ΛΕΩΝΙΔΑ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗ :"ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΤΟΥ ΚΟΡΟΙΒΟΥ


ΛΕΩΝΙΔΑ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗ: «Το χρονικό του Κοροίβου»
ΑΠΟ ΤΟ ΓΙΑΝΝΗ ΑΝΔΡΙΚΟΠΟΥΛΟ


Ο έγκριτος νομικός και καταξιωμένος συγγραφέας, κορυφαίος πνευματικός δημιουργός της Αχαΐας, ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗΣ εισκομίζει ένα πολύτιμο πνευματικό μνημείο τοπογραφίας και λαογραφίας στη νεοελληνική λογοτεχνία με το βιβλίο του «Το χρονικό του Κοροίβου».
Πρόκειται για μια ογκώδη, επιβλητική(320 σελίδες) και αισθητικά άρτια έκδοση(από το «ΒΙΒΛΙΟΠΑΝΟΡΑΜΑ» Πάτρα 2009)με πολύτιμο πλούτο βιβλιογραφικού, αρχειακού, κοινωνικού, ιστορικού λαογραφικού και φωτογραφικού υλικού. ΄Όλα αυτά τα στοιχεία καταγράφουν και σκιαγραφούν την ιστορική διαδρομή μέσα στο χρόνο, της γενέτειρας του συγγραφέα, του χωριού Κόροιβος (Κελεβής) του κάμπου της Ηλείας.
Μιλάμε για «πλούτο» ιστορικού, λαογραφικού και πολιτισμικού υλικού που αφορά την οικονομική, πνευματική και κοινωνική διαδρομή και την αναπτυξιακή πορεία του Κοροίβου, ενός προοδευτικού χωριού 300 κατοίκων. Ο συγγραφέας επίπονη αρχειακή έρευνα, με διάσωση λαογραφικών, τοπικών στοιχείων και καταγραφή ηθών, εθίμων και λαογραφικών παραδόσεων, συνθέτει τον πίνακα του χωριού του.
Οι αναμνήσεις και τα βιώματα του συγγραφέα από την εποχή των παιδικών και νεανικών χρόνων καταγράφονται με στρωτό και απλό αφηγηματικό λόγο, μπολιασμένο με εμφανές και συγκινητικό άρωμα αναπόλησης.
Στο βιβλίο του ο Λεων. Μαργαρίτης καταχωρεί και αξιολογεί πλήθος από πολύτιμα στοιχεία που καλύπτουν τους τομείς της ζωής και της πορείας των ανθρώπων της υπαίθρου, του Ηλειακού κάμπου, μια επίπονη προσπάθεια και ένα πολύτιμο συγγραφικό επίτευγμα, που συμβάλλει θετικά στη λαογνωσία του Ηλειακού και γενικότερα του Μοραΐτικου χώρου.
Τα κείμενα του βιβλίου χαρακτηρίζονται από παρατηρητικότητα, ακρίβεια, πληρότητα και καθολική εποπτεία και του γεωγραφικού χώρου και των ανθρώπων που δημιούργησαν μια μικρή, κλειστή αλλά ζηλευτή κοινωνία. Με στοχαστική διάθεση με συγκινητική πατριδολατρία, με προσωπική μέθεξη και μ’ έναν άψογο τρόπο γραφής ο Λ. Μ. ζωντανεύει όλα τα αξιομνημόνευτα στοιχεία της γενέθλιας γης.
Με αξεθώριαστες μνήμες ,με συλλογή μαρτυριών μ’ αφομοιωμένες γνώσεις και αποθησαύρισμα κοινωνικής και συγγραφικής πείρας ,συνθέτει αρμονικά την ιστορία, τις εκφάνσεις της αγροτικής ζωής, τις ομορφιές και της παραξενιές της φύσης τις διανθρώπινες σχέσεις και τα έργα της ανθρώπινης έμπνευσης και του ανθρώπινου μόχθου.
Το βιβλίο για το μικρό χωριό του συγγραφέα αποτελεί μια πιστή και συναρπαστική εικόνα της σύγχρονης πραγματικότητας που κυριαρχεί στην ελληνική ύπαιθρο, μια καθολική και αποκαλυπτική εποπτεία των πολλαπλών πτυχών και αγκυλώσεων που βασανίζουν την πάντα ξεχασμένη, την προδομένη και βασανισμένη ελληνική περιφέρεια και τους ανθρώπους της που παραμένουν καθηλωμένοι στις ρίζες τους, τιμούν τις παραδόσεις και την ιστορική και πολιτιστική τους κληρονομιά και κρατάνε αξεθώριαστες τις σπάνιες και πολυάκριβες ιδιαιτερότητες της φυλής μας.
Μακάρι ο κάθε τόπος, το κάθε χωριό της υπαίθρου, άμποτε ν’ αποκτούσε ένα παρόμοιο πνευματικό, ιστορικό και λαογνωστικό «μνημείο» σαν και αυτό που «έστησε» για τη γενέτειρά του, τον Κόροιβο, ο φίλος συγγραφέας Λεωνίδας Μαργαρίτης, έντιμος και ακάματος αγωνιστής για την προκοπή, την προβολή και την καταξίωση του πνευματικού Αχαϊκού και Ηλειακού χώρου.


ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ
Η ΓΝΩΜΗ των Πατρών
Δευτέρα 20-9-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου