ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΠΡΟΤΟΜΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΒΟΤΣΗ ΣΤΟ ΝΕΟ ΔΗΜΑΡΧΟ ΠΑΤΡΕΩΝ ΚΩΣΤΑ ΠΕΛΕΤΙΔΗ


          ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΛΟΓΟΤΕΧΝΩΝ Ν. Δ. ΕΛΛΑΔΟΣ

Τηλ.2610 322.901 Κιν.6946 405993
Κανάρη 46  26222 ΠΑΤΡΑ
                                                                                 Πάτρα 28-8-2014

                                           Αξιότιμο Κύριο
                                                Κώστα Πελετίδη
                                               Δήμαρχο Πατρέων
                                               Ενταύθα

                                              Αγαπητέ κ. Δήμαρχε,

Θέλουμε αρχικά να σας συγχαρούμε για τη ανάληψη των υψηλών καθηκόντων  σας τα οποία με μεγάλη πλειοψηφία σας ανέθεσε ο λαός των Πατρών. Ευχόμαστε σε σας και τους συνεργάτες σας καλή επιτυχία στο έργο που επωμίζεστε, υγεία και δύναμη.

Η Εταιρεία μας πάνω από είκοσι χρόνια συνεργάζεται με τις εκάστοτε Δημοτικές  αρχές σε ζητήματα πολιτισμού και έχει αγαστή  συνεργασία ιδιαίτερα με τη Δημοτική Βιβλιοθήκη και τον Πολιτιστικό Οργανισμό  στη διοργάνωση των γνωστών κατά Δευτέρα ομιλιών    Φιλολογικών Βραδινών καθώς και σε παρουσιάσεις νέων βιβλίων, εκθέσεων και εκδοτικών προσπαθειών.

΄         Ήδη βρισκόμαστε στο στάδιο κατάρτισης του προγράμματος των ομιλιών της  νέας περιόδου(Οκτώβριος 2014 Ιούνιος 2015) και είμαστε βέβαιοι πως αυτή η συνεργασία θα συνεχιστεί και κατά τη διάρκεια της δικής σας ηγεσίας  στο Δήμο.
Με την ευκαιρία αυτή θα θέλαμε  να εισηγηθείτε στο Δημοτικό Συμβούλιο να αποφασίσει  την επαναφορά της προτομής του αρίστου των Δημάρχων των Πατρών, όπως  χαρακτήρισε το Δημήτριο Βότση   ο ιστορικός  Βασίλης Λάζαρης,  στην Πλατεία Τριών Συμμάχων,   θέση που την έστησε το 1918 «σύμπας ο Λαός της πόλεως σε μια σοβαρή, επιβλητική σε λαϊκότητα και μεγαλοπρεπή τελετή» (Νεολόγος 3-12-1918).

Η προτομή   εκτοπίσθηκε από τη θέση της το 2.000 χωρίς απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου σε ένα  τριγωνικό τμήμα της συμβολής των οδών Δημητρίου Βότση  και Όθωνος-Αμαλίας που είναι γεμάτος  κάδους απορριμμάτων και είναι εγκατεστημένα ένα  ΚΑΦΑΟ του Ο.Τ.Ε. και ένας  υποσταθμός της Δ.Ε.Η.

 Ο Δήμαρχος Δημήτριος Βότσης, κύριε Δήμαρχε Πατρέων υπήρξε μια προσωπικότητα  αδιαμφισβήτητου  κύρους. Εκλέχθηκε για πρώτη φορά Δημοτικός Σύμβουλος  το 1891  και  Πρόεδρος του Δημοτικού συμβουλίου. Το 1895 εκλέχτηκε  Βουλευτής.

Το 1899 εκλέχτηκε  Δήμαρχος Πατρέων  και  επανεκλέχτηκε για  δύο ακόμη θητείες, το 1903 και  το 1907. Απεβίωσε την  28η Οκτωβρίου του 1917.

              Μεταξύ των πλέον σημαντικών του πρωτοβουλιών υπήρξαν,  η έναρξη  ανέγερσης του νέου ιερού ναού του Αγίου Ανδρέα. Ίδρυση   των  Δημοτικών σφαγείων στην Ακτή Δυμαίων. Η αγορά του σημερινού Δημαρχιακού μεγάρου. Η ανέγερση  του    πτωχοκομείου στην Ακτή Δυμαίων. Η  ρυμοτόμηση  συνοικιών  της πόλης. Η  κατασκευή  νέας δεξαμενής στο Κάστρο. Η κατασκευή  υπονόμων  μήκους 12 χιλιομέτρων. Η απόκτηση  οικοπέδων  για τη δημιουργία  των στρατώνων  στα «Σύνορα».Φρόντισε την εμφάνιση της πόλης. Δεντροφύτεψε τις πλατείες. Τοποθέτησε  δημοτικούς φανούς. Ασφαλτόστρωσε τους δρόμων που μέχρι τότε ήταν χωμάτινοι. Διαρρύθμισε την Πλατεία Όλγας. Έφερε το 1902 τον ηλεκτρισμό στην πόλη  κατασκευάζοντας το εργοστάσιο αεριόφωτος στα Κρύα των Ιτεών. Τοποθέτησε τους πρώτους λαμπτήρες στην Πλατεία Γεωργίου Α΄ και στην οδό Μαιζώνος. Έφερε το 1902  το Τραμ στην πόλη,  αντικαθιστώντας τους ιππήλατους σιδηρόδρομους που υπήρχαν, με ηλεκτροκίνητους. Μείωσε την τιμή του νερού και καθιέρωσε μειωμένο τιμολόγιο κατά 50% για τους φτωχούς.  Ίδρυσε  στις 14 Μαΐου του 1908 την   αρχαιότερη στην Ελλάδα Δημοτική  Βιβλιοθήκη.
             Για την απαράδεκτη  επιλογή της νέας θέσης τοποθέτησης της προτομής του Βότση έγραψαν τα έξης διάφοροι δημοσιογράφοι και συγγραφείς:
- «Μια επιλογή που δεν είναι η καλύτερη που μπορούσε να γίνει και που υποτίμησε  έτσι τον μεγάλο αυτό Δήμαρχο Πατρέων» έγραψε   σε άρθρο της(9-12-2013)    η συντάκτρια της εφημερίδος «ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ» κ. Γωγώ Καραλή.
-         «Κατάσταση προτομής όχι  καλή, φθορά στις επιγραφές, προβολή όχι καλή, χωρίς το απαραίτητο φόντο, χωρίς φωτισμό» σημειώνει στο βιβλίο της η Επιτροπή Παιδείας του Δήμου Πατρέων με τίτλο: «ΣΗΜΑΤΑ ΣΕΒΑΣΜΟΥ ΚΑΙ ΜΝΗΜΗΣ ΕΝ ΠΑΤΡΑΙΣ».

 -«Στον τάφο του Βότση  στήθηκε αργότερα μια προτομή του, ενώ μια δεύτερη κατασκευάσθηκε την ίδια εποχή με δαπάνη του πατραϊκού λαού και τοποθετήθηκε στην πλατεία Τριών Συμμάχων. Έμεινε εκεί μέχρι το Μάη του 2.000, οπότε εκδιώχθηκε από την τότε δημοτική αρχή προκειμένου να ανακαινισθεί η πλατεία. Έκτοτε ο Βότσης βρίσκεται  σε μια ήσυχη ,απόμερη γωνιά, στη διασταύρωση του ομωνύμου του δρόμου και της Όθωνος Αμαλίας, λησμονημένος και σιωπηλός μέσα στη σκόνη του καιρού, περιμένοντας ίσως την επίδειξη κάποιου αργοπορημένου προς το πρόσωπό του σεβασμού, από μια πόλη με βαρειά ιστορία της οποίας υπήρξε ο μέγιστος των δημάρχων» σημείωσε ο ιστορικός συγγραφέας Βασίλης Λάζαρης σε  ομιλία του . (Ιστολόγιο Εταιρείας Λογοτεχνών).

      Διατυπώνουμε κατόπιν τούτων  το αίτημα- έκκληση προς Υμάς κ. Δήμαρχε Πατρέων και μέσω Υμών στο Δημοτικό μας Συμβούλιο  να  αποφασίσει την επαναφορά  της προτομής του αξιόλογου και  με τόση μεγάλη προσφορά στην πόλη     αείμνηστου  Δημάρχου της  Δημητρίου Βότση στη θέση που τον έστησε το 1918 σύμπας ο λαός της πόλεως.

          Με την πεποίθηση  ότι ο  Δήμαρχος Πατρέων Κώστας Πελετίδης και το Συμβούλιό του  θα θελήσουν να  ταυτίσουν τη θητεία τους με την αποκατάσταση  μιας ατυχούς  πράξης του παρελθόντος σε βάρος του εντιμότατου     αειμνήστου Δημάρχου της πόλεως Δημητρίου Βότση εκφράζουμε προκαταβολικώς τις ευχαριστίες μας και τα συγχαρητήριά μας.

                                    Με κάθε τιμή

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Ο Πρόεδρος                     Η Γεν. Γραμματέας


Λεωνίδας Γ. Μαργαρίτης              Μαρία Καρέλα



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου