"ΣΤΑΘΜΟΣ ΥΠΟΔΟΧΗΣ ΝΕΟΥ ΛΙΜΕΝΑ ΠΑΤΡΩΝ -ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ"

ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΝΟΜΑΣΙΑ
ΤΟΥ ΣΤΑΘΜΟΥ ΥΠΟΔΟΧΗΣ ΝΕΟΥ ΛΙΜΕΝΑ ΠΑΤΡΩΝ


Αξιότ.Κύριο
Γεώργιο Ζεπάτο
Πρόεδρο του Δ.Σ.
Ο.Λ.ΠΑ.
Ενταύθα


Αγαπητέ κ. Πρόεδρε,
Αρχικά θα ήθελα και εγγράφως να σας συγχαρώ για την ανάληψη των νέων σας καθηκόντων και να σας ευχηθώ καλή επιτυχία στο έργο που σας ανατέθηκε. Θα ήθελα με την επιστολή μου αυτή να σας θυμίσω μια απρέπεια και μια ύβρη την οποία διέπραξε στο πρόσφατο παρελθόν η προηγούμενη διοίκηση του Οργανισμού σας με το να αποκαθηλώσει την πινακίδα με το όνομα της αείμνηστης ΜΕΛΙΝΑΣ ΜΕΡΚΟΥΡΗ από το Λιμάνι των Πατρών και ιδιαίτερα το σταθμό υποδοχής και να αναρτήσει νέα με το όνομα του αείμνηστου κι εκείνου συμπολίτη μας τ. Πρωθυπουργού Παναγιώτη Κανελλόπουλου.
Αυτή η επιχείρηση ξεκίνησε τον Αύγουστο του 2004 και η πρόθεση της τότε διοίκησης ήταν να δοθεί το όνομα του αείμνηστου τ. Πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Καραμανλή στο σταθμό υποδοχής του λιμένα σε αντικατάσταση του ονόματος ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ.
Τότε με επιστολή μου υπό την ιδιότητα του Νομαρχιακού Συμβούλου και Προέδρου της Εταιρείας Λογοτεχνών που δημοσιεύθηκε στον τοπικό τύπο (ΓΕΓΟΝΟΤΑ 8-8-2004 ) είχα καταγγείλει την επιχείρηση αυτή και είχα ζητήσει να μη γίνει η καθαίρεση εξηγώντας και τους λόγους που το επέβαλαν.
Προς στιγμή και για μερικά χρόνια ανεκόπη η προσπάθεια μετονομασίας.
Όμως όπως απεδείχθη στη συνέχεια το εγχείρημα δεν είχε εγκαταλειφθεί και η διοίκηση του Ο.Λ.ΠΑ. προχώρησε τελευταία στην τοποθέτηση πινακίδας με το όνομα του Παναγιώτη Κανελλόπουλου.
Δεν είμαι διόλου σύμφωνος με μετονομασίες οδών και πλατειών όταν δεν υπάρχει κάποιος ιδιαίτερος λόγος όταν μάλιστα οι ονομασίες έχουν παγιωθεί για μεγάλες χρονικές περιόδους στη συνείδηση των πολιτών και αποτελούν σημεία αναφοράς.
΄Άλλωστε έχει διαπιστωθεί ότι πολλές μετονομασίες δεν επιβάλλονται στους πολίτες οι οποίοι συνεχίζουν να χρησιμοποιούν στις συνομιλίες τους και τις συναλλαγές τους τις προηγούμενες ονομασίες.
Μολονότι δεν έχει παρέλθει παρά ελάχιστος σχετικά χρόνος από τη μετονομασία και θα μπορούσα να ζητήσω από τη Διοίκησή σας την αποκατάσταση της ονομασίας του σταθμού υποδοχής με το όνομα ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ δεν θα το πράξω, θα προτείνω όμως και παρακαλώ να εισαχθεί ως θέμα ημερήσιας διάταξης σε προσεχή συνεδρίαση της Διοίκησης του Οργανισμού προκειμένου να αποφασίσει την εξάλειψη της ύβρεως όχι φυσικά προς την αξέχαστη Ελληνίδα αλλά προς το λαό των Πατρών ο οποίος ξέρει να τιμά ανθρώπους αγώνων και προσφοράς και να αποφασίσει να δοθεί στο σταθμό υποδοχής του νέου λιμένα Πατρών το όνομα της μεγάλης Ελληνίδας που τίμησε τη χώρα μας στα πέρατα του κόσμου ως Ηθοποιός, ως Πολιτικός και ως Αγωνίστρια.
Ελπίζω κ. Πρόεδρε ότι θα επιδείξετε την ίδια με μένα ευαισθησία και θα προχωρήσετε σε μια ενέργεια την οποία είμαι βέβαιος ότι θα επικροτήσει ο λαός των Πατρών στο σύνολό του.
Με φιλικούς χαιρετισμούς
Πάτρα 21-10-2010
ΛΕΩΝΙΔΑΣ Γ. ΜΑΡΓΑΡΙΤΗΣ
Πρόεδρος Εταιρείας Λογοτεχνών
τ. Νομαρχιακός Σύμβουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου