ΣΤΗΣΕ ΚΑΙ ΣΥ ΕΝΑ ΑΓΑΛΜΑ...ΜΠΟΡΕΙΣ.

Στις 3 του περασμένου Αυγούστου στο φύλλο της τοπικής εφημερίδας ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ δημοσιεύθηκε επιστολή μου, σχετική με την εμφάνιση μίας προτομής αγνώστου, σε μαρμάρινη στήλη που τοποθετήθηκε στο μικρό τριγωνικό τμήμα της συμβολής των οδών Ακτή Δυμαίων -Τριών Ναυάρχων και Όθωνος –Αμαλίας.
Στην επιστολή μου αυτή επέκρινα τον τρόπο με τον οποίο εμφανίσθηκε ξαφνικά αυτή η προτομή, χωρίς μάλιστα να γνωστοποιείται στο βάθρο της περί τίνος πρόκειται, κι ακόμη θεωρούσα απαράδεκτη τη θέση που τοποθετήθηκε μεμφόμενος την ενέργεια και σημειώνοντας πως μόνο θέση για τροχονόμο είναι ο χώρος.
Με σημείωση της σύνταξης της εφημερίδος καταχωρημένη κάτωθι της επιστολής μου πληροφορήθηκα ότι την προτομή τοποθέτησε ο Δήμος Πατρέων και αφορά τον ευεργέτη Τριάντη.
Βέβαια δεν έχει κανείς αντίρρηση ,προσωπικότητες που επηρέασαν την ιστορία μιας πόλεως ή ενός κράτους να τιμώνται και η ζωή και δράση τους να αποτελεί παράδειγμα για τους επιγενόμενους.
΄Όμως σ’ όλες τις πόλεις του κόσμου που ο διαβάτης συναντά αγάλματα-προτομές που μνημειώνουν τους δημόσιους χώρους υπενθυμίζοντας γεγονότα ιστορικά, παραπέμποντας σε προσωπικότητες που σημάδεψαν την ιστορία του τόπου, αυτά τα μνημεία δεν στήθηκαν εική και ως έτυχε.
Τα έργα των καλλιτεχνών που συνήθως λαμβάνουν μέρος σε προκήρυξη κατασκευής τους , τίθενται υπό την κρίση καλλιτεχνικών επιτροπών σε προπλάσματα κι ακόμα αναδιαμορφώνεται ο χώρος στον οποίο πρόκειται να στηθούν. Γενικά επιλέγεται ένας χώρος που να είναι σχετικός με την απεικονιζόμενη προσωπικότητα αλλά και να εναρμονίζεται με τον περιβάλλοντα το μνημείο χώρο.
Στην προκειμένη περίπτωση της προτομής Τριάντη δεν γνωρίζουμε εάν υπάρχει απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου για τη σκοπιμότητα κατασκευής της ,εάν υπάρχει απόφαση και προκήρυξη διαγωνισμού φιλοτέχνησή της , δεν γνωρίζουμε εάν υφίσταται και λειτουργεί και Καλλιτεχνική Επιτροπή Γλυπτών και Αναμνηστικών Στοιχείων στο Δήμο ούτε εάν έλαβε απόφαση ούτε σε ποιόν καλλιτέχνη ανατέθηκε η εργασία φιλοτέχνησης της προτομής .
Η Δημοτική Αρχή ασφαλώς και διατηρεί γραφείο τύπου και παρακολουθεί τα δημοσιεύματα που την αφορούν όμως φαίνεται πως έχει ως αρχή της να δρα και να πολιτεύεται κατά την κρίση της χωρίς να δίδει λογαριασμό σε κανένα.
΄Όμως εάν πρόκειται για τοποθέτηση κάποιου γλυπτού μνημείου σε ιδιωτικό χώρο του Δημάρχου ή τινός των Δημοτικών αρχόντων ασφαλώς και δεν μας πέφτει λόγος.
Όταν όμως η τοποθέτηση αναμνηστικού στοιχείου γίνεται σε δημόσιους χώρους αυτή η ενέργεια, μας αφορά και οφείλουν οι παράγοντες της Δημοτικής Αρχής να δίνουν εξηγήσεις και να αιτιολογούν την σκοπιμότητα του έργου και την καταλληλότητα του χώρου τοποθέτησής.
Δεν είναι νοητό σε όποιου το μυαλό έρχεται μια ιδέα ή όποιος εκπολιτιστικός σύλλογος διατυπώνει μια πρόταση, η Δημοτική Αρχή άκριτα και χωρίς διαδικασίες και τις απόψεις των ειδικών να την υλοποιεί.
Δεν γνωρίζω τι επέβαλε να στηθεί στην πόλη και τρίτη προτομή του Τριάντη (μία στο Α΄ Κοιμητήριο και δεύτερη έξω από την Τριάντειο Σχολή) όταν υπάρχουν προσωπικότητες που ανάλωσαν τη ζωή τους στην συγγραφή της ιστορίας και την προβολή της πόλεως όπως ο αείμνηστος Ιστορικός και πολυγραφότατος συγγραφέας Κώστας Τριανταφύλλου που η πόλη δεν αξιώθηκε ακόμη να τιμήσει όσο του αξίζει.
Τέλος επισημαίνουμε ότι η θέση που στήθηκε η προτομή, είναι η πλέον ατυχής αφού είναι η πλέον επικίνδυνη στροφή δρόμου της πόλεως και υπαρκτός ο κίνδυνος ατυχήματος ακόμη και θανατηφόρου αν κάποιος ξένος ή μη συνετός οδηγός λόγω υπερβολικής ταχύτητας ξεστρατίσει.
Υπάρχουν μια σειρά ερωτημάτων που αξιώνουν απαντήσεις. Ας ελπίσουμε ότι θα τις έχουμε.
Και για να μη ξεχνιόμαστε, μήπως μπορεί να μας ενημερώσει η Δημοτική Αρχή εάν καθαρίσθηκε από τις μπογιές ο ανδριάντας του πατρινού Πρωθυπουργού Ανδρέα Μιχαλακόπουλου;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου