ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ-ΚΡΙΤΙΚΗ

ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ-ΚΡΙΤΙΚΗ


Λεωνίδα Γ. Μαργαρίτη:«ΓΑΜΗΛΙΟ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΟ ΜΕΤΩΠΟ»
       (Αναμνήσεις από τον πόλεμο του 40 του Γεωργίου Μαργαρίτη)
                                   Εκδόσεις: ΒιβλιοΠΑΝΟΡΑΜΑ  Πάτρα 2012

                                                        Σημείωμα Μανώλη Πράτσικα

             Πόλεμος- Θάνατος- ΄Ύπαρξη- Ζωή.
 Ακόμα προστίθενται οι λέξεις Δίκαιο- Άδικο .Και πάντοτε θα καταγράφεται εκ βαθέων η μια και η κάποια μαρτυρία και η διαμαρτυρία. Και όσο και να επιχαίρεται το φιλοπόλεμο και ο οικείος φανατισμός και όσο πάλι και να θριαμβεύει το ύφος του νικητή και του κατακτητή όλα θα καταχωρούνται στα βάθη της πικρίας ως ένας αδυσώπητος βασανισμός που συμφορίζεται θετικά ή αρνητικά.
Πρόκειται για ένα πόλεμο και κάθε πόλεμο ,αλλά και για τον γνωστό μας ανθρωπάκο. Και σήμερα και εδώ αυτή η Ευρωπαϊκή ΄Ένωση προσπαθεί να καλύψει και να συγκαλύψει αυτά τα τερατώδη που διέπραξαν οι λαοί μας σε βάρος του ευρωπαίου πολίτη και κατοίκου.
Έρχεται με συμφωνίες και συνέδρια να εξαγνίσει με ποικίλα κάπως ρήματα φιλοσοφίας αυτά τελεσμένα του αφανισμού.’ Όμως μόνον η πολιτιστική ίσως καταγραφή που την  εκφράζει η Τέχνη –Λογοτεχνία –Ποίηση –Μουσική -Εικαστικά-Κινηματογράφος-Θέατρο-  περνάει στη συνείδηση της ιστορικής πολιτικής και κοινωνικής μνήμης ως σύνδρομο στην ανθρώπινη ζωή που πάντοτε προσφέρει το μαρτυρολόγιο της σπαρασσόμενης εποχής π.χ και στην πρόχειρη αναφορά μου.
Στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο γνωρίσαμε το ουδέν νεώτερο από το  Δυτικό Μέτωπο, τον στρατιώτη Σβέικ, Τα ποιήματα του Ζ. Μωρεάς, στα σακίδια των Γάλων φαντάρων του Βέρντεν, ως διαμαρτυρία  και το νεκρολόγιο απολογιστικά Βου-γαπέλλ -Βίκτωρ Φρανσέ.
Στον ισπανικό εμφύλιο την Γκουέρνικα του Πικάσο -Το για ποιόν χτυπάν οι Καμπάνες  Χεμινγουαίη και την Ισπανική Διαθήκη του Καίσλερ.
Στην Ελληνική Μικρά Ασία της καταστροφής ήταν «Η ζωή εν τάφω » του Μυριβήλη. Ο Τσίρκας, ο Βενέζης. Στην Αλβανία ο κυριότερος  αφηγητής ήταν το Πλατύ ποτάμι του Γιάννη Μπεράτη.
Πρόσθετα όπως γνωρίζουμε με αρκετή συγκίνηση και το βιβλίο του Γ. Μαργαρίτη «Γαμήλιο ταξίδι στο Μέτωπο» που διαπραγματεύεται επιστολικά ως γραφή και αποστολικά ως προσωπική μαρτυρία αυτήν την περίπτωση και στράτευση στην Αλβανία του  –40. Γράμματα που τα διέσωσε με ευαισθησία ο γνωστός λογοτέχνης και γιος του Λεωνίδας Μαργαρίτης.
 Εντυπώσεις, σπαραγμός, ελπίδα ζωής και ο γυρισμός είναι και το κρυφό σταυρικό σημείο που μεταβιβάζει ο νυμφίος στρατιώτης.
Το βιβλίο αυτό είναι μια σπονδή μνήμης σ’ ένα βωμό ιστορικά δοξαστικού τετελεσμένου αλλά και καταγραφή ανθρώπινης ευαισθησίας με ποιότητα ευλογίας.

                                                    Μανώλης Πράτσικας


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου