ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΤΟΝ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟ ΑΘΗΝΩΝ


Μακαριότατε
Η εκλογή σας στο θρόνο του Αρχιεπισκόπου μας χαροποίησε ιδιαίτερα, μια και ήταν ήδη γνωστή η διακονία σας στη Μητρόπολη Θηβών και Λεβαδείας.
Στα συσσωρευμένα προβλήματα της Εκκλησίας μας και μια δημόσια παραδοχή του αοιδίμου Αρχιεπισκόπου Χριστοδούλου για την αναγκαιότητα κάθαρσης στους , η εκλογή σας αποτέλεσε μια χαροποιώ ελπίδα πως θα βάλετε πολλά πράγματα στη θέση τους.
Σύμφωνα με το συνοδικό σύστημα είστε πρώτος μεταξύ ίσων, όμως η προεδρία εκ μέρους σας της Ιεράς Συνόδου σας παρέχει τη δυνατότητα αντιμετώπισης των προβλημάτων της Εκκλησίας μέχρι τη σύγκληση κάθε νέας συνόδου της.
Έχετε συνεπώς τη δυνατότητα να ασκήσετε τις προνομίες που σας παρέχει το αξίωμα του Προέδρου της Ιεράς Συνόδου και του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος.
Πέρασε αρκετός χρόνος από την αναρρήσεώς σας στο θρόνο της Εκκλησίας μας και κανένα βήμα για την υλοποίηση της κάθαρσης δεν έγινε στους χώρους της .
Η αθώωση του τ. Μητροπολίτη Αττικής από το Συνοδικό Δικαστήριο και η εν συνεχεία απόρριψη της αναιρέσεως του καταδικασθέντος από το Άρειο Πάγο εξέθεσε την Ιερά Σύνοδο ως ανακόλουθη και την υποχρέωσε σύμφωνα με το νόμο να κηρύξει έκπτωτο τον καταδικασθέντα αμετακλήτως Μητροπολίτη
Η ανακολουθία αυτή περιήγαγε σε δυσχερή κατάσταση την ηγεσία της Εκκλησίας αλλά και έπληξε ανεπανόρθωτα το κύρος της, με συνέπεια να πικραθεί μ’ αυτή της τη συμπεριφορά το πλήρωμα της Εκκλησίας ,λαός και κλήρος.

Μακαριότατε δεν θα πρέπει να αντιμετωπίσετε άμεσα το χρονίζον ζήτημα της αποκατάστασης του πραξικοπηματικά, αναιτιολόγητα και αναπολόγητα καταδικασθέντος και απομακρυνθέντος κανονικού Μητροπολίτη Αττικής και Μεγαρίδος κ.κ. Νικόδημου;
O εν λόγω Μητροπολίτης που δικαιώθηκε από σωρεία αποφάσεων του Συμβουλίου Επικρατείας , στωικά υπέμεινε και υπέφερε τόσα χρόνια αυτή την κατάσταση.
Οι δικαστικές αποφάσεις δεν πρέπει να εκτελούνται μόνο για τους κοινούς θνητούς πρέπει να ισχύουν και να εφαρμόζονται και όταν πρόκειται περί Μητροπολιτών.
Γιατί πεισματικά συνεχίζει η Διοίκηση της Εκκλησίας ακόμη και σήμερα υπό την προεδρία σας να αγνοεί τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας και να μην απονέμει το δίκαιο στον αδίκως απομακρυνθέντα Μητροπολίτη;
Μακαριότατε, δεν προσφέρετε υπηρεσία στην Εκκλησία με την σιωπή σας και την ατολμία σας.
Η Εκκλησία δεν έχει μόνο ζητήματα που έχουν σχέση με την περιουσία της, τη φορολόγησή της , το χωρισμό της από το κράτος, δεν έχει ζητήματα που σχετίζονται με τις καλές σχέσεις με την εκάστοτε εξουσία ,έχει ζητήματα που επιβάλλεται να λύσει. Ζητήματα του οίκου της που πρέπει να λυθούν σε συνεργασία με το πλήρωμά της το Λαό και τον Κλήρο.
΄Όταν στη χώρα μας και στην πολιτεία μας υπάρχει Δημοκρατία και η ηγεσία της εκλέγεται με την ψήφο του λαού είναι αδιανόητο σήμερα την ηγεσία της Εκκλησίας να την εκλέγει ένας πολύ περιορισμένος αριθμός εκλογέων.(60-80 άτομα) Είναι ανάγκη το καθεστώς που διέπει την Εκκλησία να καταστεί Δημοκρατία και να εγκαταλειφθεί η Δεσποτοκρατία που υπάρχει σήμερα.
Το σύστημα της «ψήφω κλήρου και λαού» εκλογής όλων των βαθμίδων του κλήρου θα πρέπει να επαναφερθεί γιατί είναι η έκφραση και η βάση του Δημοκρατικού πολιτεύματος της Εκκλησίας
Σήμερα ο κλήρος μετά την αποκάλυψη των σκανδάλων νοιώθει μειωμένος, προσβεβλημένος και το πλήρωμα της Εκκλησίας ο λαός, σκανδαλισμένος, προδομένος και απογοητευμένος, από την πνευματική του ηγεσία.
Μακαριότατε τολμήσατε να επαναφέρατε τη Δημοκρατία στην Εκκλησία , κάνετε δυναμική την παρουσία σας στο τιμόνι της.
Επιλέξατε τη δράση και την κάθαρση στους χώρους της.
Αποκαταστήσατε τους ανθρώπους που διώχθηκαν ,απονείματε δικαιοσύνη. Προχωρήσατε σε καινοτόμες πρωτοβουλίες και επαναφέρατε την Εκκλησία στις παραδόσεις και τους κανόνες των Πατέρων.
Το τέλμα δεν εκφράζει την ζωοποιώ δύναμη της πίστης και των έργων . Η μετάθεση των ευθυνών μας και η αναβολή επίλυσης των προβλημάτων δεν ωφελεί σε τίποτε και κανέναν .Ζημία προκαλεί. Ανορθώσατε την Εκκλησία. Η Εκκλησία σας έχει ανάγκη, έχετε ικανότητες εξαντλήστε τις δυνατότητες που σας παρέχουν τα προσόντα σας , η ιστορία σας και η ευδόκιμος ποιμαντορία σας στη Μητρόπολη Θηβών και Λεβαδείας.
Μακαριότατε τολμήσατε!…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου