ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ -ΛΕΞΙΚΟ ΑΧΑΙΩΝ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΩΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΩΝ

ΛΕΩΝΙΔΑΣ Γ. ΜΑΡΓΑΡΙΤΗΣ
ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ
A.Φ.Μ. 007441060 Β΄Δ.Ο.Υ. ΠΑΤΡΩΝ
Τηλ. Γραφ.2610 322901 Οικ.521086
Κιν.6946 404 993-6976 194 856
e-mail:leomargaritis@gmail.com
site.http//www.leonidasmargaritis.blogspot.com
Γραφεία : ΚΑΝΑΡΗ 46
26222 ΠΑΤΡΑ

Πάτρα 3-2-2011


Προς
Την Δ/νση της εφημερίδας
ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Ενταύθα

Αγαπητέ μου κ. Δ/ντά
Στο φύλλο της 19ης του μηνός Ιανουαρίου της εφημερίδας σας δημοσιεύθηκε ρεπορτάζ της δημοσιογράφου κ. Γωγώς Καραλή με τίτλο Βιβλία από τον τόπο μας όπου γίνεται λόγος για τη δημιουργία Αχαϊκής βιβλιογραφίας Πνευματικών Δημιουργών, με πρωτοβουλία του συμπολίτη Θεόδωρου Λουλούδη. Ο κ. Λουλούδης έχει εργασθεί συστηματικά και μέχρι τώρα μας έχει παρουσιάσει δύο σημαντικά έργα σχετιζόμενα το μεν πρώτο με την Αχαϊκή Ορθόδοξη Βιβλιογραφία(1690-2009)(΄Έκδοση Ιεράς Μητροπόλεως Πατρών) και το δεύτερο με την ΑΧΑΪΑ τους Οικισμοί τους Οικιστές και την Αυτοδιοίκηση από το 1204 μέχρι τις μέρες μας (Έκδοση Νομαρχιακής Επιχείρησης Πολιτιστικής Ανάπτυξης Ν. Α. Αχαΐας).

Αυτές οι δύο σημαντικές εργασίες του εγγυώνται για την επιτυχία της τρίτης προσπάθειας για τη δημιουργία Αχαϊκής Βιβλιογραφίας από την εκτύπωση του πρώτου Αχαϊκού βιβλίου μέχρι τις μέρες μας.

Μόνο για την ιστορία θα ήθελα να σημειώσω ότι μια πρώτη προσπάθεια για τη δημιουργία μίας Αχαϊκής Βιβλιογραφίας, ενός Λεξικού Αχαιών Πνευματικών Δημιουργών είχε γίνει όταν μετά από πρότασή μου στο Νομαρχιακό Συμβούλιο για την πολιτιστική ανάπτυξη του νομού Αχαΐας με την ανάληψη της ευθύνης του Τομέα Πολιτισμού είχα μεταξύ άλλων προτείνει και τη συγγραφή Λεξικού Αχαιών Πνευματικών Δημιουργών.
Αρχικά έγινε δεκτή η πρότασή μου από το Νομαρχιακό Συμβούλιο για την έκδοση του περιοδικού «ΑΧΑΪΚΑ» και επιφυλάχθηκε για τη λήψη απόφασης επί της δευτέρας προτάσεως, της συγγραφής Λεξικού Αχαιών Πνευματικών Δημιουργών(Βιβλιογραφία της Αχαΐας).

Σε μεταγενέστερη συνεδρίαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου συζητήθηκε το θέμα και αποφασίσθηκε η συγγραφή Βιβλιογραφίας της Αχαΐας και ορίσθηκε επιτροπή που θα επιμεληθεί της συντάξεως του Λεξικού Αχαιών Πνευματικών Δημιουργών.

Συγκεκριμένα στην 5η συνεδρίαση της 29ης Μαρτίου 2004 το Νομαρχιακό Συμβούλιο αποδέχθηκε την πρότασή μου και όρισε επιτροπή για την υλοποίηση της πρότασης .
Μέλη της Επιτροπής με πρόεδρο το Νομαρχιακό Σύμβουλο και υπεύθυνο του Τομέα Πολιτισμού Λεωνίδα Μαργαρίτη ,ορίσθηκαν οι συμπολίτες:
Χρήστος Μούλιας Δικηγόρος-Ιστορικός Ερευνητής και συγγραφέας,
Κώστας Πανίτσας Ιστορικός Μελετητής και συγγραφέας,
Φώτης Δημητρόπουλος Καθηγητής Φιλολογίας-Συγγραφέας,
Σταύρος Ιντζεγιάννης Δημοσιογράφος-Λογοτέχνης και
Θανάσης Γκόβας Δημοσιογράφος.

Η Επιτροπή συνεδρίασε αρκετές φορές πλην όμως λόγω του όγκου των συγγραμμάτων και του μεγάλου αριθμού Αχαιών Συγγραφέων δεν κατέστη δυνατόν να ολοκληρώσει το έργο της μέχρι τη λήξη της θητείας του Νομαρχιακού Συμβουλίου. Όμως συγκέντρωσε αρκετό υλικό για αυτό το σκοπό.

Τώρα με την αναγγελία αυτής της πρωτοβουλίας από τον συγγραφέα και ερευνητή συμπολίτη Θεόδωρο Λουλούδη, θεωρώ πως αυτή η προσπάθεια μπορεί να επιτύχει αν κρίνουμε από την επιτυχία που είχε με τη δημιουργία των δύο έργων που προαναφέραμε.

Εμείς από τη σκοπιά μας και από τη θέση του τέως προέδρου της ορισθείσης επιτροπής χαιρόμαστε ιδιαίτερα για την ανάληψη αυτής της πρωτοβουλίας από τον φίλο εκλεκτό συμπατριώτη κ. Θεόδωρο Λουλούδη, του ευχόμαστε να έχει υγεία και δύναμη να φέρει σε πέρας αυτή του την προσπάθεια και δηλώνουμε ότι θα θέσουμε στη διάθεσή του όλο το υλικό που έχει συγκεντρωθεί για τον ίδιο σκοπό και θα τον συνδράμουμε ποικιλοτρόπως προκειμένου να φέρει επιτυχώς σε πέρας αυτή του την προσπάθεια.

Θεωρώ πως παρόμοιες πρωτοβουλίες θα πρέπει να υιοθετούνται από τους εκπροσώπους των φορέων πολιτισμού, να ενισχύονται, να στηρίζονται και να προβάλλονται γιατί το αξίζουν.

Συγχαίρω θερμά και πάλιν το φίλο κ. Λουλούδη που εθελοντικά ανάλαβε την πρωτοβουλία να συνεχίσει και να ολοκληρώσει κάτι που δεν κατέστη δυνατό να ολοκληρώσει η επιτροπή υπό την προεδρία μου, κυρίως από αντικειμενικές αδυναμίες.

Με φιλικούς χαιρετισμούς

Λεωνίδας Γ. Μαργαρίτης
τ.Νομαρχιακός Σύμβουλος-Πρόεδρος Επιτροπής
Λεξικού Αχαιών Πνευματικών Δημιουργών.
Πρόεδρος Εταιρείας Λογοτεχνών

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου