ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΤΟ ΜΥΘΟ ΤΟΥ ΣΠΗΛΑΙΟΥ ΤΟΥ ΠΛΑΤΩΝΑ


ΑΝΑΦΟΡΑ  ΣΤΟ ΜΥΘΟ
 ΤΟΥ ΣΠΗΛΑΙΟΥ ΤΟΥ ΠΛΑΤΩΝΑ
ΤΗΝ ΠΡΟΣΕΧΗ  ΔΕΥΤΕΡΑ ΣΤΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ

 Την προσεχή Δευτέρα  18η Νοεμβρίου και ώρα  7 μ.μ. στα πλαίσια  των Φιλολογικών Βραδινών   της Εταιρείας Λογοτεχνών  σύμφωνα με το πρόγραμμα αυτών των ομιλιών  θα μιλήσει ο ποιητής  Χρήστος Γεωργακόπουλος με ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον θέμα: «To  σπήλαιο του Πλάτωνα σε σχέση με τον ύπνο της Ανθρωπότητας»
 Ο μύθος τον οποίο  διηγείται ο Πλάτωνας  αναφέρεται   σε ένα σπήλαιο κάτω από τη γη, που  βρίσκονται μερικοί άνθρωποι αλυσοδεμένοι με τέτοιο τρόπο, ώστε να μπορούν να δουν μόνο τον απέναντι τοίχο .Δεν μπορούν να κοιτάξουν ούτε πίσω, ούτε δεξιά ούτε αριστερά. Πίσω τους ωστόσο είναι αναμμένη  μια φωτιά. Έτσι οτιδήποτε εκδηλώνεται πίσω από την πλάτη τους αναπαριστάνεται ως σκιά  στον απέναντι τοίχο. Επειδή οι άνθρωποι αυτοί σε ολόκληρη τη ζωή τους τα μόνα πράγματα που έχουν δει είναι οι σκιές των πραγμάτων έχουν την εντύπωση ότι οι σκιές που βλέπουν πάνω στον τοίχο είναι τα ίδια τα πράγματα. Εάν όμως κάποιος από τους αλυσοδεμένους ανθρώπους του σπηλαίου κατορθώσει να ελευθερωθεί, να βγει από τη σπηλιά και να ανέβει επάνω στη γη και κάτω  από το φως του ηλίου πλέον, δει τα πράγματα, θα καταλάβει  την πλάνη  στην οποία ζούσε όσο ήταν μέσα στη σπηλιά. Θα αντιληφθεί τότε ότι οι σύντροφοι του που εξακολουθούν να βρίσκονται αλυσοδεμένοι στο σπήλαιο ,ακόμη ζουν βυθισμένοι μέσα στις ψευδαισθήσεις.
 Ο κ. Γεωργακόπουλος θα επιχειρήσει να δώσει τη δική του ερμηνεία στο μύθο και   εξηγήσεις για το συνεχιζόμενο ύπνο της ανθρωπότητας.
  Την εκδήλωση θα συντονίσει ο πρόεδρος της Εταιρείας Λογοτεχνών Λεωνίδας Γ. Μαργαρίτης.

Η είσοδος για το κοινό  θα είναι ελεύθερη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου