ΣΕ ΖΟΦΕΡΟ ΚΛΙΜΑ ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ ΦΕΤΟΣ ΟΙ ΠΟΛΥΤΕΚΝΟΙ



                ΣΕ ΖΟΦΕΡΟ ΚΛΙΜΑ ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ ΦΕΤΟΣ ΟΙ ΠΟΛΥΤΕΚΝΟΙ
                                                     Λεωνίδα Γ. Μαργαρίτη Επιτ. Δικηγόρου
                                                     Αντιπροέδρου της Α.Σ.Π.Ε.
             Σε ζοφερή ατμόσφαιρα θα γιορτάσουν φέτος, οι πολύτεκνοι της χώρας τους προστάτες τους,  Τερέντιο και Νεονίλη και τα επτά παιδιά τους, γιορτή που συμπίπτει με τη γιορτή της Εθνικής μας επετείου της 28ης Οκτωβρίου.
           Με τελευταία απόφαση του Γενικού Συμβουλίου της Ανωτάτης Συνομοσπονδίας Πολυτέκνων Ελλάδος, ο εορτασμός σε πανελλήνιο επίπεδο, θα γίνει την πρώτη Κυριακή μετά τη γιορτή  της Εθνικής Επετείου, η οποία συμπίπτει με την πρώτη  Κυριακή  του μηνός Νοεμβρίου(2/11).
        Στις τοποθετήσεις των μελών του Γενικού Συμβουλίου, τονίσθηκε η αναγκαιότητα, να δοθεί έμφαση και να τονισθεί στις εορταστικές εκδηλώσεις, πως η Κυβέρνηση θα πρέπει να σταματήσει την αντιπολιτεκνική, αντιοικογενειακή, και  αντιδημογραφική πολιτική, που ακολουθεί. Θα πρέπει να καταδικασθεί η πολιτική αυτή, αφού σε όλα τα μέτρα, που λαμβάνει, θέτει στην ίδια κατηγορία τους πολυτέκνους με τους αγάμους.
   Είναι γεγονός, πως η συγκυβέρνηση Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ,  στα όσα μέτρα έλαβε σε βάρος των πολυτέκνων οικογενειών, ελάχιστα εισέπραξε στο κρατικό κορβανά. Aντιθέτως   επιδείνωσε την οικονομική κατάσταση των πολυτέκνων οικογενειών και τους οδήγησε  σε αδιέξοδα.
Χαρακτηριστική του κλίματος της κυβερνητικής πολιτικής, είναι και η απόφαση της Ολομελείας του Συμβουλίου της Επικρατείας(314/2007) η οποία ορίζει  ότι:
 «σύμφωνα με την εισηγητική έκθεση του Ν. 1892/90, οι παροχές του νόμου αυτού, δηλαδή τόσο το επίδομα, όσο και η ισόβια σύνταξη, έχουν, προσέτι, τον χαρακτήρα κινήτρου προς τους νέους γονείς για την δημιουργία πολύτεκνων οικογενειών, με στόχο την αντιμετώπιση του οξέως δημογραφικού προβλήματος της χώρας. Η χορήγηση δε της συντάξεως, αποτελεί επί πλέον κίνητρο προς τους γονείς, δεδομένου ότι η οικονομική ενίσχυση προς αυτούς δεν θα παύσει να χορηγείται λόγω της ηλικίας των τέκνων. Κατ’ ακολουθία, για να είναι πλήρης και λυσιτελής η συνταγματικώς επιβαλλόμενη προστασία της πολύτεκνης οικογένειας, η ισόβια σύνταξη πρέπει να καταβάλλεται και στον επιζώντα σύζυγο (πατέρα), σε περίπτωση θανάτου της συζύγου του ή, για την ταυτότητα του λόγου, και στην περίπτωση που αυτός λαμβάνει το επίδομα και όλα τα τέκνα του συμπληρώσουν το 23ο έτος της ηλικίας τους».Παρά τα όσα ρητώς ορίζει το Σ.τ.Ε,. ότι δηλαδή τα επιδόματα-συντάξεις προς την πολύτεκνη μητέρα  και το επίδομα του τρίτου παιδιού δεν αποτελούν « κοινωνικά ή οικογενειακά ή προνοιακά επιδόματα», αλλά έχουν τον χαρακτήρα κινήτρου για την ενθάρρυνση των νέων ζευγαριών, προκειμένου να αποκτήσουν παιδιά, εν όψει του οξύτατου δημογραφικού προβλήματος της πατρίδας μας. Όλα αυτά,  η συγκυβέρνηση τα  έθεσε στον κάλαθο των αχρήστων.
Είναι  γεγονός, πως η χώρα μας προχωρά υπό συνθήκες ζόφου. Είναι ανάγκη να σημειώσουμε,  ότι για πρώτη φορά από το 1921, οι γεννήσεις στην πατρίδα μας  υποχώρησαν  κάτω από το όριο των 100.000 το 2013. Ανήλθαν  μόλις  στις 94.134 γεννήσεις , ενώ  αντίθετα οι θάνατοι έφθασαν στις  111.794.Πρέπει να σημειώσουμε ακόμη, ότι   από τις παραπάνω  γεννήσεις, μόνον οι 80.940 προήρχοντο  από Ελληνίδες.
         Ο κόσμος των πολυτέκνων και η ηγεσία του στο πλαίσιο του εορτασμού, αξιώνει από τη συγκυβέρνηση, να επανεξετάσει το ζήτημα που έχει ανακύψει και στο οποίο δεν έχει δώσει την ανάλογη βαρύνουσα σημασία να προχωρήσει στα εξής καταλυτικά μέτρα:
1) Nα προβεί στην  επαναχορήγηση της ισόβιας σύνταξης της πολύτεκνης μητέρας και  των πολυτεκνικών επιδομάτων, όπως ίσχυαν  μέχρι το 2009.
2) Να προβεί στην  εξαίρεση της πρώτης κατοικίας των πολυτέκνων από τον ΕΝΦΙΑ καθώς και στην  εξαίρεση των γραφείων των πολυτεκνικών Συλλόγων.
3) Να προχωρήσει στην  επαναχορήγηση του δικαιώματος της μετεγγραφής στους πολυτέκνους και τα τέκνα τους, κατά τα δύο πρώτα των σπουδών τους, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια, όπως ίσχυε επί 32 χρόνια  (1979 έως 2010) στις Σχολές  και Τμήματα των ΑΕΙ και ΑΤΕΙ, στην αντίστοιχη Σχολή, που είναι πλησιέστερη του τόπου κατοικίας των γονέων τους ή σπουδάζει ο (η) αδελφός (ή) τους.
4) Να επαναφερθεί  το αφορολόγητο  των παιδιών, όπως καθορίσθηκε με τον Ν. 3842/2010 ( ΦΕΚ 58Α/23-4-2010) στις 25.500 ευρώ για όσους έχουν τέσσερα προστατευόμενα παιδιά και να θεσπισθεί επί πλέον τουλάχιστον 5.000 ευρώ για κάθε ένα από το 5ο και επί πλέον παιδιά.
5) Να εξαιρεθούν της διαθεσιμότητας οι πολύτεκνοι δημόσιοι υπάλληλοι, ανεξαρτήτως του αριθμού των προστατευομένων  παιδιών τους.
6)Να τοποθετούνται οι πολύτεκνοι δημόσιοι υπάλληλοι και οι εκπαιδευτικοί πολύτεκνοι στον τόπο των συμφερόντων τους και να εφαρμοσθεί και πάλιν  η διάταξη για τον διορισμό των πολυτέκνων εκπαιδευτικών.
7) Να εξαιρεθούν οι πολύτεκνοι από τον φόρο πολυτελείας, δεδομένου ότι απέκτησαν αυτοκίνητα μεγάλου κυβισμού από ανάγκη , λόγω των πολλών παιδιών τους και να έχουν μειωμένα τέλη κυκλοφορίας.
8) Να προστατευθεί η πρώτη κατοικία των πολυτέκνων από τους πλειστηριασμούς.
9) Να αυξηθεί το όριο εισοδήματος για την διανομή τροφίμων παρεμβάσεως Ε.Ε. για τους πολυτέκνους.
               10) Να εφαρμόζεται ο Ν.3454/2006 σε όλες τις περιπτώσεις, που αφορούν τους πολυτέκνους,  που ορίζει πώς αποδεικνύεται η πολυτεκνική ιδιότητα, προκειμένου να μην  εκμεταλλεύονται τον νόμο, άνθρωποι, που δεν έχουν την πολυτεκνική ιδιότητα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου