IΔΡΥΜΑ «ΑΓΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΑΝΔΡΕΑΣ»



IΔΡΥΜΑ   «ΑΓΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΑΝΔΡΕΑΣ»
                                                 Λεωνίδα Γ. Μαργαρίτη Επίτ.Δικηγόρου
                                                 Προέδρου Εταιρείας Λογοτεχνών.

Στο σημερινό φύλλο της εφημερίδας «Πελοπόννησος» διαβάσαμε για την τιμή που έγινε στο Μητροπολίτη μας κ.κ. Χρυσόστομο και το γεγονός αυτός μας χαροποίησε αφού η τιμή που του έγινε δεν  έχει αποδέκτη μόνο τον ίδιο, αλλά  και την πόλη μας και το λαό των Πατρών τον οποίο ποιμαίνει.
Στο σχετικό ρεπορτάζ διαβάσαμε τα ακόλουθα: «Με το ανώτατο παράσημο του Ιδρύματος του Αγίου Ανδρέου της Ρωσίας, τον σταυρό με το αστέρι, τιμήθηκε το περασμένο Σάββατο ο Μητροπολίτης Πατρών κ. Χρυσόστομος, ο οποίος παρευρέθηκε στη Μόσχα, στις γιορταστικές εκδηλώσεις για την εορτή του Αποστόλου Ανδρέου.
Ο κ. Χρυσόστομος μετέβη στη Μόσχα προσκαλεσμένος από το Ίδρυμα «Άγιος Απόστολος Ανδρέας», που είναι ο μεγαλύτερος οργανισμός μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα στη Ρωσία.
Το περασμένο Σάββατο εκκλησιάσθηκαν στον ιστορικό ναό του Αγίου Νικολάου Μόσχας, όπου ο κ. Χρυσόστομος προέστη της ιεράς Παρακλήσεως προς τον Άγιο Ανδρέα και κήρυξε τον θείο λόγο, σε πυκνότατο πολυπληθές εκκλησίασμα. Στην ομιλία του αναφέρθηκε στις σχέσεις των δύο ορθοδόξων λαών, Ελλάδας και Ρωσίας.»
Εμείς όμως, εδώ στην πόλη μας, πόλη του Πρωτοκλήτου των Αποστόλων Αγίου Ανδρέου θα συνεχίσουμε να είμαστε αρνητικοί  στην ίδρυση ενός ανάλογου και αντίστοιχου ιδρύματος που να φέρει το όνομα του και να έχει τις ίδιες επιδιώξεις, τους ιδίους στόχους και στόχους  με το Ίδρυμα της  Ρωσίας;
Δεν θα επανέλθω στο σκεπτικό της πρότασης που είχε διατυπωθεί στο παρελθόν, θα σημειώσω μόνο πως  από το «Βήμα Διαλόγου» που άνοιξε από τις στήλες της η εφημερίδα «Πελοπόννησος»  στην περίοδο 28-6-1996 και ολοκληρώθηκε την 7-7-1996, όλες οι απόψεις των συμμετασχόντων στο διάλογο είχαν θετικό ορόσημο, τη σύσταση και λειτουργία Ιδρύματος με την επωνυμία «ΙΔΡΥΜΑ ΑΓΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΑΝΔΡΕΑΣ» και τη μετατροπή του ενοριακού ναού του πολιούχου μας σε προσκύνημα.
          Δεν θα επιχειρηματολογήσω για τα όσα επωφελή για την κοινωνία  και την πόλη μας  θα προκύψουν, εκείνο που θα σημειώσω μόνο, είναι ότι, όταν ο πιστός  γνωρίζει καθημερινώς το προορισμό των  δωρεών  και εν γένει  συνεισφορών του, είναι περισσότερο πρόθυμος, να συμβάλλει και από το υστέρημά του στην υλοποίηση ενός στόχου.
          Αλλά και για να μιλήσουμε και με κείμενα της Γραφής σημειώνω τα εξής: «ος δ’ αν σκανδαλίση ένα των μικρών τούτων των πιστευόντων εις εμέ, συμφέρει αυτώ ίνα κρεμαστή μύλος ονικός εις τον τράχηλον αυτού και καταποντισθή εν  τω πελάγει της θαλάσσης»(Ματθαίος ΙΗ ,6).Και ο νοών νοείτω.
          Τελικά, θα συνεχίσουμε να συντηρούμε την άρνηση;



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου