Δημήτρης Χριστούλας: Ο άνθρωπος που συγκλόνισε την Ελλάδα

08-04-2012


Ο 77χρονος αυτόχειρας ήταν ένας ασυμβίβαστος, πεισματάρης και βαθιά πολιτικοποιημένος άνθρωπος, που δεν άντεξε τον εξευτελισμό της ζωής του και των συνανθρώπων του από την οικονομική ένδεια και με την πράξη του αυτή θέλησε να στείλει ένα μήνυμα στην κυβέρνηση και την κοινωνία

Είναι το χρονικό... ενός «προαποφασισμένου θανάτου». Ο Δημήτρης Χριστούλας δεν ήταν από αυτούς που αφήνουν την τύχη να αποφασίσει...
Σε όλη του τη ζωή ήθελε ο ίδιος να κινεί τα νήματα της μοίρας του. Ετσι σχεδίασε και το τέλος του, στο σημείο εκείνο που περνούσε τα απογεύματά του, παρατηρώντας τους πολίτες να τρέχουν για να προλάβουν τον χρόνο που φεύγει, λαβωμένος από τη σκληρή πραγματικότητα.
Συγκλονίζει το γεγονός ότι ανάμεσα στις οικονομίες του βρέθηκαν και τα χρήματα που είχε μαζέψει για την αποτέφρωσή του.
Το σημείωμα
«Η αυτοκτονία του πατέρα μου είναι μια πολιτική πράξη. Θέλησε να στείλει μήνυμα στην κυβέρνηση και στην κοινωνία που υποφέρει, κι αυτό έκανε. Το ιδιόχειρο σημείωμα που έγραψε τα λέει όλα. Στα γραφόμενά του φαίνεται η διάσταση που ο ίδιος ήθελε να δώσει στο συμβάν», λέει στο «Έθνος της Κυριακής» η 43χρονη Εμμυ Χριστούλα, μοναχοκόρη του 77χρονου αυτόχειρα, που ξεψύχησε καταμεσής στην πλατεία Συντάγματος, σοκάροντας περαστικούς και κοινή γνώμη.

Το ιδιόχειρο σημείωμα που έγραψε ο 77χρονος Δημήτρης Χριστούλας λίγο πριν δώσει τέλος στη ζωή του.
«Κι αν δεν μπορείς να κάνεις τη ζωή σου όπως την θέλεις, τούτο προσπάθησε τουλάχιστον, όσο μπορείς: μην την εξευτελίζεις».
Οι στίχοι του Κωνσταντίνου Καβάφη, αγαπημένου ποιητή του Δημήτρη Χριστούλα, έμελλε να είναι αυτοί που θα καθόριζαν και την τελευταία του πράξη. Αυτό λένε οι άνθρωποι που τον γνώριζαν, φίλοι, γείτονες και συγγενείς.
Ο εξευτελισμός της ζωή του από την οικονομική ένδεια, αλλά και των συνανθρώπων του, για τους οποίους νοιαζόταν πάντοτε, ήταν γεγονός που δεν άντεχε...
Στην πλ. Συντάγματος, στο σημείο όπου αυτοκτόνησε ο συνταξιούχος φαρμακοποιός, πλήθος κόσμου τοποθετεί λουλούδια, ανάβει ένα κερί ή αφήνει ένα σημείωμα.
Όπως ο Καβάφης στο «Απολείπειν ο θεός Αντώνιον» είδε στο πρόσωπο του Μάρκου Αντωνίου το πρόβλημα του αναγκαστικού τερματισμού της ζωής όταν αυτή κινδυνεύει να ξεπέσει σε ταπείνωση, αθλιότητα και εμπαιγμό, έτσι κι ο συνταξιούχος τοποθέτησε εκεί τον εαυτό του. Πρόκειται για την ηθική της ασυμβίβαστης αξιοπρέπειας, που τη συνοδεύει ισχυρή βούληση και αταραξία ψυχής, ακόμη και όταν φθάνει το τραγικό τέλος.
«Δεν ήταν τα οικονομικά που τον οδήγησαν στο απονενοημένο διάβημα. Δεν θα άφηνε τον εαυτό του να πεθάνει για έναν τέτοιο μόνο λόγο», λένε με ένα στόμα οι φίλοι του.
Ο Δημήτρης Χριστούλας σκιαγραφείται από τους ίδιους ως ένας ασυμβίβαστος, πεισματάρης και βαθιά πολιτικοποιημένος άνθρωπος, που βρέθηκε από νωρίς μέσα στα κοινωνικά κινήματα. Η εποχή που διανύουμε έφερε στην επιφάνεια και τόνωσε πολύ περισσότερο αυτά τα αισθήματα αλληλεγγύης κι ανθρωπιάς που έκρυβε μέσα του.
«Δεν άντεχε να βλέπει να βασανίζεται έτσι ο κόσμος από την οικονομική κρίση, που τσάκιζε τον ίδιο και τους άλλους. Ηταν δημοκράτης, αγωνιστής, με έντονες ανησυχίες για το τι συμβαίνει στον κόσμο. Τα λόγια που μου είπε όταν συναντηθήκαμε τελευταία φορά ήταν οι στίχοι του Καβάφη... Τελικά βρήκε την τόλμη να τα εφαρμόσει», μας είπε ο γείτονας και φίλος του Στέφανος Χαρατσόγλου.
Ενεργός πολίτης
«Οσο ήταν φαρ¬μακοποιός βοηθούσε όλο τον κόσμο. Είχε περιθάλψει τη μισή γειτονιά. Συχνά, μου έλεγε ότι δεν μπορούσε να συγχωρήσει την αδράνεια της νεολαίας. Αυτό τον έκανε να συμμετάσχει και στις κινητοποιήσεις στο Σύνταγμα, σε πορείες και αλλού. Για τον λόγο αυτόν, μάλιστα, είχε αναρτήσει στο μπαλκόνι του αφίσα του κινήματος ''Δεν πληρώνω''», συμπληρώνει ο κ. Χαρατσόγλου.
Ο 77χρονος συνταξιούχος άφησε στην κόρη του το τελευταίο του μήνυμα. Η Εμμυ, στους ώμους της οποίας πέφτει τώρα το βάρος της αποτέφρωσης του πατέρα της, όπως ο ίδιος της ζήτησε με σημείωμά του, παραμένει ψύχραιμη μέσα στον πόνο της, γνωρίζοντας ότι εκείνος έκανε αυτό που τελικά ήθελε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου