ΚΑΤΑΔΙΚΗ ΑΓΩΓΩΝ ΚΑΤΑ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΛΛΑΓΗ


Πάτρα 10-2-2012



Αξιότιμο Κύριο
Γιώργο Aλεξόπουλο
Εκδότη- Δ/ντή
Εφημερίδος «Η ΑΛΛΑΓΗ»
Ενταύθα



Αγαπητέ κ. Δ/ντή,

Νοιώθω πολύ άσχημα ως πολίτης και ως συνεργάτης εφημερίδων και αναγνώστης του ηλεκτρονικού τύπου , όταν ο υπεύθυνος ηλεκτρονικού μέσου ενημέρωσης σύρεται στα Δικαστήρια, για αυστηρή κριτική, για ξεκαθάρισμα καταστάσεων , για ανάδειξη πραγμάτων και πρακτικών προσώπων που υπηρετούν την κοινωνία. Αλγεινή εντύπωση μου προκάλεσε είδηση της εφημερίδας σας περί μηνύσεως εις βάρος υπεύθυνου ηλεκτρονικού μέσου ενημέρωσης από τον Πρόεδρο του Πολιτιστικού Οργανισμού του Δήμου Πατρέων.

Ζούμε ευτυχώς σε ένα Δημοκρατικό και Ελεύθερο καθεστώς όπου η ελευθερία της έκφρασης, της κριτικής, και της πλέον αυστηρής, της σάτιρας προσώπων και καταστάσεων, είναι συνταγματικά κατοχυρωμένη.

Άλλωστε στην παράγραφο 5 του άρθρου 14 του ισχύοντος Συντάγματος ορίζεται τι θα πρέπει να κάνει όποιος ενδεχομένως θίγεται από ανακριβές δημοσίευμα η εκπομπή και τις υποχρεώσεις για άμεση επανόρθωση που έχουν οι εκδότες εφημερίδων ή Υπεύθυνοι Ηλεκτρονικών μέσων ενημέρωσης.

Είναι ευνόητο ότι τα πρόσωπα που θέλουν να είναι Δημόσια και φιλοδοξούν να υπηρετούν το λαό είναι υποχρεωμένα να σταθμίζουν τη συμπεριφορά τους ανάλογα με την ευθύνη που εθελούσια αναλαμβάνουν , έτσι ώστε να μην αναγκάζουν τους εκφραστές της κοινής γνώμης, τους δημοσιογράφους να καταφεύγουν στη σκληρή και αυστηρή κριτική η να τους αντιμετωπίζουν με σκωπτική ή σατυρική διάθεση .

Έχω τύχει και εγώ αυστηρής κριτικής με υπερβολή και με αιχμηρό τρόπο διατυπωμένης, όμως δεν εξέλαβα ποτέ αυτή την κριτική σαν προσβολή της προσωπικότητας μου, αλλά αντιθέτως σαν μέσο βελτίωσης ακόμη περισσότερο της όποιας δημόσιας εικόνας μου, της πρακτικής και πολιτικής μου συμπεριφοράς.

Οι εφημερίδες και τα λοιπά Μ.Μ.Ε. ασκούν το λειτούργημά τους κατά κανόνα σε σωστές κατευθύνσεις προς το συμφέρον της τοπικής κοινωνίας και του Έθνους γενικότερα έστω και αν ορισμένες φορές κάποια πολιτικά ή άλλα στελέχη δέχονται τα πυρά τους με κάποια υπερβολή, κάτι που πράττουν ενσυνείδητα μια και στοχεύουν στην ευαισθητοποίηση εκείνων που σε κάποια ζητήματα ορισμένες φορές δεν έχουν την ευαισθησία σε πρώτη προτεραιότητα.

Η Δημοκρατία επιβάλει, τον πλουραλισμό και την πολυφωνία, την αντιπαράθεση απόψεων, και την κριτική. Οποιοσδήποτε περιορισμός οποιαδήποτε λογοκρισία και οποιαδήποτε συμπίεση της ευχέρειας του δημοσιογράφου αλλά και του κάθε ατόμου να εκφράζεται ελεύθερα έρχεται σε ευθεία αντίθεση με την έννοια και την αξία της δημοκρατίας.

Η ελευθερία του λόγου άλλωστε αποτελεί θεμελιώδη προϋπόθεση για την ουσιαστική λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος. Στην αρχαία Αθήνα για να διευκρινίσουν την ουσιαστική σημασία της ελευθερίας του λόγου χρησιμοποιούσαν τις λέξεις ισηγορία και παρρησία. Δεν αρκούσε η ελεύθερη έκφραση του κάθε πολίτη αλλά επιβαλλόταν να μπορεί να διατυπώνει τις απόψεις τους χωρίς να έχει το φόβο κάποιας συνέπειας.

Για τα δημόσια πράγματα υπάρχει αναπαλλοτρίωτο κοινό συμφέρον στην κριτική και στην απόδειξη της αλήθειας.

Θιασώτης της παροιμιώδους έκφρασης του Γάλλου πολιτικού και Φιλοσόφου Βολτέρου θα συμπορευτώ μ’ αυτό το αξίωμα: «Μπορεί ενδεχομένως να μη με εκφράζουν καθόλου αυτά που λες, αλλά αν χρειαστεί θα υπερασπισθώ ακόμη και με τη ζωή μου το δικαίωμά σου για να μπορείς να τα λες ελεύθερα».

Καταδικάζω απερίφραστα την τακτική της προσφυγής στη Δικαιοσύνη για δήθεν προσβλητική ή σκληρή κριτική που μας ασκείται για πράξεις ή παραλήψεις μας καθ’ όν χρόνο ασκούμε κάποιο αιρετό ή με διορισμό, αξίωμα. Μετά από όλα αυτά εκφράζω τη συμπαράστασή μου τους παραπεμπόμενους ενώπιον της Δικαιοσύνης για αποκατάσταση δήθεν τρωθείσης τιμής και υπολήψεως.

Προτιμώ την Ελευθερία του λόγου έστω και με υπερβολές παρά τη φίμωση και τη σιωπή.

Με φιλικούς χαιρετισμούς
Λεωνίδας Γ. Μαργαρίτης
Δικηγόρος-Πρόεδρος Εταιρείας Λογοτεχνών

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου