Ο ΔΗΜΟΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΗΛΙΔΑΣΑΝΗΚΕΙ ΣΤΟΝ ΚΑΜΠΟ ΤΗΣ ΓΑΣΤΟΥΝΗΣ

Σε προηγούμενο άρθρο μας είχαμε επισημάνει την αναγκαιότητα της Διοικητικής μεταρρύθμισης με το νέο σχέδιο ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ για την διοικητική ανασυγκρότηση του κράτους με τη δημιουργία νέων ισχυρών Δήμων. Είχαμε επίσης σημειώσει να μην επαναληφθούν τα λάθη του παρελθόντος με το νέο σχέδιο «Καλλικράτης». Είναι αναγκαίο προκειμένου για τις συνενώσεις των Δήμων του κάμπου της Γαστούνης ο νέος Δήμος που θα προέλθει από τις συνενώσεις λάβει το όνομα της γενέτειρας της ΟΛΥΜΠΙΑΣ και των Ολυμπιακών Αγώνων της ΑΡΧΑΙΑΣ ΗΛΙΔΑΣ.
Στο παρελθόν με την εφαρμογή του σχεδίου συνενώσεων έγινε λαθροχειρία με την περίπτωση του αρχαιολογικού χώρου της Ηλιδας αφού αποσπάσθηκε από το φυσιολογικό χώρο που έπρεπε να περιληφθεί εκείνο του Δήμου Γαστούνης και προσαρτήθηκε αυθαίρετα και κατά παράβαση της ιστορίας της τοπικής αυτοδιοίκησης στην Ηλεία και τις παραδόσεις του τόπου στα διοικητικά όρια του Δήμου Αμαλιάδος.
Αυτή η ανιστόρητη ενέργεια θυμίζει πρόσφατο περιστατικό ανάλογης λαθροχειρίας, αυτήν της περίπτωσης του Ναού του Επικούρειου Απόλλωνα.
Όμως δεν χάρηκαν για μεγάλο χρονικό διάστημα το εγχείρημα αυτό. Δεν χρειάσθηκε πολύς χρόνος για την αποκατάσταση των πραγμάτων και της ιστορικής αλήθειας.
Έτσι κι εκείνοι που διέπραξαν τη λαθροχειρία στην περίπτωση του αρχαιολογικού χώρου της Ηλιδας δεν πρέπει να χαίρονται για πολύ.
Αυτή η ανιστόρητη μεταφορά και ενσωμάτωση δεν θα αργήσει να βρει την αποκατάστασή της. Θα πρέπει να εννοήσουν οι σφετεριστές πως η σημερινή εποχή δεν έχει καμιά σχέση με την εποχή που φόρτωναν τα αρχεία του Δήμου ΄Ηλιδας στα κάρα και υπό την προστασία κουμπουροφόρων τα μετέφεραν υπό το σκότος στην έδρα του τότε Δήμου Ελίσσης.
Τα αποδεικτικά στοιχεία των τότε και σήμερα κατακριτέων εγχειρημάτων τους υπάρχουν στο Υποθηκοφυλακείο Αμαλιάδος για να αποδεικνύουν το πώς γράφεται η ιστορία.
Πρέπει να καταλάβουν οι επίδοξοι σφετεριστές της ιστορίας πως οι εποχές έχουν αλλάξει και το μόνο που επιτυγχάνουν με τα καμώματά τους είναι να προκαλούν την ιστορική πραγματικότητα και την αποφασιστικότητα των ηγεσιών των Δήμων του κάμπου και των δημοτών τους.
Οι σφετεριστές των ιερών και των οσίων της Αρχαίας πόλεως Ηλιδας αποθήκευσαν επιμελώς στο ντουλάπι του χρόνου τα όποια διαθέσιμα ανιστόρητα ιδεολογήματα και πίστεψαν πως έγιναν κιόλας κύριοι του ιστορικού χώρου.
Επανεμφανίσθηκαν τελευταία στην αγορά και με μισόλογα και ακριτομυθίες επιδιώκουν να λάβουν πιστοποιητικά μεταγραφής της πράξης τους από τον υποθηκοφύλακα της Ιστορίας. Επιχειρούν να εξασφαλίσουν πιστοποιητικά κυριότητος, μετά τα ανιστόρητα και κάλπικα «χρυσόβουλα» της αυθαίρετης χειρονομίας κατά παράβαση των ιστορικών παραδόσεων του τόπου μας.
Ο αείμνηστος ιστορικός συγγραφέας Τάσος Γριτσόπουλος πρόεδρος της Εταιρείας Πελοποννησιακών Σπουδών και στο πόνημά του « ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΓΑΣΤΟΥΝΗΣ» σημειώνει:
«Η Γαστούνη είναι η πόλη που διεκδικεί τον Πηνειό, την πεδιάδα της ΄Ηλιδος και αυτήν την Αρχαία ΄Ηλιδα. Απόδειξης ότι Ποτάμι της Γαστούνης, αποκαλείται ο Πηνειός και Κάμπος της Γαστούνης, η περί την Κοίλη ΄Ηλιδα πεδιάς. ΄Αμεσος διάδοχος ασφαλώς της Αρχαίας ΄Ηλιδος η Γαστούνη δεν είναι κι όμως είναι η κληρονόμος της, λαμβανομένης της σημασίας της λέξεως σ’ ευρεία έννοια. Δεν υπάρχει άλλη οργανωμένη πόλις σήμερα εγγύτερα προς τον αρχαιολογικό χώρο και δεν είναι νοητό να διεκδικήσει άλλη πόλις μεγαλύτερο ενδιαφέρον από την Γαστούνη για ότι κληρονόμησε η περίφημη αυτή αρχαία Ηλειακή πολιτεία. Εξ άλλου σ’ αυτήν την πόλη θα πέσει κατά τα Μεσαιωνικά και μεταγενέστερα χρόνια το βάρος αυτής της κληρονομιάς, γιατί θα φωνάζει παρών στο εφεξής ιστορικό προσκλητήριο».
Οι Δημότες της Γαστούνης καθώς και των λοιπών Δήμων του Κάμπου που αναγνωρίζουν το ιστορικό βάρος και κύρος της ΄Ηλιδας θα δώσουν το αγωνιστικό τους παρών για να δημιουργηθεί ξανά όπως μετά την απελευθέρωση ο μεγάλος Δήμος της Αρχαίας ΄Ηλιδας, για να συνεχίσει απρόσκοπτα την αλματώδη ανάπτυξή του και να δικαιώσει τη φήμη του.
Όλες οι αναπτυξιακές προοπτικές είναι με το μέρος του νέου Δήμου του Κάμπου του Δήμου της Αρχαίας ΄Ηλιδας. Πλούτος υποδομών :Αεροδρόμιο, Λιμάνι, Φράγμα Πηνειού, αρδευτικά δίκτυα .΄Iαματικές Πηγές, ξενοδοχειακές μονάδες, τουριστικές , βιοτεχνικές και βιομηχανικές επιχειρήσεις, μονάδες τυποποίησης αγροτικών προϊόντων κ.λ.π.
Δεν θα περάσουν συνεπώς τα σχέδια των υπονομευτών της προσπάθειας.
Θα αντιδράσουν δυναμικά άπαντες στην τυχόν υπονόμευση της προσπάθειες για την δημιουργία ενιαίου Δήμου των επτά Δήμων του Κάμπου με την ονομασία ΑΡΧΑΙΑ ΗΛΙΔΑ. Θα αντιδράσουν ακόμη κι εκείνοι που στο παρελθόν είχαν ναρκωθεί από τη βεβαιότητα των επιλογών τους, που πίστεψαν αφελώς πως οι εξελίξεις ήσαν με τον μέρος τους και αδράνησαν.
Τους βαραίνει το αμάρτημα της έλλειψη διορατικότητας και αγωνιστικής διάθεσης. Τώρα έχουν συνειδητοποιήσει κι εκείνοι το σφάλμα τους και την επιδειχθείσα αφέλειά τους.
Όσο για τους εξωμότες, τους εσωτερικούς πεμπτοφαλαγγίτες της εσωγαμπρίας θα καταλάβουν κάποια στιγμή κι εκείνοι το μέγεθος της λαθεμένης και εν πολλοίς υστερόβουλης επιλογής τους και θα υποχρεωθούν να παραμερίσουν από το βάρος της κατακραυγής και τον ορυμαγδό της καταισχύνης.
Ας μην ελπίζουν οι επίδοξοι διεκδικητές της ονομασίας ΑΡΧΑΙΑ ΗΛΙΔΑ ότι θα πετύχουν το στόχο τους όπως λόγω αδράνειας και κακώς νοούμενης πολιτικής αφέλειας και βεβαιότητας απεκόμισαν πολιτικά και προσωρινώς εδαφολογικά οφέλη στο παρελθόν.
Σήμερα τίθενται άπαντες και κυρίως άπασες οι ηγεσίες των τοπικών κοινωνιών και των Δήμων του Κάμπου ενώπιον των ιστορικών και πολιτικών τους ευθυνών. Έχει δημιουργηθεί ένα ενιαίο, αρραγές και αδιάσπαστο μέτωπο πάνω στο οποίο θα προσκρούσει οποιαδήποτε προσπάθεια ιδιοποίησης, σφετερισμού και κλοπής της περιώνυμης ονομασίας της ΑΡΧΑΙΑΣ ΗΛΙΔΑΣ.
ΔΗΜΟΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΗΛΙΔΑΣ θα είναι η ονομασία του νέου Δήμου που θα δημιουργηθεί από τη συνένωση των Δήμων του Κάμπου της Γαστούνης . Αυτή είναι η απόφαση των αντιπροσώπων του λαού του Κάμπου και θα αποτελέσει το ανάχωμα σε κάθε προσπάθεια διαρρήξεως του μετώπου και ιδιοποιήσεως της ονομασίας από όψιμους αξιολογητές των πραγμάτων της πρωτοβάθμιας τοπικής αυτοδιοίκησης.
Λεωνίδας Γ. Μαργαρίτης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου