύθηκε το 1981 με το βαθμό του Αντιστράτηγου.
Εκτός του στρατεύματος είχε  ασχοληθεί με επιτυχία τόσο με τη ζωγραφική όσο και με τη συγγραφή.
Υπήρξε συνεργάτης του τριμηνιαίου περιοδικού της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Αχαΐας «ΑΧΑΙΚΑ»  και συγγραφέας της ιστορικής μελέτης με τον τίτλο: «ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΡΑΤΖΑΣ Ο  ΟΠΛΑΡΧΗΓΟΣ».
Το σημείωμά μας τούτο ας είναι ένα ευλαβικό κερί στη μνήμη του. Ανδρέα φίλε, αιωνία σου η μνήμη…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου