ΕΠΙΤΥΧΗΜΕΝΗ Η ΟΜΙΛΙΑ ΕΝΑΡΞΗΣ ΤΩΝ ΦΙΛΟΛΟΓΙΚΩΝ ΒΡΑΔΙΝΩΝ



                      ΕΠΙΤΥΧΗΜΕΝΗ Η ΟΜΙΛΙΑ  ΕΝΑΡΞΗΣ
                                                      ΤΩΝ ΦΙΛΟΛΟΓΙΚΩΝ ΒΡΑΔΙΝΩΝ
ΣΤΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ

Επιτυχημένη ήταν η εκδήλωση του φιλολογικού βραδινού της περασμένης Δευτέρας στη Δημοτική Βιβλιοθήκη που διοργάνωσε η Εταιρεία Λογοτεχνών Ν. Δ. Ελλάδος  σε συνεργασία με τον πολιτιστικό Οργανισμό του Δήμου Πατρέων η οποία ήταν και η πρώτη της νέας περιόδου.
Στην αρχή ο πρόεδρος της Εταιρείας Λεωνίδας Μαργαρίτης καλωσόρισε τους ακροατές της εκδήλωσης και ευχήθηκε για την νέα περίοδο, να έχουμε καλό φθινόπωρο και εξίσου  καλό χειμώνα. Αναφέρθηκε στο πλούσιο πρόγραμμα των βραδινών το οποίο έγκαιρα καταρτίσθηκε και ανακοινώθηκε μέσω του τύπου και των ηλεκτρονικών μέσων κοινωνικής δικτύωσης και κυρίως μέσω των  ιστολογίων  της Δημοτικής Βιβλιοθήκης και της Εταιρείας Λογοτεχνών.
 Στη συνέχεια παρουσίασε τον ομιλητή της βραδιάς συμπολίτη Φιλόλογο Καθηγητή και Συγγραφέα Δημήτρη Παπαθανασόπουλο και αναφέρθηκε λεπτομερώς στο πλούσιο συγγραφικό και πνευματικό του έργο. Ο ομιλητής  ανάπτυξε το θέμα   με τίτλο: «Σόλων ο Αθηναίος, ο Νομοθέτης και ποιητής»
         
 Ο κ. Παπαθανασόπουλος εντυπωσίασε με την ομιλία του. Ξεδίπλωσε άγνωστες  πτυχές της ποιητικής δημιουργίας του μετά ταύτα σημαντικού  Αθηναίου Πολιτικού και  Νομοθέτη,  του γνωστού Σόλωνος.
Ο ομιλητής σημείωσε , πως ο Σόλωνας στην εποχή του υπήρξε ένας σημαντικός ελεγειακός ποιητής που με τα ποιήματά του εξέφραζε τα πολιτικά του φρονήματα μέσα από τα οποία αντανακλούσε η φιλοπατρία του και η αγάπη του για τη δικαιοσύνη. Με τους φλογερούς του στίχους επηρέασε την αθηναϊκή κοινή γνώμη συμβουλεύοντας, ενθαρρύνοντας και ενθουσιάζοντας τους Αθηναίους οι οποίοι το 600 π.Χ λόγω επικίνδυνων στάσεων αρχαίων αγανακτισμένων πολιτών τον τοποθέτησαν με έκτακτη διαδικασία εκλογής από το Δήμο και όχι από τον Αρειο Πάγο «άρχοντα» νομοθέτη με έκτακτες εξουσίες για να αποκαταστήσει την κοινωνική ειρήνη και τη μεταβολή των θεσμών.
Ο κ. Παπαθανασόπουλος με την πείρα του ερευνητή της αρχαίας ελληνικής ιστορίας και την ικανότητα του φιλόλόγου ομιλητή καθήλωσε  το ακροατήριό του επί σαράντα πέντε λεπτά ,τόσο διάρκεσε η ομιλία του, εντυπωσίασε  και ικανοποίησε  τους πολυπληθείς ακροατές του.
Ελάχιστα τα σχόλια με κάποιες προθήκες παραλληλισμού προς τη σημερινή πραγματικότητα σχολιάσθηκαν ευμενώς ενώ η συζήτηση  και μετά τη λήξη της ομιλίας συνεχίσθηκε μεταξύ των ακροατών.
         Μια εκδήλωση που άφησε άριστες εντυπώσεις…                  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου