ΑΝΑΓΚΑΙΑ Η ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ



ΑΝΑΓΚΑΙΑ Η ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ

                                                Λεωνίδα Γ. Μαργαρίτη Επιτ. Δικηγόρου
                                    Προέδρου Εταιρείας Λογοτεχνών

Σε ομιλία της στη Μεσσήνη η Ελένη Γλυκάτζη -Αρβελέρ αναρωτήθηκε για το ποίες υπήρξαν οι αιτίες της κρίσης, κι έδωσε η ίδια την απάντηση: το «άμετρον» το να ξεφεύγεις από τα όρια. Σήμερα το «άμετρον» το ζούμε στα πάντα. Η ύβρις λοιπόν ήταν η αιτία της κρίσης για τους αρχαίους, η ηθική κατάπτωση, η οποία αργότερα έφερνε και οικονομικές συνέπειες. Η ηθική κρίση είναι η αιτία όλων των κρίσεων, κατέληξε.
Το «άμετρον» θεωρούμε πως αρχίζει από το Σύνταγμα της χώρας το οποίος αποτελεί νομικό εργαλείο που καταγράφει το Κοινωνικό συμβόλαιο μιας ιστορικής περιόδου.
Τα τελευταία χρόνια, όσα συνέβησαν στην πολιτική μας σκηνή, υποχρέωσαν όλους να αναγνωρίσουν την αναγκαιότητα γενικής αναθεώρησής του. Όλοι συμφωνούν πως αιτία της κακοδαιμονίας, της κακοδιοίκησης και της ατιμωρησίας, εντοπίζεται στο άμετρο και ανεύθυνο, που παρέχει το ισχύον Σύνταγμα.
Ο σημερινός πρωθυπουργός όσο και όλοι σχεδόν οι εκπρόσωποι των κομμάτων επεσήμαναν στο παρελθόν την αναγκαιότητα τροποποίησης των Συνταγματικών διατάξεων. Σήμερα διαπιστώνουμε ότι παρ’ ότι από τον περασμένο Μάη συμπληρώθηκε ο χρόνος που επιτρέπει την αναθεώρηση ουδείς σήμερα ομιλεί για αυτό, ακόμη και η αξιωματική αντιπολίτευση που από τον περασμένο Φεβρουάριο είχε συστήσει επιτροπή διανοουμένων για το σκοπό αυτό.
Θεωρούμε πως οι αγανακτισμένοι της Πλατείας Συντάγματος προ τριετίας αντί να ανέμιζαν ο καθένας, την παντιέρα τους όφειλαν να αξιώσουν , όπως ο Καλλέργης και ο Μακρυγιάννης, ΣΥΝΤΑΓΜΑ. Όμως όταν πέρασε η αγανάκτηση κι ο θυμός πήγε ο καθένας στο σπίτι του.
Οι βασικές αρχές ενός Συντάγματος είναι η εξασφάλιση ισονομίας, η ελευθερία λόγου, η αξιοκρατία και ο διαχωρισμός των εξουσιών. Ο Αριστοτέλης στα «Πολιτικά» του όριζε ως υπέρτατη αρχή της δημοκρατίας το νόμο. Όπου αυτός εφαρμόζεται δεν έχει θέση ο δημαγωγός. Για να υπάρξει ουσιαστική και αποτελεσματική δημοκρατία είναι κατά την εκτίμησή μας αναγκαίες οι κατωτέρω Συνταγματικές μεταρρυθμίσεις:
1.Συνταγματικά κατοχυρωμένος εκλογικός νόμος που να διασφαλίζει ουσιαστική διακυβέρνηση της χώρας από την πλειοψηφία του λαού. Δεν μπορεί να μετατρέπει τη μειοψηφία σε πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο με πρόσχημα τη δήθεν κυβερνητική σταθερότητα. Θα πρέπει να συμβάλλει στη δημιουργία σχετικά πολλών κομμάτων εξουσίας για εναλλαγή τους σ’ αυτή, να υπάρχει ευρύτερη λαϊκή εκπροσώπηση και έλεγχος.
2.Ουσιαστικός διαχωρισμός των εξουσιών(Νομοθετικής-Εκτελεστικής και Δικαστικής). Η εκλογή των ανώτατων δικαστικών λειτουργών να γίνεται με μυστική ψηφοφορία από όλα τα μέλη του Σ .τ. Ε., του Αρείου Πάγου και του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Επίσης να καθιερωθεί υποχρεωτικά, χρόνος διεκπεραίωσης των δικαστικών υποθέσεων - και ιδιαίτερα των φορολογικών όχι πέραν του εξάμηνου.
3.Συνταγματική Δημοκρατική οργάνωση και λειτουργία των κομμάτων , με δικαίωμα προσφυγής του μέλους στην δικαιοσύνη, σε περίπτωση που θεωρεί πως η κομματική ηγεσία παραβιάζει τους δημοκρατικούς θεσμούς του κόμματος. Ο εκάστοτε πρόεδρος του κόμματος δεν έχει δικτατορικές εξουσίες, δεν καθορίζει τους υποψηφίους και δεν απαιτεί την απόλυτη υπακοή και υποστήριξη στις αποφάσεις του.
4.Να περιορισθεί ο αριθμός των Βουλευτών σε διακόσιους όπως προβλέπει το άρθρο 51 άρθρο του ισχύοντος Συντάγματος.
5.Ρητή απαγόρευση για χρηματοδότηση των κομμάτων από ιδιώτες. Οι δαπάνες λειτουργίας των θα καλύπτονται από τις εισφορές των μελών και μια ετήσια κρατική επιχορήγηση αναλογική με τον αριθμό μελών τους, τον οποίο θα εξακριβώνει ανεξάρτητη αρχή. Τα Μ.Μ.Ε. υποχρεούνται να παρέχουν τον ανάλογο αναγκαίο χρόνο με τον αριθμό των μελών των κομμάτων για την προβολή των προγραμματικών τους δεσμεύσεων.
6.Καθιέρωση του ασυμβίβαστου Κυβερνητικού και Βουλευτικού αξιώματος. Όταν βουλευτές εκλεγούν Υπουργοί ή Υφυπουργοί θα αποβάλουν το βουλευτικό τους αξίωμα, Έτσι γίνεται πράξη η ανεξαρτησία και ο διαχωρισμός Εκτελεστικής από τη Νομοθετική εξουσία. Οι έχοντες Κυβερνητικά αξιώματα δεν επιτρέπεται να θέσουν υποψηφιότητα για τις δύο αμέσως επόμενες κοινοβουλευτικές περιόδους, έτσι μειώνεται η τάση δημιουργίας πελατειακών σχέσεων.
7.Δικαίωμα προκήρυξης πρόωρων εκλογών και εις όλως εξαιρετικές περιπτώσεις θα έχει μόνο η Βουλή και μάλιστα αν συμπίπτουν οι εξής προϋποθέσεις: H Kυβέρνηση χάσει την πλειοψηφία στη βουλή. Αδυναμία της βουλής να ψηφίσει νέα Κυβέρνηση και τέλος ο αποχωρών Πρωθυπουργός να μην επιτρέπεται στην επομένη κοινοβουλευτική περίοδο να γίνει πάλι Πρωθυπουργός.
8.Κατάργηση του άρθρου 86 έτσι που ο χρόνος παραγραφής των αδικημάτων να είναι ο ίδιος με αυτό που απολαμβάνουν και οι λοιποί πολίτες.
Εάν δεν γίνουν οι παραπάνω μεταρρυθμίσεις όποια και εάν είναι η τύχη των ρυθμίσεων του δημόσιου χρέους η πολιτική και οικονομική κατάσταση της χώρας θα παραμείνει στάσιμη και νοσούσα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου