ΣΟΦΙΑ ΚΛΗΜΗ-ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΚΑΙ ΕΡΓΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ



ΣΟΦΙΑ ΚΛΗΜΗ-ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΚΑΙ  ΕΡΓΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ

Γεννήθηκε στην Αλεξανδρούπολη όπου και εργάσθηκε στην Τράπεζα της Ελλάδος ενώ τα τελευταία χρόνια εργάσθηκε στο κεντρικό υποκατάστημα στην Πάτρα μέχρι της συνταξιοδοτήσεώς της.
Η πρώτη της επίσημη εμφάνιση στον πνευματικό στίβο έγινε το 1958 με τη βράβευση της συλλογής διηγημάτων της με τον τίτλο: «Σταχολόγια» σε Κρατικό Λογοτεχνικό Διαγωνισμό, από την Ακαδημία Αθηνών και την Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών.
 Ασχολήθηκε με το μυθιστόρημα, το διήγημα, την ποίηση, το δοκίμιο, την κριτική βιβλίου κ.λ.π.
Έχει πραγματοποιήσει με μεγάλη επιτυχία ομιλίες στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, την Πάτρα και σε άλλες πόλεις της χώρας.
 Συνεργάσθηκε με το Πανεπιστήμιο Πατρών και την ΕΡΤ η οποία της είχε αναθέσει τακτική εβδομαδιαία εκπομπή με τίτλο «Ιστορικές αναδρομές στην Πάτρα».
Χρημάτισε μέλος της  Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών και τελευταία Γενική Γραμματέας της Εταιρείας Λογοτεχνών Νοτιοδυτικής Ελλάδος.
Έργα της  περιλαμβάνονται στη «Θαλασσινή Ανθολογία» του Πάνου Παναγιωτούνη, στην Ανθολογία Λόγου και Τέχνης των Τραπεζικών σ’ όλες τις ανθολογίες της Εταιρείας Λογοτεχνών, ενώ το περιοδικό ΕΝΔΟΧΩΡΑ είχε εκδώσει ειδικό τιμητικό αφιέρωμα για τη ζωή και το έργο της.(Τεύχος 51-52/1997).
Είχε  ασχοληθεί ακόμη με τη ζωγραφική και είχε λάβει μέρος σε ομαδικές εκθέσεις στην πόλη των Πατρών ενώ τις είχαν απονεμηθεί  τιμητικά μετάλλια και διακρίσεις από Δήμους, Οργανισμούς και Πνευματικά και Πολιτιστικά σωματεία για την προσφορά της στα γράμματα.
Είχε γράψει το σενάριο της κινηματογραφικής ταινίας  του Σταμάτη Τσαρουχά με τίτλο «Ανθός της Λίμνης» το οποίο και έλαβε πολύ καλές κριτικές.
Κυκλοφόρησαν τα εξής βιβλία της:
 «Το χέρι του Θεού» Μυθιστόρημα Αλεξανδρούπολη  1959.
 «Φονιάδες» Διηγήματα. Αλεξανδρούπολη 1967.
 «Στο δένδρο του ερημίτη»Ιστορική Μυθιστοριογραφία. Πάτρα 1980.
 «Εξομολογήσεις» Πεζογραφήματα Εκδόσεις Σμυρνιωτάκη Αθήνα 1990.
 «Έρωτας παρά φύσιν» Πεζογραφήματα. Εκδόσεις ΜΕΤΡΟΝ Αθήνα 1994.
 «Καβείρια Μυστήρια» Μελέτη. Έκδοση Μορφωτικού Ομίλου Κομοτηνής. Κομοτηνή 1980.
 «Χατζή Αντώνης και Δόμνα Βισβίζη, οι Θρακιώτες αγωνιστές του 21» Μελέτη ΄Εκδοση Μορφωτικού Ομίλου Κομοτηνής Κομοτηνή 1981.
          «Το μοιρολόι του Χριστού». Μελέτη, Έκδοση  Μορφωτικού Ομίλου Κομοτηνής. Κομοτηνή 1982. «Η σάτιρα στο θρακιώτικο τραγούδι» Μελέτη, Έκδοση Μορφωτικού Ομίλου Κομοτηνής, Κομοτηνή
«Γεώργιος Βιζυηνός». Μελέτη. Έκδοση Συλλόγου Αλεξανδρουπολιτών Αθήνας, Αθήνα 1988.
 «Στο δένδρο του ερημίτη» Μυθιστόρημα Δεύτερη έκδοση Εκδόσεις Ερωδιός, Θεσσαλονίκη 1996.
           Η Σοφία Κλήμη-Παναγιωτοπούλου απεβίωσε  την 29-9-2001 στη Πάτρα και ετάφη στο Β΄ Κοιμητήριο των Πατρών.
          Την πλούσια βιβλιοθήκη της κληροδότησε  στην Εταιρεία Λογοτεχνών Ν.Δ. Ελλάδος ενώ η Εταιρεία Λογοτεχνών με απόφαση του Διοικητικού της Συμβουλίου λόγω ελλείψεως καταλλήλου χώρου για στέγασή της την προσέφερε στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Πατρών η οποία ίδρυσε  ιδιαίτερο  τμήμα της στο Νότιο Διαμέρισμα με την ονομασία Βιβλιοθήκη Σοφίας Κλήμη-Παναγιωτοπούλου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου