AΠΑΝΤΗΣΗ ΣΕ ΣΧΟΛΙΟ ΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ

ΛΕΩΝΙΔΑΣ Γ. ΜΑΡΓΑΡΙΤΗΣ
ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ
A.Φ.Μ. 007441060 Β΄Δ.Ο.Υ. ΠΑΤΡΩΝ
Τηλ. Γραφ.2610 322901 Οικ.521086
Κιν.6946 405 993-6976 194 856
e-mail:leomargaritis@gmail.com
site.http//www.leonidasmargaritis.blogspot.com
Γραφεία : ΚΑΝΑΡΗ 46
26222 ΠΑΤΡΑ
Πάτρα 19-2-2011

Προς
Τον Διευθυντή Σύνταξης
Της εφημερίδας
ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Ενταύθα


Αγαπητέ κ.Δ/ντά
Στο σημερινό φύλλο της εφημερίδας σας και με τίτλο: «Η εκτέλεση μιας εκδήλωσης» σχολιάζoνται επιστολές που έλαβε η εφημερίδα σας εν όψει της διοργάνωσης της χτεσινοβραδινής εκδήλωσης στη Διακίδειο Σχολή. Βεβαίως και έχετε όλο το δικαίωμα του σχολιασμού, όπως και των κειμένων που επιθυμείτε. Όμως από το να σχολιάζεται κείμενα που δεν έχουν δημοσιευθεί στην εφημερίδα σας φαντάζομαι πως δεν είναι και το καλύτερο για την ανάπτυξη ενός εποικοδομητικού διαλόγου.
Επειδή ήμουν κι εγώ ένας από εκείνους που άσκησαν αυστηρή κριτική θα ήθελα να απαντήσω στο ερώτημά σας , εάν δηλαδή «Μια εκδήλωση μπορεί να κρίνεται πριν γίνει;»
Φυσικά και δεν μπορεί να κριθεί μια εκδήλωση εκ των προτέρων.
Όμως θα μου επιτρέψετε και μ’ όλο το σεβασμό στο λειτούργημα του τύπου και της δημοσιογραφίας να σας πω πως η χτεσινοβραδινή εκδήλωση δεν ήταν συνήθης όπως εκείνες που διοργανώνουν διάφοροι φορείς.
Η χτεσινή στη Διακίδειο είχε πρόθεση και διάθεση να ξαναγράψει την ιστορία .Όμως σας πληροφορώ αγαπητέ μου κ.Δ/ντά πως η Ιστορία ότι γράφει δεν το ξαναγράφει όσο και εάν κάποιοι επιχειρούν να την παραχαράξουν ή να την ξαναγράφουν κατά τις διαθέσεις τους.
Στη συνείδηση του Λαού μας ο ξεριζωμός του Ελληνισμού από τις πατρογονικές του εστίες και οι θάνατοι τόσων χιλιάδων μαχητών και αμάχων αποτέλεσε έγκλημα. Γι’ αυτό το έγκλημα κάποιοι έπρεπε να καταβάλουν το τίμημα και το κατέβαλαν οι έξι οι οποίοι εκρίθησαν τότε υπαίτιοι.
Η ιστορία αγαπητέ μου κ.Δ/ντά δεν εξετάζει νομικούς όρους καταγράφει μια καταστροφή και την εκτέλεση εκείνων που θεωρήθηκαν πως οδήγησαν σ’ αυτή κατά την κρίση του Δικαστηρίου το οποίο έκρινε με τα μέτρα το κλίμα και τις συνθήκες της εποχής .
Στη συνείδηση των Ελλήνων και των ξεριζωμένων η Μικρασιατική καταστροφή έχει καταγραφή σαν προδοσία και οι εκτελέσεις που κανένας δεν μπορεί να συμφωνεί με το μέτρο τούτο τιμωρίας έχουν πάρει τη θέση που τους έδωσε η ιστορία. Καμιά μεταγενέστερη δίκη από όποιο Δικαστήριο κι αν ήθελε συγκροτηθεί δεν είναι δυνατόν να ξεπλύνει το όνειδος.
Η επιχείρηση αποκατάστασης της μνήμης των εκτελεσθέντων μετά από 80 περίπου χρόνια δεν είναι δυνατό να γίνει με Λαϊκά Δικαστήρια όπως το χτεσινό. Κι αν θέλετε τη νομική μου άποψη καθ’ ο δικηγόρος εν ενεργεία, ο Αρείος Πάγος στο οποίο τελικά έφθασε μετά από διάφορες κινήσεις η υπόθεση όφειλε να μην προχωρήσει περαιτέρω μετά την εκφώνηση του ονόματος του αποβιώσαντος φερομένου ως κατηγορουμένου.
Όφειλε να παύσει οριστικώς την ποινική δίωξη λόγω θανάτου. Δεν συντρέχει ούτε θέμα παραγραφής όπως απεφάνθη ο Αρειός Πάγος και συνεπώς δεν προχώρησε επί της ουσίας στο αν είναι αθώος ή ένοχος ο κατηγορούμενος.
Ούτε στην πρώτη ούτε στη δεύτερη περίπτωση έχουμε αθώωση του κατηγορουμένου, αφού το Δικαστήριο δεν εισήλθε στην ουσία της υποθέσεως. Για ποια αθώωση ομιλούν δημοσιογράφοι και οι διοργανωτές της εκδηλώσεως-«νέας δίκης;»
Tα χιλιάδες θύματα της Μικρασιατικής καταστροφής και τα εκατομμύρια των ξεριζωμένων χτές το βράδυ δεν πρέπει να ένοιωθαν και πολύ καλά με όσα ακούγονταν περί αθώωσης των υπαιτίων.
Έχετε την εντύπωση κ.Δ/ντά ότι είχαμε την διάθεση να κρίνουμε εκ των προτέρων την συγκεκριμένη εκδήλωση; Tο χτεσινό μου κείμενο ήταν όντως σκωπτικό και ειρωνικό, σκληρό θα τόλεγα γι’ αυτό και δεν δημοσιεύθηκε πλήν της ιστοσελίδας μου. Όμως πόσο σκληρός ήταν ο ξεριζωμός 1.500.000 Ελλήνων και πόσο σκληρός υπήρξε ο σφαγιασμός τόσων και τόσων αθώων από τα μαχαίρια των Τσέτιδων;
Θεωρώ πως θα είχατε προσφέρει μεγαλύτερη υπηρεσία στην Ελευθεροτυπία και των ελεύθερη διακίνηση των ιδεών εάν δημοσιεύατε την επιστολή μου-κείμενό μου για την «εκδήλωση» όπως την χαρακτηρίζετε εσείς «Λαϊκό Δικαστήριο» όπως τη χαρακτήρισα εγώ.
Πάντως σας διαβεβαιώνω ότι η ιστορία δεν ανησύχησε με τη χτεσινή προσπάθεια. Εκείνη έχει γράφει ότι ήταν να γράψει με μελανά και ανεξίτηλα γράμματα για την καταστροφή και τους υπαιτίους της .
Με κάθε τιμή
Λεωνίδας Γ. Μαργαριτης
Δικηγόρος-Πρόεδρος Εταιρείας Λογοτεχνών

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου