ΔΙΑΦΟΡΑ ΦΤΩΧΩΝ ΚΑΙ ΠΛΟΥΣΙΩΝ ΧΩΡΩΝ

ΔΙΑΦΟΡΑ ΦΤΩΧΩΝ ΚΑΙ ΠΛΟΥΣΙΩΝ ΧΩΡΩΝ

Η διαφορά μεταξύ φτωχών  και πλούσιων χωρών δεν έγκειται στην ηλικία της χώρας. Χώρες όπως η Ινδία και η Αίγυπτος  με ιστορία 2.000 ετών δεν διακρίνονται για τα πλούτη τους, αντίθετα ο Καναδάς, η Αυστραλία και η Νέα Ζηλανδία που πριν από 150 χρόνια ήταν χώρες άνευ σημασίας σήμερα είναι πλούσιες χώρες.
Ούτε ο φυσικός πλούτος  και η έκταση των χωρών αποτελεί την αιτιολογία του πλούτου ή της φτώχιας  τους.  Η Ιαπωνία είναι χώρα περιορισμένης έκτασης, κατά 80% ορεινή, και  ανεπαρκής για καλλιέργεια και κτηνοτροφία, αλλά η οικονομία της είναι δεύτερη στον κόσμο.  Η χώρα  αυτή μοιάζει με ένα απέραντο πλωτό εργοστάσιο, που εισάγει πρώτες ύλες απ’ όλο τον κόσμο και εξάγει βιομηχανικά προϊόντα.
 Ένα άλλο παράδειγμα είναι η Ελβετία, η οποία δεν έχει φυτείες κακάου, έχει όμως την καλύτερη σοκολάτα στον κόσμο. Παρ’ όλη τη μικρή της έκταση αυτή η χώρα έχει αναπτύξει την κτηνοτροφία και το έδαφός της καλλιεργείται 4 μήνες το χρόνο. Σα να μην ήταν αυτό αρκετό, παράγει γαλακτοκομικά προϊόντα αρίστης ποιότητας. Είναι μια χώρα που εκπέμπει μια εικόνα ασφάλειας, τάξης και μόχθου.
Ανώτεροι υπάλληλοι πλουσίων χωρών που επικοινωνούν με αντίστοιχους ανώτερους υπαλλήλους φτωχών χωρών δείχνουν ότι δεν υπάρχει σημαντική διανοητική διαφορά μεταξύ τους.
Ούτε και η ράτσα ή το χρώμα της επιδερμίδας έχουν καμιά σημασία: οι μετανάστες, που στις χώρες τους αποκαλούνται τεμπέληδες, αποτελούν την παραγωγική δύναμη των πλούσιων Ευρωπαϊκών χωρών.
Πού έγκειται λοιπόν η διαφορά;
Η διαφορά έγκειται στη στάση των ανθρώπων όπως αυτή έχει διαμορφωθεί δια μέσου των ετών από την παιδεία και την πνευματική καλλιέργεια.
Αν αναλύσουμε  τη συμπεριφορά των ανθρώπων σε πλούσιες και ανεπτυγμένες χώρες βρίσκουμε, ότι η πλειονότητα των πολιτών  ακολουθεί τις ακόλουθες αρχές στη ζωή της:

1.Η Ηθική αποτελεί γι’ αυτούς  βασική αρχή.

2.Τους διακρίνει ακεραιότητα και υπευθυνότητα.

3.Σέβονται  τους νόμους και  τους κανόνες.

4.Σέβονται τα  δικαιώματα  των συμπολιτών τους.

5.Αγαπούν   την εργασία που κάνουν.

6.Αγωνίζονται  για αποταμιεύσεις  και επενδύσεις.

7.Διακρίνονται και διαθέτουν Βούληση για πολύ μεγάλη δράση.

8.Είναι ακριβείς στους σχεδιασμούς και τους στόχους τους.
 

Στις φτωχές χώρες μόνο μια μικρή μειονότητα ακολουθεί αυτές τις βασικές αρχές στην καθημερινή της ζωή.

Δεν είμαστε φτωχοί επειδή έχουμε έλλειψη πρώτων υλών ή επειδή η φύση είναι σκληρή απέναντί μας.

Είμαστε φτωχοί επειδή μας λείπει η σωστή στάση.

Μας λείπει η βούληση να συμμορφωνόμαστε και να διδάσκουμε αυτές τις λειτουργικές αρχές των πλούσιων και ανεπτυγμένων κοινωνιών.
                                                                                                   
Λεωνίδας Γ.Μαργαρίτης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου