ΚΛΟΠΗ ΠΡΟΤΟΜΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΤΡΙΑΝΤΗ

ΛΕΩΝΙΔΑΣ Γ. ΜΑΡΓΑΡΙΤΗΣ
ΕΠΙΤ.ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ
Τηλ. Γραφ.2610 322901  Κιν.6946 405 993-
e-mail:leomargaritis@gmail.com
site.http//www.leonidasmargaritis.blogspot.com
ΚΑΝΑΡΗ 46  26222 ΠΑΤΡΑ

                                                                                          Πάτρα 24-9-2012

                                   Προς
                                   Την Διεύθυνση της Εφημερίδας
                                   «ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ»
                                    ΕΝΤΑΥΘΑ


                                    Αγαπητέ κ. Δ/ντά
Μετά το ατυχές για την πόλη μας γεγονός  της κλοπής της προτομής του εκ των ευεργετών της  Θεοδώρου Τριάντη θα ήθελα να σημειώσω τα ακόλουθα: Από τις στήλες της εφημερίδας σας στο παρελθόν είχα επισημάνει    την  ξαφνική τοποθέτηση  μίας προτομής αγνώστου, σε μαρμάρινη στήλη  στη συμβολή  των οδών Ακτή Δυμαίων -Τριών Ναυάρχων και  Όθωνος –Αμαλίας. Είχα  επικρίνει τον τρόπο και τον τόπο που επελέγη να  τοποθετηθεί  από τη Δημοτική αρχή    η προτομή  αγνώστου στο κοινό προσώπου , αφού και μέχρι σήμερα  δεν έχει χαραχθεί επί του βάθρου το όνομα του τιμωμένου. Κυρίως  θεωρούσα απαράδεκτη τη θέση  που επελέγη να στηθεί η προτομή..
            Τότε  το πρώτον από σημείωση  της εφημερίδας σας   πληροφορήθηκα κι εγώ   ότι την προτομή  τοποθέτησε ο Δήμος Πατρέων και αφορά τον ευεργέτη  της πόλεως Θεόδωρο Τριάντη.
           Βεβαίως και επιβάλλεται  ,προσωπικότητες  που επηρέασαν  την ιστορία της πόλεως    να τιμώνται και να προβάλλονται   ως  παράδειγμα  στους επιγενόμενους.
          Σε  όλες τις πόλεις  του κόσμου  που ο διαβάτης συναντά αγάλματα-προτομές που  υπενθυμίζουν ιστορικά γεγονότα, και προσωπικότητες   τα μνημεία  αυτά δεν στήθηκαν  εική και ως έτυχε.
       Τα έργα των καλλιτεχνών που συνήθως λαμβάνουν μέρος σε προκήρυξη, τίθενται υπό  την κρίση καλλιτεχνικών επιτροπών σε προπλάσματα κι ακόμα αναδιαμορφώνεται  κατάλληλα ο χώρος στον οποίο πρόκειται να στηθούν. Γενικά  επιλέγεται ένας χώρος που να έχει σχέση   με την απεικονιζόμενη προσωπικότητα αλλά και να εναρμονίζεται με τον χώρο  που περιβάλει  το μνημείο
      Στην προκειμένη περίπτωση  της  τοποθέτησης της προτομής   Τριάντη στη συμβολή των οδών Ακτή Δυμαίων και Τριών Ναυάρχων   δεν μάθαμε ποτέ  εάν λήφθηκα  απόφαση από το Δημοτικό  Συμβούλιο  για τη σκοπιμότητα   κατασκευής της και τοποθετήσεώς  της στο συγκεκριμένο χώρο  ούτε   εάν   προκηρύχθηκε  διαγωνισμός  φιλοτέχνησής  της, ούτε φυσικά   ποιος    καλλιτέχνης υπήρξε δημιουργός της.
              Όταν κρίνεται επιβεβλημένη   η τοποθέτηση αναμνηστικού στοιχείου   οφείλουν οι παράγοντες της Δημοτικής Αρχής  να αιτιολογούν  την σκοπιμότητα  του έργου  και την καταλληλότητα του  χώρου που προβλέπεται να τοποθετηθεί.
           Μια παρόμοια χειρονομία δεν έπρεπε να συνδυαστεί  με κάποια ομιλία και με κάποια τελετή αποκαλυπτηρίων; Kάτι παρόμοιο δεν συνέβη, αντίθετα σιωπηρώς στήθηκε μια προτομή ανωνύμου και με την ευκαιρία της κλοπής έμαθε η πόλις περί  τίνος πρόκειται.
          Δεν  θα υπεισέλθω στην αναγκαιότητα μιας τρίτης προτομής στην πόλη του ευεργέτη της πόλεως αείμνηστου Θεόδωρου Τριάντη όμως δεν συνάδει η πολιτική της Δημοτικής αρχής άλλοι μεν να τιμώνται πολλαπλώς  και άλλοι συμπολίτες    που ανάλωσαν τη ζωή τους σε  προσφορά  και προβολή   της πόλεως  όπως ο αείμνηστος Ιστορικός   Κώστας Τριανταφύλλου   να μην  αξιωθούν  μέχρι σήμερα  της τιμής που  θα τους άξιζε.
         Τέλος η θέση που στήθηκε η προτομή,  ήταν  η  πλέον ατυχής  αφού είναι πιο  επικίνδυνη στροφή δρόμου της πόλεως και  πάντα είναι  υπαρκτός ο    κίνδυνος  ατυχήματος .
 Η  κλοπή της προτομής  αποτελεί  προσβολή τόσο  στο πρόσωπο του ευεργέτου της πόλεως , όσο  και για την ίδια  την πόλη η οποία οφείλει να ενδιαφέρεται για την τύχη των μνημείων της και πολύ περισσότερο να δίδει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και προσοχή στην επιλογή των χώρων που επιλέγει για την τοποθέτηση των  προτομών-μνημείων.
          
Με κάθε τιμή


Λεωνίδας Γ. Μαργαρίτης

Πρόεδρος Εταιρείας Λογοτεχνών

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου