ΤΙΜΗΤΙΚΗ ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΕΛΛΗΝΙΔΑ ΔΗΜΑΡΧΟ

ΤΙΜΗΤΙΚΗ ΑΝΑΦΟΡΑ
ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΕΛΛΗΝΙΔΑ ΔΗΜΑΡΧΟ
ΤΗΝ ΠΡΟΣΕΧΗ ΔΕΥΤΕΡΑ ΣΤΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ
Την προσεχή Δευτέρα 4η Νοεμβρίου και ώρα 7 μ.μ. στα πλαίσια των Φιλολογικών Βραδινών της Εταιρείας Λογοτεχνών σύμφωνα με το πρόγραμμα, θα μιλήσει ο Αντιπρόεδρος της Εταιρείας Λογοτεχνών Λεωνίδας Καρνάρος συγγραφέας –ιστορικός ερευνητής με ένα λίαν ενδιαφέρον θέμα. Θα κάνει μια ειδική τιμητικά αναφορά στην αείμνηστη Μαρία Μπότση-Τσαπαλίδα πρώτη ελληνίδα Δήμαρχο στα χρονικά της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Η Μαρίκα Μπότση-Τσαπαλίρα ήταν η πρώτη γυναίκα δήμαρχος στην Ελλάδα και πρώην δήμαρχος της Αμαλιάδας, αδελφή των Αργύρη και Νικολάου Μπότση, εκδοτών των εφημερίδων «Ακρόπολις» και «Απογευματινή».Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1904 και πέθανε την 1η Απριλίου 2006. Δραστηριοποιήθηκε στον Σοσιαλιστικό Όμιλο Γυναικών. Σπούδασε στη Φαρμακευτική Σχολή Αθηνών και έπειτα στο Μικροβιολογικό Εργαστήριο του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Το 1924 εκλέχθηκε μέλος στο διοικητικό συμβούλιο του Σύνδεσμου Ελληνίδων Επιστημόνων, του οποίου υπήρξε και ιδρυτικό μέλος. Το 1927 παρακολούθησε μαθήματα Αστρονομίας στο Εθνικό Ιδρυμα Ερευνών. Το Σεπτέμβριο του 1944 μετά την απελευθέρωση της Αμαλιάδας από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής, ο λαός εξέλεξε δια βοής 15μελή Επιτροπή Λαϊκής Αυτοδιοίκησης μεταξύ των οποίων και την Μπότση-Τσαπαλίρα. Εξι ημέρες αργότερα η Επιτροπή Λαϊκής Αυτοδιοίκησης υπέδειξε ως δήμαρχο της Αμαλιάδας τη Μαρίκα Μπότση και έγινε η πρώτη γυναίκα δήμαρχος στην Ελλάδα. Ύστερα από 101 ημέρες στο Δημαρχιακό θώκο παραιτήθηκε και επέστρεψε στο φαρμακείο της.
Την εκδήλωση θα συντονίσει ο πρόεδρος της Εταιρείας Λεωνίδας Γ. Μαργαρίτης.
Η είσοδος για το κοινό θα είναι ελεύθερη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου