ΕΝΑ ΑΞΙΟΛΟΓΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Στην πόλη των Πατρών μεταξύ των άλλων μουσείων που λειτουργούν και ο επισκέπτης μπορεί να επισκεφθεί και να θαυμάσει έργα και κειμήλια του παρελθόντος είναι κι εκείνο που έχει συσταθεί με πρωτοβουλία και ευθύνη της Ένωσης Συντακτών Πελοποννήσου-Ηπείρου και Ιονίων Νήσων, το Μουσείο Τύπου.
Τα εγκαίνια του Μουσείου έγιναν στις 28 Μαΐου 1957 επί
προεδρίας του Δημοσιογράφου Δημητρίου Λάγαρη παρουσία του τότε Πρωθυπουργού Παναγιώτη Κανελλοπούλου, του Ακαδημαϊκού Γεωργίου Αθανασιάδη-Νόβα του Δ/ντή Γραμμάτων και Τεχνών του Υπουργείου Παιδείας Γεωργίου Κουρνούτου και του κορυφαίου Λογοτέχνη Στρατή Μυριβήλη.
Σ’ αυτό το Μουσείο έχουν συγκεντρωθεί και διασώζονται
παλιά φύλλα σπάνιων εφημερίδων και περιοδικών αλλά και διάφορα άλλα έντυπα που με την πάροδο του χρόνου απόκτησαν συλλεκτικό ενδιαφέρον και μουσειακό χαρακτήρα λόγω κυρίως της παλαιότητας και σπανιότητας τους.
Πέρα από τα αντίτυπα των εφημερίδων και των περιοδικών
συγκεντρώθηκαν με πολλές προσπάθειες των Διοικήσεων και κυρίως με το θερμό ενδιαφέρον και την φροντίδα των παλαίμαχων δημοσιογράφων αείμνηστου Νίκου Πολίτη, Γιάννη Καραλή και του σημερινού προέδρου της Ένωσης Απόστολου Βουλδή, και άλλα αντικείμενα σημαντικής αξίας όπως, προσωπογραφίες, πίνακες, χάρτες, έγχρωμες και ασπρόμαυρες γκραβούρες με σκηνές από την Επανάσταση ,έγγραφο της Εθνοσυνέλευσης για τον ερχομό του Καποδίστρια, η Διακήρυξη της Ελληνικής Γερουσίας του 1831 «Περί ελευθερίας του τύπου», αντίτυπο του επίσημου προγράμματος υποδοχής του Όθωνα στο Ναύπλιο, η Ιστορική Διακήρυξη της Επανάστασης του 1821, εισιτήριο των Ολυμπιακών Αγώνων του 1896, παλαιές εκδόσεις ελληνικής νομοθεσίας, ιστορικές εκδόσεις και κώδικες ιερών μονών κ.α.
Σημαντικό απόκτημα του Μουσείου αποτελεί μια πλήρης
σειρά της εφημερίδας «ΝΕΟΛΟΓΟΣ ΠΑΤΡΩΝ» 1894-1972.
Επίσης σημαντική είναι και η απόκτηση ενός μεγάλου μέρους (1873-1893) φύλλων της εφημερίδος «ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΣ» δωρεά του συμπολίτη τ. Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλου.
Το παλαιότερο βιβλίο που φυλάσσεται στο Μουσείο έχει
τίτλο «ΒΙΒΛΙΑ ΙΣΤΟΡΙΚΗΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ» του Διόδωρου Σικελιώτη εκδόσεως1604, ενώ η παλαιότερη αυτούσια εφημερίδα είναι τα «ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΧΡΟΝΙΚΑ» Μεσολογγίου του φιλέλληνα δημοσιογράφου Μάγιερ της 1ης Ιουνίου 1824, και η αρχαιότερη εφημερίδα των Πατρών η «ΗΧΩ ΤΩΝ ΕΠΑΡΧΙΩΝ» που εκδόθηκε την 19η Σεπτεμβρίου 1842.
Το Μουσείο Τύπου εμπλουτίζεται συνεχώς με δωρεές
φιλοπρόοδων συμπολιτών μας που αγαπούν την πόλη και επιθυμούν την διατήρηση της ιστορίας της μέσα από πρωτογενές υλικό όπως είναι αυτό του ημερήσιου και περιοδικού τύπου.
Το Μουσείο από της ιδρύσεώς του αντιμετώπιζε πρόβλημα
μόνιμης στέγης, αρχικά στεγάστηκε σε κτίριο της οδού Πατρέως 56 ενώ έκανε τρεις συνεχείς μετακομίσεις, στην οδό Γεροκωστοπούλου και Ρήγα Φεραίου η πρώτη, σε διαμέρισμα της Πλατείας Γεωργίου στα Γραφεία Ένωσης Συντακτών, η δεύτερη, και στον τέταρτο όροφο του μεγάρου Λόγου και Τέχνης η Τρίτη ενώ σήμερα στεγάζεται σε ιδιόκτητο κτίριο της Ενώσεως επί της οδού Μαιζώνος αριθ.200.
Ο χώρος του Μουσείου ανάλογα με το πλήθος του υλικού των
εκθεμάτων και του αποθηκευμένου σε κιβώτια κρίνεται ανεπαρκής και φυσικά είναι αναγκαίο να εξευρεθεί ένας κατάλληλος χώρος που θα μπορεί να αναπτυχθεί ήδη έχει γίνει μια πρώτη συζήτηση για την
παραχώρηση του κτιρίου της οδού Πατρέως που στεγάζονταν στο παρελθόν η Νομαρχία Αχαΐας.
Πρόσφατα με πρωτοβουλία της Ένωσης Συντακτών
έγινε μελέτη από το Ινστιτούτο Τεχνολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, προκειμένου να συγκεντρωθεί και να καταγραφεί όλο το αρχείο του Μουσείου Τύπου σε ηλεκτρονική μορφή μέσω ηλεκτρονικών υπολογιστών ώστε σταδιακά να καταλήξει σε ένα σύγχρονο στεγασμένο πολυχώρο με μαθησιακές διαδικτυακές και άλλες χρηστικές δυνατότητες.
Σε σύσκεψη που έγινε με πρωτοβουλία της Ένωσης στο
παρελθόν έγινε αναφορά στην πρωτοβουλία αυτή, παρουσιάσθηκε η μελέτη και έγινε μια πρώτη εκτίμηση για τις πηγές χρηματοδότησης για την υλοποίηση της σημαντικής αυτής προσπάθειας.
Η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση δια του εκπροσώπου της εξέφρασε την πλήρη συμπαράστασή της στην αναληφθείσα προσπάθεια και την προθυμία της να συνδράμει σ’ ότι της ζητηθεί στα πλαίσια των δυνατοτήτων της.
Η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Αχαΐας, σε συνεδρίαση του
Νομαρχιακού Συμβουλίου ομόφωνα έκανε δεκτή την εισήγηση για την ολόπλευρη στήριξη της προσπάθειας. υλοποιηθεί η μελέτη ανάπτυξης του Μουσείου Τύπου το οποίο και θα αποτελεί για την πόλη μας και την περιοχή μας ένα ανεκτίμητο θησαυρό. ΄Ήδη έχει μεταφερθεί σε ψηφιακή μορφή μεγάλο μέρος των θησαυρών του Μουσείου όπως οι τόμοι των εφημερίδων ΝΕΟΛΟΓΟΣ και ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΣ και συνεχίζονται οι εργασίες ψηφιοποίησης όλου του υλικού του Μουσείου.
Αξίζει κάθε συνδρομή για την ολοκλήρωση της προσπάθειας και η επίσκεψή του, πολλά έχει να ωφεληθεί κανείς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου