«Εάν δεν γονάτιζε η καμήλα δεν τη φορτώναμε"

(Λαϊκή παροιμία)

Στην ελληνική κοινωνία έχουμε το φαινόμενο ενός Κράτους χρεοκοπημένου με ένα λαό μοιρασμένο σε πλούσιους και πένητες .Υπάρχει στη χώρα μας συσσωρευμένος πλούτος σε λίγους που δεν θίγεται κι εμείς που καλούμαστε να πληρώσουμε χρέη που ποτέ δεν δημιουργήσαμε. Τα ταμεία του Δημοσίου είναι άδεια όπως άλλωστε και οι τσέπες των μη προνομιούχων Ελλήνων. Ποιοι επιτέλους έχουν τα λεφτά; Τα τελευταία 12 χρόνια το ΑΕΠ της χώρας μας αυξήθηκε κατά 60%. Ενώ το εισόδημα των εργαζομένων δεν αυξήθηκε διόλου. Αυτός ο πλούτος που πήγε τελικά;
Μερικές καταγραφές θα μας πείσουν που υπάρχει ο πλούτος και ποίοι τον διαθέτουν και πως τον διαχειρίζονται.
1. Ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δασκαλόπουλος στον περασμένο χρόνο, αγόρασε σε μια έκθεση στο Λονδίνο ένα πίνακα αντί του ποσού των 1,5 εκατ. $.
2.Τριάντα χιλιάδες ελληνικές οικογένειες διαθέτουν στα τμήματα private banking των τραπεζών περίπου 50 δις! ενώ σε 40 δις ανέρχονται οι καταθέσεις των Ελλήνων σε τράπεζες του εξωτερικού.
3.Μόνο οι εισαγμένες εταιρείες στο Χρηματιστήριο είχαν το 2009, 11,8 δις κέρδη, το 2008 10 δις και το 200711,3 δις.
4. Η Εθνική Τράπεζα τα τελευταία πέντε χρόνια είχε 6,3 δις κέρδη!.
5. Η ΔΕΗ το 2009 πραγματοποίησε κέρδη 1,1 δις ενώ ο
προϋπολογισμός της προέβλεπε 531 εκ.
6.Οι Ελληνικές επιχειρήσεις που υπολογίζονται σε 4.000 έχουν πραγματοποιήσει επενδύσεις στο εξωτερικό 20 δις ενώ τα 16 δις απ’ αυτά στην περιοχή των Βαλκανίων.
7. Την τετραετία 2004 – 2008 χαρίστηκαν πάνω από 9 δις σε περίπου 50.000 επιχειρήσεις τα 5,1 δις από τη μείωση του
συντελεστή φορολόγησης των κερδών από 35% σε 25% και 3,5
δις από τις ρυθμίσεις περαίωσης ανέλεγκτων χρήσεων.
8.Υπάρχουν 10.000 υπεράκτιες (offshore) εταιρείες ελληνικών συμφερόντων που διακινούν γύρω στα 500 δις και χάνει το δημόσιο φόρους ύψους 6έως 10 δις κάθε χρόνο.
9. Οι επιχειρήσεις εισπράττουν αλλά δεν αποδίδουν περί τα 6 με 6,5 δις ΦΠΑ. Ενώ η εισφοροδιαφυγή φτάνει τα 8 δις ετησίως .
10.Περισσότερες από 5.000 επιχειρήσεις οφείλουν στο δημόσιο 31 δις περίπου και άγνωστο ποσό από τη μη καταβολή των εργοδοτικών εισφορών στο ΙΚΑ και στα άλλα ταμεία.
11.Οι έλληνες εφοπλιστές αγόρασαν το 2009 164 μεταχειρισμένα πλοία διαθέτοντας 3,16 δις $.
12. Ο ελληνικός εφοπλισμός ελέγχει σχεδόν το 20% του παγκόσμιου στόλου και το 40,9% της κοινοτικής ναυτιλίας. Αν και αποτελεί παγκόσμια δύναμη στηρίζεται σημαντικά από το ελληνικό τραπεζικό σύστημα.
13.Η Εθνική Τράπεζα έχει δανείσει στους εφοπλιστές 3,5 δις , η Πειραιώς 2 δις κι ακολουθούν οι υπόλοιπες. Με τις
λαϊκές καταθέσεις οι τράπεζες χρηματοδοτούν το «θαύμα» της ελληνικής ναυτιλίας, χρηματοδοτώντας με μορφή δανείου
την ύψωση της Ελληνικής σημαίας στα πλοία Ελλήνων εφοπλιστών
- και φυσικά εκείνοι δεν έχουν επιστρέψει δεκάρα ως τώρα από τα χρωστούμενα και σε ένδειξη ευγνωμοσύνης και πατριωτικής
συνείδησης αφελλήνισαν τα πλοία τους από Έλληνες ναυτικούς με
αποτέλεσμα το ΝΑΤ να βουλιάξει σχεδόν οριστικά.
14.Σα παραδοσιακά ναυτική χώρα δεν υστερούμε σε κότερα, θαλαμηγούς κλπ. πλεούμενα:α.Ο Θεόδωρος και η Γιάννα Αγγελοπούλου πούλησαν τη θαλαμηγό τους ,που ήταν η καλύτερη στη χώρα, κι αγόρασαν ένα υπερσύγχρονο mega yacht μήκους 85,6 μέτρων κι αξίας 150 εκατομ. $.
β)Ο εφοπλιστής Προκοπίου έχει παραγγείλει θαλαμηγό 106 μέτρων αξίας πάνω από 100 εκατ.$. γ)Ο Π. Δράγνης έχει κότερο 82 μέτρα. δ)Η θαλαμηγός του Μελισσανίδη κοστίζει 65 εκ. ,του Κούστα 60 εκ. , του Βαφειά το ίδιο κι ακολουθούν άλλοι με ακριβότερα κι άλλοι με φθηνότερα κότερα, όπως Κοπελούζος, Πατέρας, Τσάκος, Αλαφούζος, Κωστόπουλος, Ρέστης, Βασιλάκης, Κοντομηνάς, Μαρινόπουλος κλπ. ε)Ο Σπ. Λάτσης νοικιάζει την 117 μέτρων «Τurama», σε μη έχοντες κότερο επιχειρηματίες, αντί 90.000 την ημέρα !
15.Αλλά και στον αέρα δεν υστερεί η χώρα μας. Διακόσια είκοσι ιδιωτικά αεροπλάνα είναι καταγεγραμμένα στα ελληνικά
νηολόγια ενώ άλλα είναι σε νηολόγια του εξωτερικού:α. Η Μαριάννα Λάτση έχει 3 ιδιωτικά τζετ (Boeing 757, Boeing 737 και Gulfstream IV) β.Ο Βγενόπουλος 2 (Cesna και Falcon 900) γ.Ο M. Κυριακού ένα και καλό αξίας 50 εκ.δ.Ο Ρέστης ένα των 47 εκ., ο Κόκκαλης, ο Μελισσανίδης, ο Τσακίρης, ο Μαρινάκης, ο Θοδ. Κι η Γ. Αγγελοπούλου και πολλοί άλλοι.ισάξια ιδιωτικά αεροπλάνα.ε.Τα έξοδα συντήρησης ενός τέτοιου αεροσκάφους φτάνουν το χρόνο 1 με 1,5 εκατ. στ.Ο Λ. Λαυρεντιάδης ξόδεψε το Δεκέμβρη 70 εκ. ? κι αγόρασε το 31,3% της Proton Bank αφού πρωτύτερα είχε δώσει 36 εκ. για το 50% του γηπέδου Καραϊσκάκη και άλλα 86 εκ. για να επαναγοράσει τη «Νεοχημική», από την πολυεθνική Carlyle. Έδωσε και κάτι «ψιλά» για ν' αποκτήσει μερτικό σε κάποια από τα μεγαλύτερα ΜΜΕ της χώρας (13,53% στον Πήγασο, που ελέγχει
ΜEGA και Έθνος, 9,62% στην Ελευθεροτυπία, κι ελέγχει Flash
9.61, Espresso, City Press, Αthens News, Σφήνα, Ισοτιμία κλπ). ζ. Ο Β. Ρέστης αγόρασε το πιο αναγνωρίσιμο τουριστικό αξιοθέατο του Μαυροβουνίου, το νησάκι του Αγ. Στεφάνου, ξοδεύοντας 30 εκ. και σχεδιάζει να επενδύσει 50 εκ χτίζοντας βίλες σε αυτό. η.Έρευνα του Hotels.com (καλοκαίρι 2009) έδειξε πως η ακριβότερη σουίτα στον κόσμο νοικιάζεται 50.000$ και είναι του Grand Resort στο Λαγονήσι Αττικής!
16. Σύμφωνα με στοιχεία του ΕΟΤ, από το Μάρτη του 2005 ως τον Οκτώβρη του 2009, είχαν υπαχθεί στον αναπτυξιακό νόμο
(Ν. 3290/04) 1790 επενδύσεις ξενοδόχων προϋπολογισμού 5,7 δις
και επιδοτήθηκαν με 2,5 δις . Δηλαδή το 44% ήταν χρήματα του Ελληνικού Δημοσίου και δανεικά από Ελληνικές Τράπεζες δηλαδή από καταθέσεις των Ελλήνων καταθετών.
17.Οταν δήλωναν πως «δεν υπάρχει σάλιο» και
λίγο μετά την ανακοίνωση της επιτήρησης, έγινε γνωστό ότι
αγοράζουμε 6 γαλλικές φρεγάτες κόστους 2,5 δις , για να υπερασπίζουν τα «εθνικά μας δίκαια» ανοιχτά των ακτών της Σομαλίας και στον Περσικό κόλπο.
18.Χρήματα που πήγαν για μίζες χρήματα των σκανδάλων (Siemens, Βατοπαίδι, δομημένα ομόλογα, διαγραφή προστίμου 5,5 δις της «Ακρόπολης Χρηματιστηριακή» κ.λπ.
19. 28 δις τέθηκαν στη διάθεση των τραπεζών και σήμερα αυτά τα χρήματα τα χρησιμοποιούν για να δανείσουν το Δημόσιο σαν κοινοί τοκογλύφοι.
20. Το κρατικό έλλειμμα ύψους 500 δις είναι ισόποσο με τα γνωστοποιημένα υπερκέρδη των τραπεζών τα τελευταία χρόνια.
Σήμερα με αυτά τα δεδομένα η Κυβέρνηση και τα κόμματα χωρίζουν το λαό σε δύο κατηγορίες σε δύο κόσμους δηλαδή.
Από τη μια μεριά ο κόσμος του χρήματος, των ανέσεων και της χλιδής και από την άλλη ο κόσμος της ανεργίας των απολύσεων, της τρομοκρατίας και των εξευτελισμών με υπερεργασία και εργασία χωρίς αποδοχές ή με πετσοκομμένες αποδοχές.
Από τη μια ο κόσμος των εκατομμυρίων καταθέσεων των αεροπλάνων, των πολυτελών πλεούμενων των ανέσεων και από την άλλη εργαζόμενοι με ανασφάλιστη εργασία, μερική απασχόληση, προσωρινή απασχόληση, μισθοί των 700 ευρώ για τους νέους και συντάξεις των 400 ευρώ για τα τιμημένα γηρατειά .
Από την μια η ασυδοσία του κεφαλαίου, οι δωρεάν επιδοτήσεις των επιχειρηματιών και οι ενισχύσεις των Τραπεζών και από την άλλη συντάξεις στα 67, μειώσεις αποδοχών κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων, κλείσιμο μικρομεσαίων επιχειρήσεων
Από την μια πλευρά ο φαύλος κύκλος της μείωσης μισθών, της ανεργίας, της μείωση αγοραστικής δύναμης, της μείωσης των πωλήσεων, ο δανεισμός και το κλείσιμο των μικρών επιχειρήσεων ο φόβος και αγωνία για το αύριο. Κι απ' την άλλη ο κόσμος των Τραπεζιτών των βιομηχάνων των εφοπλιστών , των golden boys, των πολυτελών επαύλεων των ιδιωτικά τζετ και θαλαμηγών.
Από τη μια μεριά οι άστεγοι, εκείνοι που χρωστούν ενοίκια που βρίσκονται στη διαδικασία έξωσης και από την άλλη εκείνοι με τις βίλες ,τις πισίνες τα θηριώδη Hummer, τα διαμάντια και τις τσάντες Luis Vitton και Hermes, τη Μύκονο , το Κολωνάκι, την Εκάλη, τα σαλέ και τα σούσι τα μπαρ, και οι χαριτωμένοι μόδιστροι .Ένας κόσμος σπατάλης, χλιδής, σαπίλας και παρακμής.
Τελικά λεφτά υπάρχουν αλλά όχι για μας. Είναι δικά μας αλλά δεν είναι για μας. Εμείς σαν εργαζόμενοι τα «γεννήσαμε» αλλά δεν μας ανήκουν.
Είχε δίκιο τελικά ο Πρωθυπουργός όταν έλεγε «λεφτά υπάρχουν» μόνο που αντί να τα ζητήσει από αυτούς που τα έχουν τα ζητάει από εμάς που δεν έχουμε και αγωνιζόμαστε να εξασφαλίσουμε το ψωμί των παιδιών μας.
Φταίμε όμως κι εμείς αφού επαληθεύουμε στην πράξη τη λαϊκή παροιμία του τίτλου του σημειώματός μας.
Λεωνίδας Γ. Μαργαρίτης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου