Ενδιαφερόταν όντως ο κ. Πανάρετος για τη λύση του δημογραφικού;

Ενδιαφερόταν όντως ο κ. Πανάρετος για τη λύση του δημογραφικού;

(Απάντηση στον κ. Τάκη Θεοδωρόπουλο)

Δρ Τσακαλίδης Γεώργιος
τ. Σχολικός Σύμβουλος
Μέλος Γεν. Συμβουλίου Α.Σ.Π.Ε.

Διάβασα το σχόλιο του κ. Θεοδωρόπουλου και συμφωνώ με τη διαπίστωσή του ότι η χώρα μας αντιμετωπίζει οξύ δημογραφικό πρόβλημα. Είναι ένα πρόβλημα που εκδικείται όσους το αγνοούν. Νομίζω το δημογραφικό πρόβλημα της Ελλάδος είναι ακόμη πιο οξύ και από το οικονομικό, το οποίο δεν πρόκειται να λυθεί ανεξάρτητα από το δημογραφικό. Ενώ όμως γίνεται πολύς λόγος και καταβάλλονται πολλές προσπάθειες για τη λύση του οικονομικού κανείς κυβερνητικός αξιωματούχος δεν μιλάει καν για το τεράστιο δημογραφικό πρόβλημα της χώρας, που μεταβάλλεται με μαθηματική ακρίβεια σε γηροκομείο. Η Ελλάδα είναι η Τρίτη πιο γερασμένη χώρα του κόσμου.
Θα διαφωνήσω όμως έντονα με τον κ. Θεοδωρόπουλο στην εκτίμηση των προθέσεων του τ. Υφυπουργού Παιδείας Γιάννη Πανάρετου, ότι «συνέλαβε το μεγαλοφυές αυτό σχέδιο λύσης του δημογραφικού». Θα αγνοεί προφανώς ότι ειδικά η ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας επί των ημερών του κ. Πανάρετου έλαβε καθαρά αντιδημογραφικά και αντιπολυτεκνικά μέτρα, κάποιος δε ειδικός γραμματέας το ξεστόμισε ωμά: «Δεν είναι αρμοδιότητα του Υπουργείου Παιδείας η λύση του δημογραφικού». Να υπενθυμίσουμε ότι επί των ημερών του κ. Πανάρετου καταργήθηκαν σχεδόν οι διορισμοί πολύτεκνων εκπαιδευτικών και όπου έγιναν τοποθέτησαν τον ένα σύζυγο στην Πελοπόννησο και την άλλη στη Θράκη, για να τους εξαναγκάσουν σε παραίτηση. Να υπενθυμίσω τον λόγο της κ. Διαμαντοπούλου στη Βουλή: «Δεν ανήκουν, κύριοι συνάδελφοι, οι πολύτεκνοι στις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, αλλά οι μονογονεϊκές». Να υπενθυμίσω την ομιλία της στην Κοζάνη, όπου εκλεγόταν βουλευτής: «Το δημογραφικό δεν λύνεται μόνο με τις γεννήσεις, αλλά και με την αξιοποίηση των λαθρομεταναστών». Να υπενθυμίσω ακόμη την ομιλία της στη Βουλή όπου χαρακτήρισε ψευδώς ως «παγκόσμια πρωτοτυπία» τις μετεγγραφές φοιτητών, θέλοντας να πλήξει τους πολύτεκνους, τη στιγμή που οι μετεγγραφές φοιτητών σε πλειάδα χωρών της Ευρώπης είναι εντελώς ελεύθερες; Οι μετεγγραφές των φοιτητών πολύτεκνων οικογενειών ήσαν μέχρι τη δική της υπουργία, αλλά και την υφυπουργία του κ. Πανάρετου θεσμοθετημένες. Έλυναν δε ένα μεγάλο πρόβλημα των πολυτέκνων. Φανταστείτε, κ. Θεοδωρόπουλε, μια οικογένεια να σπουδάζει τρία και τέσσερα παιδιά σε διαφορετικές πόλεις. Αληθινή οικονομική αιμορραγία για την πολυμελή οικογένεια. Αυτό λοιπόν το ευεργετικό μέτρο του να σπουδάζουν τα παιδιά πολύτεκνων οικογενειών σε έναν τόπο το χαρακτήρισε η ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας «σκάνδαλο», το πολέμησε και το κατήργησε. Διάβασα και το άρθρο του κ. Πανάρετου «οι μετεγγραφές και οι αδικίες». Ομολογώ ότι δεν με έπεισε. Το πρόβλημα που περιγράφει ότι ήσαν περισσότεροι οι μετεγγραφόμενοι από τους επιτυχόντες στις σχολές των μεγάλων αστικών κέντρων μπορεί να είναι αληθές, δεν το δημιούργησαν όμως οι πολύτεκνοι, που αποτελούσαν ούτε το 30% των μετεγγραφόμενων, αλλά οι πελατειακές σχέσεις των πολιτικών μας, που άνοιξαν διάπλατα τις πόρτες των Σχολών.
Ισχυρίστηκε η ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας ότι βάζει αξιοκρατικά κριτήρια, αλλά δημιούργησε ασφυκτικές καταστάσεις για τους πολύτεκνους. Μία φορά με τα εισοδηματικά κριτήρια που καθιέρωσε, δεύτερη φορά με την κατάργηση της πολυτεκνικής ιδιότητας, όταν κάποιο από τα παιδιά ήταν πάνω από 23 ετών, πράγμα παράνομο, και τρίτη φορά με την υποχρέωση να δηλώνουν, εφόσον επικαλούνται την πολυτεκνική τους ιδιότητα μόνο σχολές της Περιφέρειας στην οποία κατοικούν. Σε όλα αυτά τα αντιπολυτεκνικά και αντιδημογραφικά μέτρα κώφευσε ο κ. Πανάρετος. Ξέρετε πόσα παιδιά πολυτέκνων δεν έκαναν χρήση της ιδιότητάς τους, προκειμένου να πετύχουν στη σχολή της αρεσκείας τους; Εάν δεν εφαρμοζόταν οι περιορισμοί και οι αποκλεισμοί αυτοί, που άφησαν ακόμη και αριστούχους πολύτεκνους εκτός σχολών, δεν θα φτάναμε στα φετινά κωμικοτραγικά αποτελέσματα να εισάγονται μαθητές με 2,05 στη φιλολογία και να μένουν έξω μαθητές του 17,5. Ξέρετε με πόσα μόρια πέρασε πέρσι ο τελευταίος πολύτεκνος μαθητής σε φιλολογική σχολή; Με 15.956 στην Καλαμάτα, με 16.354 στα Γιάννενα, με 16.676 στην Πάτρα. Ήταν σκάνδαλο κατά την κ. Διαμαντοπούλου και κατά τον κ. Πανάρετο να πάρει μετεγγραφή στη Θεσσαλονίκη, όπου η βάση ήταν 17.594 ή στην Αθήνα, όπου η βάση ήταν 17.795. Και δεν είναι σκάνδαλο να περνά με 1.885 φέτος! Σ’ αυτές τις γελοιότητες μας οδήγησαν οι εμμονές της κ. Διαμαντοπούλου, αλλά και του κ. Πανάρετου εναντίον των πολυτέκνων, που κόπτονταν για αξιοκρατία. Οι δικαιολογίες που πρόβαλαν «δεν μπορούσαμε να φανταστούμε τέτοιες στρεβλώσεις» δεν ταιριάζουν σε υπεύθυνους πολιτικούς. Έχουν και οι δύο τεράστια ευθύνη, τη στιγμή που η ηγεσία της Ανώτατης Συνομοσπονδίας Πολυτέκνων, διά στόματος του Προέδρου κ. Θεοτοκάτου στην αρμόδια Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής είχε προειδοποιήσει: «Δεν θέλουμε τα παιδιά μας να περνούν με λευκές κόλλες» και είχε ζητήσει «Αν δεν θέλετε να εφαρμόσετε τη βάση του 10 γενικά, εμείς σας ζητούμε τη βάση αυτή μόνο για τους πολύτεκνους». Δεν αξίζει επομένως, κ. Θεοδωρόπουλε να υπερασπίζεστε τον κ. Πανάρετο και προπαντός να του αποδίδετε προθέσεις λύσης του δημογραφικού, που ποτέ του δεν είχε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου