«ΛΙΓΑ ΑΠΟ ΠΟΛΛΟΥΣ ΟΧΙ ΠΟΛΛΑ ΑΠΟ ΛΙΓΟΥΣ»



«ΛΙΓΑ ΑΠΟ ΠΟΛΛΟΥΣ ΟΧΙ ΠΟΛΛΑ ΑΠΟ ΛΙΓΟΥΣ»
                        Λεωνίδα Γ. Μαργαρίτη Επιτ. Δικηγόρου
                             Προέδρου Εταιρείας Λογοτεχνών
Ο τίτλος του σημερινού μου σημειώματος αποτελούσε κομματικό μήνυμα προς τα μέλη στην περίοδο της πανίσχυρης οργάνωσης του ΠΑΣΟΚ. Με αυτή την επίκληση όλα τα μέλη ήταν υποχρεωμένα να καταβάλλουν τη μηνιαία εισφορά τους κι ακόμη να καλύψουν ένα ορισμένο πλαφόν προαιρετικών  εισφορών από φίλους με τη διάθεση των γνωστών κουπονιών ενίσχυσης εκ μέρους τους. Πέρασαν τα δύσκολα χρόνια και ήρθαν οι εποχές των δανείων και των χρηματοδοτήσεως των κομμάτων.
Αν και δεν ατόνησε  εντελώς  το καθεστώς των εισφορών των μελών για ενίσχυση του κόμματος ήρθε η γενναία επιχορήγηση των κομμάτων από τον κρατικό προϋπολογισμό  , αλλά και των «θαλασσοδανείων» από τις τράπεζες. Έτσι το σλόγκαν ξεθώριασε και έγινε πολλά από λίγους και ελάχιστα ή καθόλου από τους πολλούς. Οι επιτήδειοι των κομματικών μηχανισμών με το πρόσχημα της ενισχύσεως του κόμματος άρχισαν να παίρνουν γενναία δωράκια τα οποία κατά κανόνα εισέρχονταν στο δικό τους τραπεζικό λογαριασμό  κι όχι  του κόμματος. Έτσι στα δωράκια στον εαυτό μας μπήκε και ένα πλαφόν, ορίσθηκε πως αυτά τα δώρα έπρεπε να είναι κάτω από το  ευτελές ποσό των 500.000.000 εκατομμυρίων.
Έτσι εάν πάρουμε τη δύναμη των κομμάτων στις εκλογές της 17ης Ιουνίου τα κόμματα έλαβαν την παρακάτω χρηματοδότηση: Η  Ν.Δ. το 2009 είχε 2.295.719 ψήφους και  τον Ιούνιο, πήρε 1.825.609 το αποτέλεσμα ήταν  να μειωθεί και η κρατική επιχορήγηση  από τα 17 εκατομμύρια ευρώ που έλαβε στην περασμένη περίοδο έπεσε  στα 15,4 εκατομμύρια,
Το ΠΑΣΟΚ σύμφωνα με τα αποτελέσματα της 17ης Ιουνίου  είχε δικαίωμα να λάβει   μόλις 7,5 εκατομμύρια ευρώ, σε αντίθεση του ποσού των  21,75 εκατομμυρίων που εισέπραττε  πριν  τρία χρόνια!
Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες   καθορίσθηκε να λάβουν ποσό  ύψους 4 εκατομμυρίων ευρώ, η Χρυσή Αυγή  ύψους  3,75 εκατομμυρίων ευρώ και η Δημοκρατική Αριστερά  ύψους   3,4 εκατ. Ευρώ και το ΚΚΕ    ποσό ύψους  3,95 εκατομμύριων. 
Αλλά και  ο συνασπισμός των Κομμάτων«Δημιουργία Ξανά» και «Δράση»  που στις εκλογές της 17ης Ιουνίου συγκέντρωσαν το 1,59% των ψήφων καθορίσθηκε να λάβει το διόλου ευκαταφρόνητο ποσό των 750.000 ευρώ.
Να σημειώσουμε επίσης ότι το κατώτατο οριζόμενο για τη χρηματοδότηση των κομμάτων  ποσοστό είναι το 1,50% του συνολικού αριθμού των ψήφων τους.
Με αυτή την τακτική ο νομοθέτης θέλησε να εξασφαλίσει τη λειτουργία των κομμάτων έτσι ώστε να μην είναι δεσμευμένα σε κεφαλαιούχους, έτσι που να ενεργούν προς το συμφέρον του λαού και όχι υπέρ των μονοπωλίων και των οργανωμένων συμφερόντων.
Όμως η πράξη απέδειξε ότι  όσα κι αν λάβουν τα κόμματα από τον κρατικό κορβανά οι επιτελείς τους   δεν απομακρύνονται από την τακτική των  επιχορηγήσεων από ιδιώτες  που αποτελούν επιταγές  για διευκολύνσεις. Δεν έφταναν όμως οι επιχορηγήσεις κρατικές και  ιδιωτών, ήρθαν   τα δάνεια από  τράπεζες  και  αναλήψεις   προκαταβολών έναντι μελλοντικών επιχορηγήσεων.
Φθάσαμε σήμερα τα κόμματα να οφείλουν στις τράπεζες τα εξής ποσά τα οποία ασφαλώς και  θεωρούνται «θαλασσοδάνεια».
Το ΠΑΣΟΚ έλαβε και οφείλει να εξοφλήσει εντός του 2013 στην Αγροτική Τράπεζα το ποσό των 96.800.000 ευρώ, στην MARFIN EGNATIA  να εξοφλήσει εντός του 2015 ποσό 10.000.000 ευρώ και στην Τράπεζα Πειραιώς  να εξοφλήσει εντός του 2015 το ποσό των 5.000.000 ευρώ,
Η Ν.Δ. έλαβε από  την Αγροτική Τράπεζα και οφείλει να επιστρέψει εντός του έτους 2013 το ποσό των 105.000.000, από την Τράπεζα Πειραιώς και οφείλει να επιστρέψει εντός του 2015 το ποσό των 15.000.000 ευρώ.
Το Κ.Κ.Ε. έλαβε από την Εθνική Τράπεζα το ποσό των 4.400.000 ευρώ και όφειλε να επιστρέψει εντός του 2010.
Ο ΣΥΡΙΖΑ έλαβε από την Εθνική Τράπεζα το ποσό των 6.000.000  το οποίο οφείλει να επιστρέψει εντός του 2014 και
Οι ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ-ΠΡΑΣΙΝΟΙ  Έλαβαν από την Εθνική Τράπεζα το ποσό των 800.000 ευρώ .
Το πλέον τραγικό της περιπτώσεως είναι τροπολογία-σκάνδαλο που πρότειναν   στη Βουλή τον περασμένο Απρίλη  τρεις βουλευτές της  Ν.Δ. και ο Υπουργός Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκης  και έγινε δεκτή από τη Βουλή πριν προλάβουν τα κόμματα της αντιπολιτεύσεως να καταλάβουν τι συμβαίνει.
Σύμφωνα με την τροπολογία αυτή απαλλάσσονται από το αδίκημα της απιστίας τα μέλη Δ.Σ. και στελέχη Τραπεζών για δανειοδοτήσεις σε νομικά πρόσωπα,  μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα.
Πράγμα που σημαίνει πως για τα «θαλασσοδάνεια» που δόθηκαν στα κόμματα της Βουλής κανείς δεν πρόκειται να καθίσει στο εδώλιο του κατηγορουμένου για το αδίκημα της απιστίας.
Μετά από αυτά σήμερα καλείται ο Ελληνικός Λαός να πληρώνει  πολλά για λίγους  στο βωμό της ανευθυνότητας και της διαφθοράς του πολιτικού μας συστήματος…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου