NIKOΣ ΚΑΧΤΙΤΣΗΣ


                                 ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΛΟΓΟΤΕΧΝΩΝ Ν. Δ. ΕΛΛΑΔΟΣ
                          ΤΗΛ -FAX.:2610 322.901e-mail:leomargaritis@gmail.com
                                                ΚΑΝΑΡΗ 46 26222  ΠΑΤΡΑ
                                                                                   Πάτρα 11-9-2012




                           Προς
                           Την Διεύθυνση της Εφημερίδας
                           ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
                           Ενταύθα


                           Αγαπητέ κ. Δ/ντά
Η Εταιρεία Λογοτεχνών της οποίας  ιδρυτικό μέλος είναι και ο συμπολίτης διανοούμενος Βασίλης Λαδάς θέλει  να συμπληρώσει τα όσα ανέφερε για τον αείμνηστο συγγραφέα Νίκο Καχτίτση στο φύλλο της περασμένης τρίτης 4/9  με την ευκαιρία της επανέκδοσης του σημαντικού έργου του «ΕΞΩΣΤΗΣ» από τις εκδόσεις «Κίχλη». Ο Νίκος Καχτίτσης γεννήθηκε το 1926 στην Γαστούνη της Ηλείας. Τα παιδικά του χρόνια τα πέρασε στη Μανωλάδα και τα εφηβικά του στον Πύργο και στην Πάτρα. Τελείωσε το γυμνάσιο στην Πάτρα. Επιδόθηκε με πάθος στη σπουδή ξένων γλωσσών κυρίως έμαθε αγγλικά και γαλλικά. Το 1947 στρατεύθηκε και υπηρέτησε  ως διερμηνέας αξιωματικός σε διάφορες μονάδες. Το 1952 έφυγε  και εργάσθηκε στη Ντουλάπα του Γαλλικού Καμερούν. Ταξίδεψε στο Παρίσι και το Λονδίνο. Το 1956 εγκαταστάθηκε στο Μόντρεαλ του Καναδά. Εκεί παρέδιδε μαθήματα αγγλικής και γαλλικής  και έκανε το διερμηνέα  στα Δικαστήρια, ενώ έγγραφα συνεχώς , δημοσιογραφούσε  και αλληλογραφούσε με μακροσκελέστατες επιστολές με φίλους ,γνωστούς και συναδέλφους του στα γράμματα. Σε ηλικία 44 χρόνων  προσβλήθηκε από οξεία νόσο του αιμοποιητικού και επέστρεψε  άρρωστος στην Πάτρα όπου και πέθανε στις 25 Μαΐου 1970 και ετάφη στο Α΄ Νεκροταφείο της πόλης. Υπήρξε ένας αξιόλογος πεζογράφος και επεδίωκε να δημιουργήσει μια νέα κατάσταση στο ελληνικό μυθιστόρημα που ωστόσο είχε σαν πρωτοπόρους στην Ευρώπη τον Κάφκα και τον Μαρσέλ Προύστ.
Ο  Βασίλης Λαδάς κάνει λόγο πως όταν ο Καχτίτσης ήταν στο Νοσοκομείο των Πατρών δέχθηκε μια επίσκεψη κάποιου πατρινού με τον οποίο τον εμφανίζει να έχει μια ενδιαφέρουσα στιχομυθία γύρω από το έργο του  με  τίτλο: «ΕΞΩΣΤΗΣ» πού τότε είχε κυκλοφορήσει. Θεωρούμε πως  θα ήταν ορθό  να αναφέρει και το όνομα του  προσώπου αυτού το οποίο γνωρίζει αλλά απλώς δεν κατονομάζει .Για αποκατάσταση της ιστορικής αλήθειας και της ορθής παρουσίασης των πραγμάτων σημειώνουμε πως το πρόσωπο που επεσκέφθη τον  άρρωστο τότε Καχτίτση στο Νοσοκομείο Πατρών   δεν ήταν άλλο  από τον  ομότεχνο του  γνωστό πατρινό λογοτέχνη, θεατρικό συγγραφέα και κριτικό Μανώλη Πράτσικα. Η στιχομυθία που αναφέρει ο Λαδάς  πως διαμείφθηκε μεταξύ του Καχτίτση και του γνωστού του  πράγματι έγινε και τα   περί εξώστη και υπογείου λεχθέντα είναι ακριβή. Πρέπει ακόμη να  σημειώσουμε πως ο Πράτσικας  ήταν  από τους  πρώτους που έλαβε από τον Καναδά του έργο του Νίκου Καχτίτση  με τίτλο: «ΕΞΩΣΤΗΣ» και πρώτος εκείνος  το αξιολόγησε κριτικά στον Ελληνικό Λογοτεχνικό χώρο. Μάλιστα σαν ανταπόδοση θα λέγαμε ο Καχτίτσης έφερε σε επικοινωνία και γνωριμία  τον  Πράτσικα  και  τον Καναδό Ελληνιστή Καθηγητή Δανιήλ ο οποίος και ανέλαβε να μεταφράσει  στ’ αγγλικά  μια ποιητική συλλογή του.
                  Τέλος  ο Μανώλης Πράτσικας  παρέστη στην κηδεία του Καχτίτση  στο Α΄ Νεκροταφείο Πατρών και   διάβασε  τον επικήδειο λόγο  αποχαιρετώντας  το συγγραφέα εκ μέρους των πνευματικών ανθρώπων της πόλης.                 
 Θα θέλαμε με την ευκαιρία αυτή να ευχαριστήσουμε το Βασίλη Λαδά τόσο για την αναφορά του στο αξιόλογο συμπολίτη μας και στο έργο του όσο και για την πρότασή του να τιμηθεί ο Νίκος Καχτίτσης  από το Δήμο Πατρέων. Πρέπει να σημειώσουμε όμως, ότι  ήδη έχει  δοθεί το όνομά του Νίκου Καχτίτση σε  ένα δρόμο της πόλεως στην περιοχή Μποζαϊτίκων. 

             Με φιλικούς χαιρετισμούς κι ευχαριστίες  για τη φιλοξενία
                                             Για το Δ.Σ.

              Ο Πρόεδρος                                      Η Γραμματέας

Λεωνίδας Γ. Μαργαρίτης                           Μάρθα Βασκαντήρα
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου