ΗΛΕΙΑΚΗ ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑ – ΗΛΕΙΑΚΟ ΠΑΝΟΡΑΜΑ 15



ΗΛΕΙΑΚΗ ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑ – ΗΛΕΙΑΚΟ ΠΑΝΟΡΑΜΑ 15

Κυκλοφόρησε και φέτος ο νέος τόμος της «ΗΛΕΙΑΚΗΣ ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑΣ – ΗΛΕΙΑΚΟ ΠΑΝΟΡΑΜΑ 15» με εξώφυλλο το μοναδικής ωραιότητας επιτύμβιο γλυπτό του Λέοντα της Βαρβάσαινας, (4ος αι. π.Χ. - Αρχαιολογικό Μουσείο Πύργου). Για μια ακόμα χρονιά οι γνωστές εκδόσεις «ΒιβλιοΠΑΝΟΡΑΜΑ» του Αμαλιαδίτη βιβλιοπώλη και ανθρώπου του πνεύματος, Γιώργου Δημητρόπουλου αναδεικνύουν τον Ηλειακό πολιτισμό.
Στις 528 σελίδες η συμμετοχή των 80 συγγραφέων με 77 κείμενά τους αποτυπώνει το ενδιαφέρον τους να συμμετάσχουν στο μοναδικό ιστορικό, λαογραφικό και λογοτεχνικό περιοδικό που κυκλοφορεί στην Ηλεία. Τα κείμενά τους είναι προσεγμένα και δοσμένα με μια καταληπτική γραφή για τον απλό αναγνώστη, χωρίς να χάνουν την επιστημονικότητά τους και αποτελούν πηγή ενημέρωσης και σημείο αναφοράς και βιβλιογραφίας για κάθε εργασία με παρόμοια θέματα.
Για μια ακόμη χρονιά την έκδοση τιμά με μια εμπεριστατωμένη μελέτη του ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ηλείας κ.κ. Γερμανός ο οποίος αναφέρεται στην «ανάγκη μεταγλωττίσεως ή μη των κειμένων (αγιογραφικών αναγνωσμάτων, ύμνων και ευχών) της Ορθοδόξου λατρείας σήμερα». Η διευθύντρια της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηλείας κα Γεωργία Χατζή-Σπηλιοπούλου μας δίνει «Το  Έργον  της Ζ΄ ΕΠΚΑ κατά τα έτη 2013-2014» στο οποίο γίνεται γνωστό όλο το έργο που επιτελεί η αρχαιολογική υπηρεσία του νομού μας (ανασκαφικό, συντηρητικό, εποπτικό, εκπαιδευτικό, επιστημονικό, εκθεσιακό, συγγραφικό κ.λπ.).
Άλλα αρχαιολογικά θέματα παρουσιάζουν ο υποδιευθυντής του Γερμανικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου της Αθήνας κ. Reinhard Senff για τις «Πρόσφατες εργασίες του Γερμανικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου στο ιερό του Διός στην Ολυμπία», ο κ. Χρίστος Λιάγκουρας «Η λατρεία των γυναικείων θεοτήτων στην Ολυμπία. Ήρα και Άρτεμη», η κα Ρούλα Λεβεντούρη «Νεκροταφείο υστεροκλασικών χρόνων στη θέση “Άγιος Αθανάσιος”, Τοπικής Κοινότητας Οινόης Δήμου Ήλιδας», η κα Τώνια Μουρτζίνη «Ας περιηγηθούμε στην Αρχαία Ήλιδα…», η κα Αθανασία Ράλλη «Το Κάστρο Χλεμούτσι αφηγείται το ταξίδι του στο χρόνο…», η κα Λεμονιά Μπαστιάνου-Νταβλούρου «"Φειά" Πελασγία Ηλειακή˙  η "Λάρισα" της αιγιαλείας Πισάτιδος χώρας», ο κ. Θεόδωρος Ανδρουτσόπουλος «Ζαχάρω: η ερατεινή Αρήνη του Ομήρου», ο κ. Παναγιώτης Καράμπελας «Εκστρατείες του Ηρακλή κατά των Ηλείων», οι κυρίες Βασιλική και Γεωργία Ζαχαροπούλου «Λάπιθας, το “μυθικό” βουνό της Ηλείας», ο κ. Σωτήρης Καράμπελας «Ο γλύπτης Κωλώτης και η σχέση του με την Ηλεία», η κα Σταυρούλα Γιαννούλη και η κα Κωνσταντίνα Ντουντούμη «Οι πρώτες ανασκαφές της Ολυμπίας μέσα από τον Τύπο της εποχής (1875 -1881)», ο κ. Χρίστος Λιάγκουρας «Το αρχαιολογικό Μουσείο Πύργου-Έργο πολιτισμού στο ΕΣΠΑ», ο κ. Χρήστος Ματζάνας «Η προκατάληψη ενάντια στην πολιτιστική κληρονομιά και την αειφόρο ανάπτυξη» και ο κ. Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος «Η άσβεστη φλόγα και η λατρεία της θεάς Εστίας στον ελληνορωμαϊκό κόσμο. Πόσο καλά θεμελιωμένος και συνδεδεμένος με την αρχαία παράδοση είναι o θεσμός της Ολυμπιακής Φλόγας»;
Ακολουθούν κείμενα που είναι τοποθετημένα κατά ιστορική περίοδο: «Φραγκοκρατία στην Ηλεία: Το φέουδο ως πυρήνας της κοινωνικής δομής. Διαφορές και ομοιότητες με τη μεσαιωνική φεουδαρχική οργάνωση της δύσης» της κας Σοφίας Καυκοπούλου, «Η Ηλεία και η Άλωση της Κωνσταντινουπόλεως το 1204» της κας Ναυσικάς Ασβεστά, «Οι γενναίοι κλεφταρματολοί της Άλβαινας (Μίνθης)» του κ. Στέφανου Αβραμόπουλου, «Οι Φιλικοί του Νομού Ηλείας» του +Νικολάου Αναστόπουλου, «Η Ηλεία στο μισόφωτο της Ιστορίας: Λάλας – Ώλενα» του κ. Κώστα Γιαννακάκου, «Το δράμα της όμορφης Πυργιωτοπούλας Ζωής, το γένος Πολέμη» του κ. Νικολάου Δρουβιώτη και η ενότητα αυτή κλείνει με τα «Αποκαλυπτήρια μνημείου της μάχης της Αγουλινίτσας (24-4-1821)» του κ. Χρυσοβαλάντη Δημητρόπουλου.
Στη συνέχεια είναι τα άρθρα και οι μελέτες για τη νεώτερη ιστορία της Ηλείας: «Αρχοντικοί γάμοι και το πιάνο της Σισινοπούλας στην Ανδρίτσαινα» του κ. Δημητρίου Πρίγγουρη, «Πτυχές της κοινωνικής και πολιτισμικής ζωής του Πύργου Ηλείας κατά το δεύτερο μισό του 19ου αιώνα» της κας Σοφίας Μπελόκα, «Δείκτες επιχειρηματικότητας στην Ηλεία, τις πρώτες δεκαετίες του ελληνικού κράτους» του κ. Παντελή Μούτουλα, «Η σκληρή μάχη στο Πούσι Ηλείας (8-12-1943)» του +Γιώργη Μπουρατζή-Μανούσου, «Ναζιστικές σφαγές στα μαρτυρικά χωριά του Δήμου Ήλιδας Γεράκι, Κεραμιδιά και Δάμιζα (Δάφνη)» του κ. Λεωνίδα Καρνάρου, «Η  μάχη της Παπαδούς και της Κρέστενας (13/14 & 24 Μαΐου 1948)» του κ. Ευάγγελου Γιαννικόπουλου, «Η έννοια του πολιτιστικού τουρισμού υπό το πρίσμα των στόχων και των πολιτικών διεθνών οργανισμών όπως της Unesco, του Icomos και της Ευρωπαϊκής Ένωσης» της κας Νικολίτσας Κουτσουμπελίτη, «Το Ολυμπιακό πνεύμα φωτοδότης της Δημοκρατίας» του κ. Νίκου Φραγκογιαννόπουλου, «Η Ήλιδα και η κληρονόμος αυτής Γαστούνη» του κ. Κώστα Λούρμπα, «Κλέφτες και αστυνόμοι στην ορεινή Ηλεία» του κ. Παναγιώτη Παπαθεοδώρου, «Ιστορικό του λιμένα Κατακόλου» του κ. Βύρωνα Δάβου, «Η σημασία του αρχείου του Λιμενικού Ταμείου Κατακώλου: Μια ματιά στο φάκελο του έτους 1928» του κ. Σάκη Τραμπαδώρου κ.ά.
Ακολουθούν κείμενα που αναδεικνύουν θρησκευτικά μνημεία της Ηλείας όπως: «Οι Σταυροπηγιακές Μονές της Μητροπόλεως Ηλείας ανά τους αιώνες» του Αρχιμ. Φιλάρετου Σπανοπούλου, «Η Μονή Κρυονερίου –Λωπεσίου Πηνείας» του Αρχιμ. Δαμασκηνού Πετράκου, «Οι μουσικοί κώδικες της Ιεράς Μονής Σκαφιδιάς Ηλείας» του π. Γεωργίου Σταθοπούλου και «Σίφνος και Ηλεία στο σταυροδρόμι του Γένους» της κας Φωτεινής Κλουκίνα-Χαμάλη.
Λογοτεχνικές και ιστορικές μορφές Ηλείων παρουσιάζονται μέσα από τις εργασίες των κ.κ.: Ιωάννη Βορβίλα «Ο Ιωάννης Αρνέλλος και η Ηλεία», Αικατερίνης Καρνάρου «Σχολικά εγχειρίδια Ηλείων συγγραφέων για την Α΄/θμια και Β΄/θμια εκπαίδευση», Ηλία Δημητρόπουλου «Ο Ανδρέας Καρκαβίτσας στο Κίνημα του 1909», Γεράσιμου Ρηγάτου «Γιώργης Ζάρκος: Μια ξεχωριστή περίπτωση συγγραφέα από την Ηλεία», Στάθη Δάγλαρη «Φανή Γ. Παπαγεωργίου. Η ποιήτρια με την σπάνια καλλιέργεια και το πηγαίο ταλέντο», Πάνου Αβραμόπουλου «Ο ποιητής της Γαστούνης Γρηγόρης Πλιάκας» και Παναγιώτη Χαραλαμπόπουλου «Καλλιανιώτειος Βιβλιοθήκη επαρχίας Ολυμπίας».
Τα λαογραφικά κείμενα είναι των συγγραφέων: Βασίλη Σχίζα, Γιάννη Κλουκίνα και Ηλία Τουτούνη. Το ποιητικό ανθολόγιο φέτος φιλοξενεί 12 ποιήματα γνωστών Ηλείων ποιητών: Ανδρέα Καπογιάννη, Φωτεινής Σασσάλου-Λαμπροπούλου, Διονυσίου Γεωργακόπουλου, Μάχης Παπαγεωργίου, Ηλία Γκρή, Λευτέρη Γερόσταθου, Γιώργου Άλτη, Διονυσίας-Παναγιώτας (Πέννυς) Δάγλαρη, Γιώργου Κότσιφα, Επαμεινώνδα Κωνσταντακόπουλου, +Χρήστου Δάγλαρη και Βασίλη Καυκόπουλου, ενώ άλλοι καταξιωμένοι Ηλείοι λογοτέχνες μας δίνουν ένα όμορφο δείγμα του πλούσιου έργου τους. Φιλοξενούνται κείμενα των κ.κ.: Φωτίκας Πλαστουργού-Μπίστολα, Πάνου Καπογιάννη, Δημήτρη Μουσά, Βάσου Μικελόπουλου, Ηλία Παπαδημητρακόπουλου, Ροδαμίας Καβουνίδου-Μπιλάλη, Νίκου Τσούλια, Ιωάννη Κάνδυλα, Ιωσήφ Αργυρίου, Ελένης Μπερτσάτου, Χρυσούλας Μαλεσιάδα-Καυκοπούλου, Ζωής Σπυροπούλου και Αντώνη Σιμιτζή.
Ο κ. Λεωνίδας Μαργαρίτης παρουσιάζει το «Ευρετήριο Επετηρίδας Εταιρείας Ηλειακών Μελετών» και όπως κάθε χρόνο η πολυσέλιδη έκδοση κλείνει με την καταγραφή της «Ηλειακής Βιβλιογραφίας 2014» και την «Αναφορά στους αείμνηστους Ηλείους πνευματικούς δημιουργούς».

Όσον αφορά τα περιεχόμενα όλων των τόμων της «ΗΛΕΙΑΚΗΣ ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑΣ – ΗΛΕΙΑΚΟ ΠΑΝΟΡΑΜΑ 15» με τους συγγραφείς και τα κείμενά τους, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ενημερωθούν μέσω της ιστοσελίδας www.bibliopanorama.gr – περιοδικές εκδόσεις – ευρετήριο & περιεχόμενα 2003-2015 – PDF προϊόντος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου