ΧΡΟΝΟΠΟΥΛΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

ΧΡΟΝΟΠΟΥΛΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Γεννήθηκε το 1893 στα Άνω Σουδενά (σήμερα Άνω Λουσοί ) Καλαβρύτων και πέθανε στην Πάτρα το 1969.΄Ηταν νήπιο όταν έμεινε ορφανός από πατέρα. Τελείωσε τις πρώτες τάξεις του Γυμνασίου στα  Καλάβρυτα και το 1909 (16 ετών) μετανάστευσε στην Αμερική όπου αρχικά εργάσθηκε σε ορυχείο σιδήρου.
Εργαζόμενος και παράλληλα σπουδάζοντας κατόρθωσε να τελειώσει το γυμνάσιο και να φοιτήσει στην Οδοντιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Ιλλινόις στο Σικάγο, από όπου αποφοίτησε το 1919.
Από τα πρώτα του χρόνια στην Αμερική δημοσίευε  πεζά και ποιήματα στο περιοδικό ΝΙΚΗ της Ν. Υόρκης.
Από το 1920 έως το 1935 δημοσίευσε  στα ελληνικά περιοδικά και εφημερίδες  του Σικάγου, της Ν. Υόρκης και του Πίτσμπουργκ ποιήματα, διηγήματα και ταξιδιωτικές εντυπώσεις.
Χωρίς να διακόψει τις σχέσεις του με την Αμερική, το 1935 επέστρεψε οριστικά στην Ελλάδα. Εγκαταστάθηκε στην Πάτρα και ήλθε σε επαφή με τον πνευματικό κόσμο της πόλης. Από το 1948 με το ψευδώνυμο «Κρίτων Θωμάς» δημοσίευε χρονογραφήματα στις εφημερίδες  ΣΗΜΕΡΙΝΗ ,ΗΜΕΡΑ και ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ.
Από το γάμο του απέκτησε δύο παιδιά τον Ανδρέα και τον Γιώργο, οδοντιάτρους.
Έχει γράψει ποιήματα, διηγήματα και δοκίμια και έχει μεταφράσει τα ΡΟΥΜΠΑΓΙΑΤ του Ομάρ Καγιάμ, μετάφραση που έτυχε ενθουσιώδους υποδοχής από τους λογοτέχνες  και τους κριτικούς της εποχής.

ΕΡΓΑ ΤΟΥ:

 Ξύπνια όνειρα. Ποιήματα (Εκδ. οίκος Κολλάρου ,Αθήνα 1929
Τα Ρουμπαγιάτ του Ομάρ Καγιάμ (Μετάφ. Π. Χρονόπουλου) ά έκδοση ΑΕΤΟΣ Αθήνα 1951.
Υπάρχει προοπτική για περισσότερη ανθρωπιά; Δοκίμιο Καγιάφας Πάτρα-Αθήνα 1957
Αγωνίες .Ποιήματα Καγιάφας Πάτρα-Αθήνα 1959
Ο γάιδαρος –αυτός ο παρεξηγημένος. Κοινωνική σάτιρα. Πάτρα 1964
Απ’ όσα ζήσαμε και ζούμε. Κέδρος Αθήνα  1965.
Χωρίς πυξίδα. Διηγήματα Ανέκδοτο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου