Τιμή στο έργο του Λεωνίδα Μαργαρίτη



Τιμή στο έργο  του Λεωνίδα Μαργαρίτη
(Η ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΝ 1/8/2014 ΣΤΗΝ ΑΜΑΛΙΑΔΑ)
Σημείωμα  Γιάννη Ανδρικόπουλου
Ποιητή-Δημοσιογράφου
            Ο Πύργος και γενικότερα η Ηλεία από τα παλαιότερα χρόνια έχουν ξεχωριστή θέση και προσφορά στα Γράμματα και τις Τέχνες. Και οι εκάστοτε ηγεσίες  της τοπικής κοινωνίας γνωρίζουν και αναγνωρίζουν και τιμούν μορφές, έργα, γεγονότα κι επετείους  αξιόλογων πνευματικών επιτευγμάτων. Τον τελευταίο καιρό παρακολουθούμε με ξεχωριστή ικανοποίηση την οργάνωση τιμητικών εκδηλώσεων με ευγενικό στόχο την απόδοση τιμής κι αναγνώρισης  της προσφοράς και της σκληρής δουλειάς πνευματικών δημιουργών και δημιουργημάτων.
Ενδεικτικά αναφέρουμε την ίδρυση της Ηλειακής Εταιρείας  Μελετών «Ο Τάκης Δόξας» τα εβδομηντάχρονα της «Αυγής Πύργου» του ιστορικού δημοσιογραφικού εντύπου και τις τιμές  προς τον ιδρυτή της, τον πρωτομάστορα και άξιο ηγέτη της επαρχιακής δημοσιογραφίας, τον  Αύγουστο Καπογιάννη, την εκδήλωση τιμητικής αποτίμησης του ποιητικού έργου του ‘άξιου γιού του Ανδρέα Αυγ. Καπογιάννη. Και τώρα  σε λίγες μέρες στην Αμαλιάδα στα πλαίσια μεγάλης έκθεσης βιβλίου τιμάται ο δικηγόρος-συγγραφέας και το πλούσιο, πολύπλευρο και αξιόλογο έργο του Λεωνίδα Μαργαρίτη που ζει και δημιουργεί  και δημιουργεί στην Πάτρα, αλλά οι ρίζες του ξεκινάνε από τον Πύργο και την Ηλεία.
Την τιμητική εκδήλωση οργανώνουν η  «Παπαχριστοπούλειος» Βιβλιοθήκη Αμαλιάδος και ο τοπικός Εμπορικός  Σύλλογος. Τόπος η πλατεία της Κουρούτας Αμαλιάδας και χρόνος το βράδυ  9 μ.μ. της ερχόμενης Παρασκευής 1η Αυγούστου, μετά τα εγκαίνια της 13ης  Ετήσιας Έκθεσης Βιβλίου.
Την εκδήλωση θα προλογίσει και θα παρουσιάσει η πρόεδρος της Βιβλιοθήκης Εύη Πάλλα-Χρονοπούλου. Το συγγραφικό έργο του Λ.Μ. θα αναλύσουν και θ’ αξιολογήσουν οι ξεχωριστοί πνευματικοί δημιουργοί της Πάτρας :Η  Μαρία Καρέλα, ο Χρήστος Μούλιας και ο Λεωνίδας Καρνάρος. Σήμερα από αυτό εδώ το φιλόξενο πνευματικό μετερίζι της «ΓΝΩΜΗΣ» μια και που παρέχεται η ευκαιρία, θέλω να τονίσω ότι ο Λ. Μ. δεν τιμά μόνο με το ποιοτικό και ποσοτικά πλούσιο συγγραφικό  του έργο την Ηλεία, την Πάτρα, τη γενέτειρα του τον Κόροιβο. Τιμά την ευρύτερη περιφέρεια της Ν. Δ. Ελλάδας με τη δημιουργική του δράση ως πρόεδρος (σχεδόν ισόβιος) της Εταιρείας Λογοτεχνών Ν. Δ. Ελλάδος και με την πνευματική του συμβολή στην ανάπτυξη των  Νομών Αχαΐας και Ηλείας με τις δραστηριότητές του.
Εκτός λοιπόν από το συγγραφικό του έργο, θυμίζουμε και τις άλλες  πιο σημαντικές του δραστηριότητες σε διαχρονικά δρώμενα της Πατρινής και Αχαϊκής πνευματικής ζωής.
1)Τις πρωτοβουλίες που υλοποίησε και δράσεις που ολοκλήρωσε επί  τριάντα(30) και πλέον χρόνια (και συνεχίζει ακάματος) στο τιμόνι  της Εταιρείας μας.
Η οργάνωση εκδηλώσεων με τις οποίες η Εταιρεία τίμησε συγγραφείς μέλη και το έργο τους.
-Την έκδοση Ετησίου Ανθολογίου έργων των μελών της .
-Την επί έτη διοργάνωση εβδομαδιαίων Φιλολογικών Βραδινών στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Πατρών.
Στο θέμα αυτό θεωρώ τον εαυτό μου ευτυχή και δικαιωμένο γιατί στη 10ετία του 1980 συνέβαλα, αποφασιστικά στο ν’ αναλάβει την προεδρία της Εταιρείας ο Λεωνίδας Μαργαρίτης!
2)Ήταν αξιέπαινες κι απέδωσαν θετικούς καρπούς  οι πρωτοβουλίες του και η καθιέρωση του ετησίου Ανθολογίου εργασιών και κειμένων των μελών της Εταιρείας Λογοτεχνών.
3)Σε παλιότερες εποχές  όταν λειτουργούσε  η Νομαρχιακή  Αυτοδιοίκηση εμπνεύσθηκε, ζήτησε και επωμίστηκε  την τριμηνιαία φιλολογική κι ιστορική έκδοση του περιοδικού «ΑΧΑΙΚΑ».Μέσα από τη συγκρότηση πολυσέλιδων τόμων προβλήθηκαν και διασώθηκαν πολύτιμα στοιχεία και θησαυρίσματα του πολιτισμού της πνευματικής κληρονομιάς και της ένδοξης ιστορικής διαδρομής του Αχαϊκού χώρου!.
4) Υπηρέτησε δημιουργικά και γόνιμα μέσα από νευραλγικά πόστα των δύο βαθμών της Αυτοδιοίκησης τα πνευματικά και πολιτιστικά προβλήματα και διαδραμάτισε πολύπλευρο δημιουργικό ρόλο στην ανάδειξη και την επίλυσή τους!
5)Συνεχίζει, μέχρι σήμερα να βρίσκεται στις επάλξεις τις μαχόμενης αρθρογραφίας με τακτική καταχώρηση άρθρων και επιφυλλίδων στον Πατρινό και Πυργιώτικο Τύπο, εντοπίζοντας παθογένειες της πολιτικής, εθνικής, κοινωνικής και επαρχιακής ζωής και προτείνοντας εφικτές και ρεαλιστικές  λύσεις!
Στην καθαρώς λογοτεχνική και συγγραφική του παρουσία και προσφορά, ο Λεων. Μαργαρίτης, θήτευσε ευδόκιμα σ’ όλους τους τομείς του γραπτού, λογοτεχνικού λόγου(ποίηση, αφήγημα, ιστορικό αφήγημα, μυθιστορία, ιστορική έρευνα, δοκίμιο.)
Στον τελευταίο τομέα που εξακολουθεί και σήμερα να υπηρετεί, στα δοκίμια και την επιφυλλίδα, ο Λ. Μ. διατυπώνει το στοχασμό  και τις ανησυχίες  του υπεύθυνου πνευματικού και συνειδησιακού ατόμου, πάνω σ’ όλα τα επίκαιρα τα καίρια κοινωνικά ερωτήματα.
Οι θέσεις, απόψεις, αναλύσεις και προτάσεις του διακρίνονται για τις παρακάτω αρετές του λόγου του!
-Την ευρεία κι εύστοχη κοινωνική του επόπτευση.
-Την λιπαρά και σφαιρική του παιδεία.
-Τις εγκαυματικές  βιωματικές μνήμες.
-Τις ανησυχίες μιας  ασυμβίβαστης κι άγρυπνης συνείδησης, ανάμεσα σε  πρόσωπα και περιστατικά του καιρού μας.
-Τις καθαρές και στέρεες  ιδέες του που αποκτούν διαχρονικότητα!
Αυτά τα ολίγα για το δοκιμιακό του λόγο. Για όλους τους άλλους κυρίως τομείς της συγγραφικής  δραστηριότητας θα  μιλήσουν οι εκλεκτοί ομιλητές της τιμητικής εκδήλωσης. για την οποία ευχόμαστε ριζόψυχα «καλή επιτυχία»!
                                                  ΣΗΜΕΙΩΣΗ:ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΟΥ Γ.Α. ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ ΣΤΗ ΣΕΛΙΔΑ ΦΙΛΟΛΟΓΙΚΗ-ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ  ΓΝΩΜΗ ΤΗΣ 28-7-2014

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου