ΚΡΙΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΛΛΟΓΗ ΓΙΩΡΓΟΥ Λ. ΜΑΡΓΑΡΙΤΗ




 

ΚΡΙΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΛΛΟΓΗ  ΓΙΩΡΓΟΥ Λ. ΜΑΡΓΑΡΙΤΗ

« ΜΥΣΤΑΓΩΓΙΑ» Ποίηση Πάτρα 2010

Η Λίτσα Δαμουλή-Φίλια
Δρ.Φ. Διδάσκουσα Λογοτεχνία
στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο σημειώνει:

Σε χρώματα του δειλινού όταν συντελείται η μυσταγωγία της φύσης γίνεται και η συνάντηση της ποίησης του Γιώργου Λ. Μαργαρίτη με τους αναγνώστες.
Δειλινό, ώρα μυστηριακή για τη φύση αλλά και για την ποίηση. Ευκαιρία να σκεφθούμε επιτέλους ποιητικά να ξεφύγουμε από τα πρακτικά, τα πεζά και καθημερινά, αγναντεύοντας το ηλιοβασίλεμα στον Πατραϊκό μέσα από τους στίχους του ποιητή μας.
Μυσταγωγία και έρωτας ταυτίζονται στη γραφή του Μαργαρίτη.
 ………….Τι είναι έρωτας; Μυσταγωγία, ιερή στιγμή και συνεύρεση, συνένωση δύο ανθρώπων που αφέθηκαν και θέλησαν να ζήσουν αυτό το μυστήριο. το άπειρο σώμα του.
 Ποιος αληθινός ποιητής ανά τους αιώνες στην Παγκόσμια Λογοτεχνία δεν ύμνησε τον έρωτα; Ο Γ. Μαργαρίτης βρίσκεται εδώ στην καλύτερή του δημιουργική ώρα. Ώριμος λεκτικά ο στίχος του, δοξάζει τον έρωτα και την παντοδυναμία του.
Ο έρωτας έτσι όπως τον ξέρουν οι Έλληνες από τα κείμενα της Αρχαιότητας.
Η τυχερή ώρα της ποιητικής έμπνευσης και της δημιουργίας μοιάζει με το carousel των παιδικών χρόνων, ένα ταξίδι κυκλικό πάνω σε επιχρυσωμένα ,φωτισμένα αλογάκια……Έτσι είναι και ήταν πάντα με τους ερωτευμένους όλων των εποχών, ζούσαν μια μυσταγωγία…
Μέσα από την ποίηση του Γιώργου Λ. Μαργαρίτη ζήσαμε μια ποιητική μυσταγωγία κι εμείς».

Εφημερίδα  «ΑΛΛΑΓΗ»  Φύλλο 24-11-2011

H Θεοδώρα Μαρούδα-Ανεστοπούλου Πεζογράφος και ποιήτρια η ίδια σημειώνει:
Το ποιητικό πόνημα του Γ. Μ. παρά το γεγονός ότι ήλθε στο φως το φθινόπωρο, έχει μια αύρα από την Άνοιξη, με μια εκπληκτική λυρικότητα που σε ξαφνιάζει και σε παραπέμπει σε καλύτερες εποχές. Παρά ταύτα ο ποιητής στο πρώτο έργο του ασχολείται με τη μυσταγωγία του έρωτα και της αγάπης συστατικά του βίου και της ύπαρξης, καθιστώντας το θαυμάσιο. Άπτεται με απλότητα και φιλοσοφική διάθεση των πραγμάτων του κόσμου.
Οι λέξεις ρέουν όμορφα και σε μαγνητίζουν με τα χρώματα και την αισθαντικότητα αυτού του νέου ποιητή ,του οποίου τελικά με τούτο το σημαντικό πόνημα φαίνεται η παιδεία και το ύψος της γνώσης. Εικόνες ,ιδέες και αισθήματα σ’ έναν καμβά τελειότητας του ωραίου και του υψηλού…
Συγχαρητήρια στο Γιώργο Μαργαρίτη και πολλές ευχές για τη συνέχιση στην ποίηση και γενικά στη λογοτεχνία. Έχει το τάλαντο!
Εφημερίδα: «Η ΓΝΩΜΗ» Πατρών  Φύλλο 6-12-2010,




 H  Εκπαιδευτικός  και συγγραφέας κ. Πόπη Μπούνια-Πασπαλιάρη  μεταξύ άλλων σημειώνει και τα εξής : «…Έντεχνα, αθόρυβα, υπομονετικά ο Γιώργος Λ. Μαργαρίτης, μας προκαλεί ανοιχτά, να δούμε επιτέλους όσα βλέπουν και όπως τα βλέπουν οι νέοι άνθρωποι, που είτε το θέλουμε ή όχι, διαθέτουν ανώτερα κριτήρια από ότι εμείς! Με το μάτι του δασκάλου, αυτή η διαφορά των γενεών γίνεται άμεσα αντιληπτή. Σε μια πολιτική αρχιτεκτονική του Λόγου, ποιητικού και πεζού, ο Γιώργος Λ. Μαργαρίτης παίζει με την γοητεία των επιθέτων, και χρωματίζει την πρόσοψη του Λόγου, με χρώματα συμβολισμών και αντιλήψεων που αγγίζουν το σοβαρό του θέματός τους! Η ποίησή του ,ρομαντική, αισθησιακά νεανική, μεταδίδει τους κτύπους της καρδιάς της νιότης! Παράλληλα, παρεμβάλει ένα γοητευτικό ιντερμέτζο ανάμεσα στη ζωή και την πανσοφία της φύσης!
Δίνει σημασία στον καθάριο έρωτα, που τον θεωρεί αιτία της ύπαρξής του!
Και δεν αποτελεί αυτό μια πρωτοτυπία στο χειρισμό του Λόγου! Δείχνει μια μεταξοτυπία. Δουλεμένη με βιωματική γνώση και νεανική ανάγκη μιας θαυμάσιας ομολογίας ενός παιδιού του σήμερα….. Σε μιας Μυσταγωγίας την νομοτέλεια!
Εφημερίδα: «Η ΑΥΓΗ» Πύργου. Φύλλο 29-11-2010
 Ο δημοσιογράφος ,Λογοτέχνης και Κριτικός Σταύρος Ιντζεγιάννης σημειώνει τα εξής μεταξύ άλλων και τα εξής:
«Ελεύθερος ο στίχος κρατά ωστόσο μια εσωτερική αρμονία σε ένα άδηλο εκ πρώτης όψεως αλλά υπαρκτό μέτρο που βοηθά την ποιητική ροή έτσι που να διαβάζεται  άνετα και ευχάριστα αλλά το σπουδαιότερο ανακαλώντας-συναρπάζοντας θα έλεγα- σε χρόνους νεανικών ιδανικών ερώτων,….»
Εφημερίδα «ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ» Πατρών φύλλο 2-11-2010

Ο Μιχάλης Σταφυλάς στη Διαρκή Ιστορία της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας σημειώνει τα εξής:
«O Γιώργος Λ. Μαργαρίτης  από την Πάτρα (γιος του γνωστού λογοτέχνη Λεωνίδα Μαργαρίτη κυκλοφόρησε την ποιητική συλλογή «Μυσταγωγία». Πρόκειται για καθαρά ερωτική ποίηση με δυνατή εκφραστική πληρότητα και με αισθησιακές και συναισθηματικές φορτίσεις, που ολοκληρώνουν την ποιότητα της ποίησής του. Στις μέρες μας που η ομορφιά του έρωτα αντικαταστάθηκε από τη σεξολαγνεία, ο Μαργαρίτης αντιστέκεται  με το «όμορφο χαμόγελο» γυρεύοντας στα μάτια της «το όνειρο»,την ποίηση και την καταιγίδα. Καιρό είχαμε να δούμε συναισθήματα μετουσιωμένα ,με έντεχνο λόγο».
Περιοδικό «ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΉ ΖΩΗ» Τεύχος  197/Μάρτης-Απρίλης  2011.
 Ο Πεζογράφος Θεατρικός συγγραφέας και Κριτικός Μανώλης Πράτσικας  μεταξύ άλλων σημειώνει:
«…Σχεδιασμός απόπειρας ειλικρινούς όμως , τόσο στη νεανικότητα όσο και στους ψυχισμούς. Επισημαίνω ότι η ποίηση του Γ. Μ. προσεγγίζει εδώ τα ίχνη σε κάποιο Άσμα Ασμάτων. Ωστόσο στέκομαι και στις πρώτες σελίδες του βιβλίου 7 και 8 όπου ο στίχος  διακινείται θετικά στη θεώρηση υπαρξιακών σημείων.
 Κι έκανα θεία μετάληψη
 τον άρτο και τον οίνο
 το πριν και το μετά
την ύπαρξη θυσίασα
στα αστρικά πεδία…»
 Περιοδικό «ΝΟΥΜΑΣ.» Τεύχος 132 Μάιος-Ιούνιος 2011
 Ο ποιητής Δημήτρης Γ. Παναγιωτακόπουλος σημειώνει μεταξύ άλλων και τα εξής :
«…καλώς ήρθε ο νέος μας ποιητής στην «αλάνα» των πνευματικών ενδιαφερόντων για το καλό και το ωραίο, με την ευχή να συνεχίσει την προσπάθεια και να διασχίσει με επιτυχία τους μαιάνδρους της τέχνης που διάλεξε να υπηρετήσει.
Δεν φαίνεται τα ποιήματά του και για πολύ πρωτόλεια, πράγμα που δείχνει πως ο ποιητής τα έχει μπολιάσει με βάσανο σκέψη -αισθημάτων και έντεχνα επενδύσει με πνευματική διεργασία ικανή  για  παγίωση του ποιητικού λόγου. Αρκεί σε άλλη προσπάθεια να επενδύσει το κάποιο υλιστικόηδονικό στοιχείο του έρωτα και να τον τοποθετήσει στον παράλληλο του ιδανικού που έχει για καταστάλαγμα τη θυσία και την αγάπη.»
Εφημερίδα  «Η ΑΥΓΗ» Πύργου φύλλο 10-1-2011.








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου