ΤΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΑΜΠΕΛΟΥ ΥΠΟ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΗ


(Στο φίλο Υφυπουργό Γιάννη Κουτσούκο)

Αλγεινή εικόνα παρουσιάζει σήμερα το συγκρότημα και οι λοιπές εγκαταστάσεις του Ινστιτούτο Αμπέλου στον Κόροιβο της Ηλείας.
Εικόνα εγκατάλειψης, μίας μονάδας που βοήθησε τόσο τη γεωργική έρευνα όσο και τους παραγωγούς για να επιτύχουν στις γεωργικές εκμεταλλεύσεις τους.
Πέρασαν πολλά χρόνια από τότε που μια έκταση 1200 στρεμμάτων ιδιοκτησίας της Ενορίας Αγίας Παρασκευής Κοροίβου απαλλοτριώθηκε προκειμένου να δημιουργηθεί Ινστιτούτο Λαχανοκομίας και Οπωροκηπευτικών.
Δημιουργήθηκαν κτιριακές εγκαταστάσεις σύγχρονης τεχνολογίας και υποδομές και αναπτύχθηκε έρευνα και νέες μορφές καλλιεργειών, απασχολήθηκαν επιστήμονες και προσωπικό, φυτεύτηκαν χιλιάδες ελαιόδενδρα έγιναν σύγχρονα θερμοκήπια με πειραματικές καλλιέργειες διαφόρων ποικιλιών αγροτικών προϊόντων.
Υπήρξε εποχή που απασχολούσε πλήθος εργατών και επιστημόνων οι οποίοι έδωσαν την ψυχή τους και την ικμάδα τους για να αναπτυχθεί και να γίνει το Ινστιτούτο επωφελές για την περιοχή και την Εθνική οικονομία.
΄Όμως η κακοδαιμονία που μαστίζει τη χώρα μας ατυχώς ό,τι με κόπους και θυσίες δημιουργούμε δεν χρειαζόμαστε πολύ χρόνο και μεγάλη προσπάθεια να το οδηγήσουμε στην καταστροφή.
Κάθε φορά όσοι είναι στην αντιπολίτευση ή δεν κατέχουν κυβερνητική θέση βρίσκουν θέμα ερωτήσεως προς τον αρμόδιο Υπουργό Γεωργίας ή Αγροτικής Ανάπτυξης σήμερα, για την τύχη του Ινστιτούτου.
Χαρακτηριστική υπήρξε μια καταγγελία του βουλευτή Παναγιώτη Αδρακτά ο οποίος είχε ζητήσει να μην υποβαθμιστεί το Ινστιτούτο Αμπέλου και Οπωροκηπευτικών Κοροίβου με την μετατροπή του σε απλό Τμήμα, αλλά να αναβαθμιστεί με τον εμπλουτισμό της υλικοτεχνικής του υποδομής και τη στελέχωσή του με το αναγκαίο προσωπικό. Άντ’ αυτού ο τότε Υπουργός Γεωργίας επιβεβαίωνε τις οι ανησυχίες του βουλευτή.
Το Ινστιτούτο Αμπέλου Κοροίβου σημείωνε τότε ο Υπουργός στην απάντησή του , εντάσσεται στο Περιφερειακό ΄Ίδρυμα Αγροτικής Έρευνας Πελοποννήσου, Ηπείρου και Ιονίων Νήσων με έδρα την Πάτρα και μελετάται η ίδρυση Τμήματος Κηπευτικών Δ. Πελοποννήσου με δύο εργαστήρια στον Κόροιβο και την Καλαμάτα.
΄Έτσι το Ινστιτούτο Αμπέλου υποβαθμίσθηκε απορροφηθέν από άλλους οργανισμούς και από μελέτη σε μελέτη κατέληξε στην ερήμωση και την εγκατάλειψη.
΄Όμως έκτοτε το Ινστιτούτο όχι απλώς υποβαθμίσθηκε αλλά εγκαταλείφθηκε στην τύχη του.
Οι κτιριακές του εγκαταστάσεις μετατρέπονται καθημερινά σε ερείπια οι γεωργικές εκμεταλλεύσεις έχουν αφεθεί στην καταστροφική λαίλαπα της αδιαφορίας και τα ελαιόδενδρα μαζί με τα βάτα έχουν δημιουργήσει μια ζούγκλα στην πεδινή Ηλείας χώρος επικίνδυνος για πυρκαγιά.
Είχαμε διατυπώσει με υπόμνημά μας τελευταία μια πρόταση αξιοποίησής του στον μέχρι πρότινος Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Καρχιμάκη θέση που σήμερα κατέχει ο συμπολίτης φίλος βουλευτής Ηλείας Γιάννης Κουτσούκος χωρίς να δοθεί συνέχεια.
Ο κ. Κουτσούκος τον περασμένο Ιούνιο(Εφημ. Ενημέρωση φ.18-6-2010) και μετά τη δημοσιοποίηση της πρότασής μας για αξιοποίηση του Ινστιτούτου κατέθεσε ερώτηση προς την Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης στην οποία αφού εξέθεσε κι εκείνος την εικόνα εγκατάλειψης και απαξίωσης της επενδεδυμένης γνώσης και δημοσίας περιουσίας προτείνει την ίδρυση και λειτουργία στις εγκαταστάσεις του Ινστιτούτου «Πρότυπης Αγροτικής Σχολής» σύμφωνα με πρόταση του ΠΑ.ΣΟ.Κ. που κατατέθηκε και συζητήθηκε στη Βουλή τον Αύγουστο του 2008 με τίτλο: «Ειδικό Πρόγραμμα Ανασυγκρότησης Πυρόπληκτων Περιοχών και Δομές Διαχείρισης».Η σχολή αυτή σύμφωνα με την πρόταση του κ. Κουτσούκου θα έχει αντικείμενο όπως πρότεινε τότε, την εκπαίδευση νέων και ενηλίκων ώστε να καταρτισθούν επαγγελματικά σε σχέση με τις σύγχρονες μεθόδους παραγωγής στους τομείς της γεωργίας και της κτηνοτροφίας και τη διαχείριση αγροτικών μονάδων και φυσικών πόρων. Βρίσκω προς τη σωστή κατεύθυνση την πρόταση έστω και αν διαφέρει εκείνης που διατύπωσα στο υπόμνημά μου.
Μήπως σήμερα που ο φίλος Γιάννης Κουτσούκος έχει την ευθύνη τομέα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων θα πρέπει να δρομολογήσει διαδικασίες για την υλοποίηση της πρότασής του που είναι και πρόταση του ΠΑ.ΣΟ.Κ δηλαδή τη δημιουργία Αγροτικής Σχολής στον Κόροιβο;
Ο κ. Υφυπουργός ως Ηλείος βουλευτής είναι βαθύς γνώστης της σοβαρότητας του προβλήματος αλλά και της αναγκαιότητας να υλοποιήσει ως μόνος αρμόδιος την δική του πρόταση.
Εμείς θα χειροκροτήσουμε την υλοποίηση γιατί θα αποδείξει συνέπεια λόγων και πράξεων Θα καταδικάσουμε όμως οποιαδήποτε αδράνεια παρατηρηθεί και θα χαρακτηρίσουμε υποκριτικό το κατά καιρούς προβαλλόμενο ενδιαφέρον.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου