ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΠΑΤΡΩΝ-ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ

ΛΕΩΝΙΔΑΣ Γ. ΜΑΡΓΑΡΙΤΗΣ
ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ
Τηλ. Γραφ. 2610 322901 Οικ.2610 521086
Κιν.6946 405 993-6976 194 856
e-mail:leomargaritis@gmail.com
ΚΑΝΑΡΗ 46 26222 ΠΑΤΡΑ

Πάτρα 11-11-11


Αξιότιμο Κύριο
Δ/ντή της Εφημερίδας
«ΑΛΛΑΓΗ»
Ενταύθα




Αγαπητέ κ. Δ/ντά

Μόνο αναίσθητος και χωρίς παιδεία πρέπει να είναι κανείς για να μη στεναχωρηθεί και να μην αντιδράσει με την κατάσταση της Δημοτικής Βιβλιοθήκης όπως εμφανίσθηκε από τα Μέσα Ενημέρωσης.

Δεν θα σχολιάσω το λόγο για τον οποίο σε ένα τέτοιο ζήτημα που εκθέτει πανελλαδικά την πόλη μας, δόθηκε και εκτός Πατρών ευρεία δημοσιότητα, ενώ θα μπορούσε κάλλιστα να αντιμετωπισθεί στα πλαίσια καταλογισμού ευθυνών σε δημοτικούς και λοιπούς υπεύθυνους λειτουργίας της Βιβλιοθήκης. Το σχολιασμό αφήνω να κάνουν οι συμπολίτες μας που ατύχησαν στις επιλογές τους.

Επειδή είχα την ευτυχία να υπηρετήσω τη Δημοτική Βιβλιοθήκη με την ιδιότητα του Προέδρου της στην τριετία 1995-1998 και είχα τη ευθύνη λειτουργίας της, από τότε υπήρχε οξύτατο πρόβλημα αποσυμφόρησης, δεδομένου ότι και τότε ασφυκτιούσε όπως και σήμερα από το μεγάλο αριθμό βιβλίων ( 120,000 τόμοι σε 880 τ.μ ).

Την αναγκαιότητα ανάπτυξης και αποσυμφόρησης της Βιβλιοθήκης είχα επισημάνει , με δηλώσεις μου στα μέσα ενημέρωσης.

«Πρέπει» τόνιζα «να μετακομίσει σε άλλο κτήριο η Πινακοθήκη απελευθερώνοντας το ισόγειο, αφού μετά από μελέτες έχει αποκλειστεί η περίπτωση δημιουργίας νέου ορόφου. Σκεπτόμαστε επίσης να χρησιμοποιήσουμε το διπλανό ακίνητο προχωρώντας σε απαλλοτρίωση, ενώ ήδη έχουν ενημερωθεί οι καταστηματάρχες του τετραγώνου να αποχωρήσουν.
Εάν αξιοποιηθεί ολόκληρο το οικοδομικό τετράγωνο η Δημοτική Βιβλιοθήκη θα αποκτήσει επιτέλους τα απαιτούμενα βιβλιοστάσια για την άμεση ικανοποίηση του αναγνωστικού κοινού , με ανελκυστήρα για τα άτομα με ειδικές ανάγκες, με σωστό καταμερισμό βιβλίων, ειδικούς χώρους μελέτης, αυτοτελείς αίθουσες με έργα Αχαιών συγγραφέων κ.λ.π»

Στην τριετία της θητείας μου με στόχο την αποσυμφόρηση κατασκευάσθηκαν ειδικά βιβλιοστάσια και διαμορφώθηκε χώρος όπου μεταφέρθηκαν 6.000 τόμοι βιβλίων που προήρχοντο από τη δωρεά της U.S.I.S-Αμερικανικής Βιβλιοθήκης που είχαν ελαχιστότατη κίνηση.

Αποσυμφορήθηκε ο χώρος και στη θέση αυτή τοποθετήθηκαν νέες συλλογές βιβλίων που ζητούνταν από τους αναγνώστες.

Εμπλουτίσθηκε με νέα βιβλία το παράρτημα της Βιβλιοθήκης της οδού Φωκαίας όπου δανείζονται 6.578 τόμοι βιβλίων κάθε κατηγορίας μέσω ηλεκτρονικού υπολογιστή.

Αποφασίσαμε την ίδρυση τριών εισέτι παραρτημάτων σε ισάριθμα διαμερίσματα της πόλεως.

Αποφασίστηκε η εγκατάσταση ανελκυστήρα. Έγινε μελέτη και η εκτέλεση του έργου ανατέθηκε στην Διεύθυνση Έργων του Δήμου.

Αποφασίστηκε η εγκατάσταση ηλεκτρονικού αντικλεπτικού συστήματος. Έγιναν αναγκαίες μετακινήσεις βιβλιοθηκών για εξοικονόμηση χώρου έτσι ώστε να είναι όλα τα βιβλία που αναζητούνται σε πρώτη ζήτηση.

Κι όλα αυτά για την αποσυμφόρηση και την όσο το δυνατόν εύρυθμη λειτουργία του αναγνωστηρίου και γενικότερα της Βιβλιοθήκης.

Είναι γεγονός ότι στη διάρκεια της θητείας μας δεν κατέστη δυνατόν να υλοποιηθούν όλες οι αποφάσεις μας.

Γι αυτό μετά τη λήξης της και την εκλογή ως δημάρχου Πατρέων του Ευάγγελου Φλωράτου με επιστολή μας επισημάναμε ορισμένες εκκρεμότητες που υπήρχαν και καταστήσαμε σαφές ότι παραμένει δυσεπίλυτο το πρόβλημα της ανεπαρκείας χώρων ανάπτυξης και λειτουργίας της Δημοτικής Βιβλιοθήκης. (βλέπε εφημ.«Αλλαγή» 25-12-1998).

Τελειώνοντας σημειώνουμε ότι οσάκις αναγκαστήκαμε να μεταφέρουμε σε διαφορετικούς χώρους βιβλία για την αποσυμφόρηση, είχαμε διασφαλίσει την προστασία τους από οποιεσδήποτε δυσμενείς επιπτώσεις και ήταν πάντα πρόσφορα σε όσους τα αναζητούσαν έστω κι αν η ζήτηση τους ήταν περιορισμένη.

Η σημερινή εικόνα που παρουσιάζετε δεν υπήρχε στους χώρους φύλαξης των βιβλίων. Λυπούμαστε για την εγκατάλειψη των χώρων της Δημοτικής Βιβλιοθήκης και για την εικόνα που σήμερα παρουσιάστηκε.

Με τα όσα σημειώνουμε δεν θέλουμε να δικαιολογήσουμε την απαράδεκτη κατάσταση που διαπιστώθηκε πρόσφατα αλλά να επισημάνουμε την αναγκαιότητα αναπτύξεως νέων χώρων για την Δημοτική Βιβλιοθήκη κάτι που έκτοτε δεν είχε καμία πρόοδο με αποτέλεσμα την σημερινή εικόνα που μας εκθέτει ως πατρινούς πολίτες.
Με κάθε τιμή


Λεωνίδας Γ. Μαργαρίτης
Δικηγόρος Πρόεδρος Εταιρείας Λογοτεχνών
τ. Πρόεδρος Δημοτικής Βιβλιοθήκης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου